1asig.ro
1asig.ro
Sucursalele asiguratorilor au ...

Sucursalele asiguratorilor au inregistrat afaceri in crestere cu 16% in 2020, in timp ce daunele platite s-au marit cu 40%

5 min. / 1.540 cuvinte
Primele brute subscrise de sucursalele asiguratorilor au crescut cu aproximativ 16% in 2020 fata de anul precedent, in timp ce indemnizatiile brute achitate de acestea s-au majorat cu circa 40%, reiese din raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Astfel, sucursalele au cumulat, la finalul anului 2020, prime brute subscrise in valoare de 1,02 miliarde de lei:
  • primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) sunt in suma de 489,9 milioane lei, in crestere fata de anul precedent cu aproximativ 15%;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de 531,7 milioane lei, in crestere fata de aceeasi perioada a anului anterior cu circa 15%.
La 31 decembrie 2020, activau pe piata asigurarilor 13 sucursale, dintre care 10 au practicat activitate de asigurari generale ("AG") si 3 au practicat activitate de asigurari de viata ("AV").Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A14-Credit (19,74%), A3- Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (14,77%) si A16- Garantii (14,14%). Iar in ceea ce priveste primelor brute subscrise pentru asigurarile de viata clasele de asigurari A1 - Accidente (65,76%) si C1-Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare (29,12%) detin cele mai semnificative valori.

Comparativ cu societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, sucursalele din Romania inregistreaza un volum ridicat al PBS in clasele de asigurare A14, Credit, si A16, Pierderi financiare. In ceea ce priveste primele brute subscrise pentru asigurarile de viata, sucursalele din Romania au subscris prime preponderent in clasa A1 - Accidente (355 milioane lei), arata ASF.

In anul 2020, sucursalele au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de circa 351 milioane de lei, in crestere cu aproape 40% fata de anul precedent, cand au insumat 251,77 milioane de lei. Astfel:
  • 203 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (58% din totalul indemnizatiilor brute platite), inregistrand o crestere de aproximativ 66% fata de anul anterior;
  • 148 milioane lei reprezinta sume platite pentru indemnizatii brute (inclusiv maturitati si rascumparari), aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu aproximativ 14% fata de anul precedent.


In anul 2020, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 11,5 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 4,6% fata de valoarea inregistrata in anul anterior, reusind sa se adapteze si sa depaseasca provocarile aduse de pandemia de COVID-19. In acelasi timp, valoarea indemnizatiilor brute platite de asiguratori a avansat cu 1,49%, la aproape 7 miliarde de lei.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cifre cheie din piata asigurarilor. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator si ce daune au fost achitate!

2.133 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO