1asig.ro
1asig.ro

Studiu Youth Finance Academy: 15% dintre tinerii din Romania au un nivel mediu de educatie financiara

5 min. / 1.540 cuvinte
In perioada ianuarie - iunie 2021, opt organizatii non-profit din Romania, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Lituania, Grecia si Bulgaria au derulat un studiu privind managementul financiar in randul tinerilor si tinerilor antreprenori.

Studiul "Bunastarea financiara a generatiei Z" (Financial Well Being of the Z Generation) a fost derulat pe un esantion de 1.600 de tineri si tineri antreprenori si a vizat identificarea factorilor care influenteaza managementul financiar.

Cercetarea releva factori psihologici, sociali, situationali, demografici si de personalitate cu impact asupra gestiunii financiare, precum si o analiza a exemplelor de bune practici. Rezultatele au fost integrate in sapte rapoarte nationale, un raport European si un ghid de bune practici, disponibile aici.

Conform datelor colectate in Romania, 15% dintre respondenti estimeaza ca au un nivel mediu de alfabetizare financiara, 22% considera ca detin si aplica cunostintele financiare pe care le au. Un procentaj de 63% considera ca nu au avut acces la acest tip de educatie. Doar 30,2% dintre respondenti au afirmat ca nivelul cheltuielilor pe care le inregistreaza lunar se afla in echilibru cu cel al economiilor; 19,1% se bucura in prezent de un nivel ridicat al calitatii vietii datorita modului in care isi gestioneaza resursele financiare, in timp ce doar 13,6% considera ca sunt capabili sa isi asigure un viitor financiar bun. Principalele cauze ale lipsei de alfabetizare financiara identificate de catre tineri sunt: fondurile insuficiente, lipsa cunostintelor in luarea decizii financiare/gestionarea veniturilor, economisire sau lipsa capacitatii de a identifica cele mai bune metode de gestionare a fondurilor.

"Odata cu evolutia pandemiei, educatia financiara a revenit pe agenda publica ca subiect de actualitate. Actualul climat economic a pus presiune pe majoritatea categoriilor sociale, iar tinerii nu au facut exceptie, fiind puternic afectati financiar, pe fondul educatiei financiare precare. In acest context, ne-am propus sa extindem serviciile de sprijin pe care le oferim tinerilor si sa echipam lucratorii de tineret cu o gama de cunostinte, competente si instrumentele esentiale pentru un bun management financiar. Am invitat alaturi de noi organizatii de tineret din tari precum Finlanda, Danemarca, Norvegia care au deja un nivel mare de educatie financiara, dar si alte tari pentru a dezvolta Youth Finance Academy - o colectie unica de instrumente de sprijin dedicate ONG-urilor de tineret Europene si angajatilor acestora. Suntem increzatori ca alaturi de partenerii nostri vom contribui la cresterea gradului de educatie financiara in randul tinerilor si tinerilor antreprenori", a declarat Alexandra OROS - Coordonatorul proiectului Youth Finance Academy.

Studiul face parte din Proiectul "Youth Finance Academy" (YFA), coordonat de Asociatia Monomyths, si este implementat in perioada 01.12.2020 si 30.11.2022 de catre opt organizatii din sapte tari - Romania, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Lituania, Grecia si Bulgaria. Acesta este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+ si isi propune dezvoltarea cu ajutorul unei retele de experti financiari a unei colectii de 3 instrumente financiare pentru ONG-uri de tineret care sa sustina peste 400 de tineri si tineri antreprenori sa atinga un nivel ridicat de calitate in educatie financiara. Proiectul se va finaliza cu 6 seminare nationale si evenimentul international Youth Financial Education Forum.

1.004 accesari