1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Sub semnul plafonarii, piata RCA a ...

Sub semnul plafonarii, piata RCA a crescut cu 10% in primele 9 luni din 2023. Vezi clasamentul jucatorilor!

Piata asigurarilor obligatorii auto RCA a crescut cu 10% in primele noua luni din 2023, ajungand la un volum total al primelor brute subscrise de 6,3 miliarde de lei – inclusiv activitatea derulata de sucursale, conform ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Trei din cei noua jucatori detin peste jumatate din intreaga piata.

Daca excludem activitatea celor 2 companii care activeaza pe baza de pasaport european (Axeria Iard si HD Insurance), piata RCA a crescut cu 1% pana la 5,4 miliarde de lei.

Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor, ce pot fi incheiate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni), numarul de contracte RCA incheiate de societatile autorizate de ASF in perioada ianuarie – septembrie a anului 2023 a fost de circa 4,5 milioane, in scadere cu 4% fata de primele noua luni ale anului 2022. Daca luam, insa, in considerare si sucursalele, numarul de unitati anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 5,5 milioane, in crestere cu 8% comparativ cu perioada similara a anului anterior (inclusiv sucursale).

In primele noua luni ale anului 2023, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 12 luni (86% din contractele RCA au fost incheiate pe o perioada de 1 an).

Din perspectiva structurii portofoliilor de clienti, in perioada ianuarie – septembrie 2023, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a situat la nivelul de aproximativ 72%.

Clasamentul jucatorilor

Gradul de concentrare se mentinea ridicat pentru primii asiguratori din top in primele noua luni ale anului 2023, astfel ca primele 3 societati de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurari RCA din Romania. Cu toate acestea, se observa o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, avand in vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piata locala, ce detineau cumulat o cota de 13,6% in perioada ianuarie - septembrie 2023. 

Liderul pietei RCA pe primele 9 luni din 2023 este GROUPAMA Asigurari, cu o cota de piata de 25,8% si subscrieri estimate de XPRIMM la peste 1,62 miliarde de lei, urmata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o pondere de 21,1% si afaceri de circa 1,33 miliarde de lei. 

Ca urmare a retragerii autorizatiei de functionare de catre ASF, EUROINS Romania – fostul lider al pietei, a ajuns pe locul trei, cu subscrieri de circa 649 milioane de lei, fiind luata in calcul doar activitatea din primul trimestru al anului 2023.

Pe locul 4 a urcat doua pozitii GRAWE, comparativ cu primele 9 luni din 2022, cu o pondere de 9,4% si subscrieri de 592 milioane de lei, fiind urmata de ASIROM VIG (care a coborat un loc) - 8,2% si afaceri estimate de XPRIMM la 517 milioane de lei, AXERIA IARD (+1 loc) – 7,7%, 485 milioane de lei, HD INSURANCE – 5,9%, 372 milioane de lei, OMNIASIG VIG (-3 locuri) – 5,8%, 365 milioane de lei si GENERALI Romania – 5,8%, circa 265 milioane de lei.

Evolutia primei medii RCA

Pe ansamblul intregii piete, la 30 septembrie 2023, prima medie RCA anualizata s-a situat in jurul valorii de 1.209 lei, in crestere cu 5% comparativ cu perioada similara din anul 2022, respectiv cu 79% fata de 2021.

Evolutia daunelor

Valoarea despagubirilor brute platite de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a fost de 2,3 miliarde lei in primele noua luni ale anului 2023 pentru daunele platite pe segmentul RCA. 

Fondul de Garantare a Asiguratilor a aprobat suma de circa 530 milioane lei pentru plata daunelor RCA in perioada ianuarie - septembrie 2023, din care 424 milioane lei reprezinta platile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societatii City Insurance.

In perioada ianuarie - septembrie 2023, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au efectuat plati in valoare de circa 2,3 miliarde lei pentru aproximativ 217 mii de dosare de dauna, rezultand o dauna medie de circa 10.750 lei, in crestere cu 12% comparativ cu perioada similara din anul precedent. Despagubirile brute platite pentru RCA au crescut cu 3%, in timp ce numarul dosarelor de dauna platite s-a redus cu 8% fata de primele noua luni aferente anului 2022.

 

Din valoarea totala a despagubirilor brute platite de societatile autorizate si reglementate de ASF, cele mai mari valori au fost platite pentru daune materiale (1,9 miliarde lei), restul (477 milioane lei) reprezentand valoarea daunelor platite pentru vatamari corporale.

 

In ceea ce priveste daunele medii platite pentru RCA, calculate ca raport dintre despagubirile platite si numarul dosarelor de dauna platite, dauna medie platita pentru vatamari corporale s-a situat la circa 75.870 lei si cea platita pentru daune materiale la 8.813 lei.

Valoarea rezervelor tehnice constituite de catre societati pentru daunele avizate si inca neplatite (RBNS) s-a situat la un nivel de 2,7 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2023. In ceea ce priveste rezervele tehnice pentru daunele intamplate, dar inca neavizate si neplatite (IBNR), acestea au inregistrat o valoare de circa 3,25 miliarde lei.

La 30 septembrie 2023, sapte asiguratori erau autorizati de ASF sa desfasoare activitati de asigurare RCA: Allianz-Tiriac Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group SA, Eazy Asigurari SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurari SA si Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Pe piata RCA din Romania, isi desfasoara activitatea in baza dreptului de stabilire doua sucursale: Axeria IARD si Hellas Direct. 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Top CASCO dupa primele 9 luni din 2023