1asig.ro
1asig.ro

Studiu: Veniturile companiilor farmaceutice sunt in crestere, insa profitabilitatea scade

5 min. / 1.540 cuvinte
Un nou studiu realizat de Coface Romania privind Comertul cu ridicata al produselor farmaceutice indica o evolutie pozitiva a veniturilor companiilor din acest sector de activitate, insa cu o profitabilitate intr-o usoara scadere.

PROMO


Acest studiu a agregat datele a 1.662 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2017 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 28,6 miliarde de lei, conform Coface, companie specializata in asigurari de credit.

Companiile care activeaza in acest sector de activitate au inregistrat cu rezultat net consolidat de 3,4% in 2017, in scadere fata de anul precedent cu 0,5%. Din totalul acestor companii, mai mult de jumatate au raportat o scadere a rezultatului net pentru anul 2017, in timp ce 25% dintre acestea au inregistrat o pierdere neta in aceeasi perioada, iar 14% dintre acestea au inregistrat o pierdere mai mare de 20%. Doar 22% dintre companiile analizate au inregistrat un profit mai mare de 20%.

Investitiile pentru extinderea activelor fixe au ocupat un loc semnificativ in alegerile companiilor din sectorul analizat in decursul anului 2017. Astfel, eliminand impactul vanzarii de active corporale sau ajustarii pentru depreciere, ponderea CAPEX in total active a ajuns la 14%, in scadere fata de anul precedent, cand ponderea CAPEX in total active a fost de 18%.

In urma analizei evolutiei companiilor din acest sector de activitate, cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, din punct de vedere al frecventei incidenteor bancare, se observa faptul ca aceasta a scazut in prima parte a anului 2019 (pana la nivelul lunii iulie) comparativ cu anii precedenti, cand frecventa incidentelor bancare a fost in crestere (in 2016 - 2018, atat numarul incidentelor bancare, cat si numarul de companii care au inregistrat incidente bancare, au fost in crestere).

Datele publicate de INSSE, referitoare la balanta comerciala a produselor farmaceutice, reflecta existenta unui deficit pe parcursul perioadei analizate (2013 - 2018), ce a atins maximum in anul 2018. Principalii parteneri ai Romaniei pentru export, din afara Uniunii Europene, sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite si Statele Unite ale Americii, acestea trei reprezentand 55%.

"Companiile din sectorul Comert cu ridicata al produselor farmaceutice au crescut din punct de vedere al veniturilor, dar profitabilitatea a evoluat in sens invers. De asemenea, desi la nivel consolidat se constata o imbunatatire a lichiditatii curente, prin scaderea lichiditatii numerar si a celei imediate, putem deduce ca firmele din acest sector incaseaza mai greu creantele, aspect confirmat si de cresterea zilelor de incasare. Pentru sectorul Comert cu ridicata al produselor farmaceutice se remarca, din punct de vedere al comportamentului de plata, scaderea numarului de companii care au inregistrat datorii la Bugetul de Stat in ultimii doi - trei ani (ca in aproape toate sectoarele), dar mentinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indica mentinerea calibrului mare al companiilor care sunt publicate de catre ANAF in listele cu obligatiile restante. Totodata, a scazut numarul companiilor cu cifra de afaceri > 1 milion de euro care au inregistrat incidente in ultima perioada (2 trimestre). In ceea ce priveste dosarele in instanta, anul 2019 ar putea reprezenta un minim pentru acest tip de actiuni, in acest sector, daca se mentine trendul din primele 6 luni ale anului", a declarat Nicoleta MARIN, Analist Economic, Coface Romania.

Romanii aloca achizitionarii de produse farmaceutice sub 10% din cheltuielile medii lunare ale gospodariei. Astfel, insumat, acestia au cheltuit aproximativ 77 lei lunar pe parcursul anului 2018 pe produse medicale, aparate si medicamente.

Din totalul de 1.662 companii active in anul 2017, Coface a analizat 212 de companii (circa 12,8%), dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 79% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (48%) sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare, avand ratingurile 4 sau 5. La extreme se afla, cu procentaje de 9%, companii care au un risc mare de insolventa (ratinguri 1-3), respectiv 39% companii cu risc scazut (ratinguri 6-10).

487 accesari