1asig.ro
1asig.ro

Studiu UNSAR-IRES: Peste jumatate dintre soferii romani sunt interesati de valoarea reparatiilor aferente politelor CASCO

5 min. / 1.540 cuvinte
Mai bine de 8 din 10 soferi romani (85%) considera ca asigurarea CASCO este utila si foarte utila, conform studiului IRES - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie privind perceptiile romanilor fata de asigurarile auto, realizat pentru UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania in decembrie 2019.

PROMO

Insa tot 8 din 10 soferi romani (78%) nu au incheiat o astfel de polita de asigurare. 

In acelasi timp, peste jumatate dintre cei intervievati (52%) sunt interesati de valoarea reparatiilor platite de asiguratori in baza politelor CASCO, solicitand service-urilor sa le comunice suma decontata de compania de asigurare. Doar 7% dintre respondenti nu solicita niciodata astfel de informatii. Aceste cifre indica interesul crescut al romanilor fata de costurile reparatiilor. Reamintim si faptul ca peste 93% dintre soferi spun ca sunt interesati de valoarea despagubirii achitate de asiguratorul RCA in cazul unei daune.

"Observam o tendinta in randul romanilor de a fi cat mai bine informati cu privire la valoarea reparatiilor platite de companiile de asigurari pe politele auto - atat CASCO, cat si RCA. Majoritatea soferilor romani vor sa stie cat de mult platesc asiguratorii, motiv pentru care industria de asigurari sustine publicarea unui tarif de referinta pentru reparatiile auto, de catre o autoritate competenta. Acest tarif este unul orientativ si nu isi propune sa plafoneze despagubirile acordate de industria de asigurari pentru politele auto ci, mai degraba, vine in ajutorul romanilor", au declarat reprezentantii UNSAR.

Studiul releva faptul ca romanii sunt interesati de politele de asigurari auto, insa exista un grad mai redus de informare in ceea ce priveste politele tip CASCO fata de cele RCA. Aproximativ 54% dintre soferii romani se considera putin informati cu privire la asigurarile CASCO, arata concluziile studiului. In acest context, UNSAR si industria de asigurari desfasoara campanii de informare in vederea cresterii nivelului de cunoastere a riscurilor si beneficiilor asigurarilor.

"Prin studii de acest tip, ne propunem sa radiografiem evolutia perceptiilor si asteptarilor consumatorilor cu privire la protectia oferita de asigurari. In paralel, derulam constant campanii de informare, educatie financiara si de siguranta rutiera in mediul online, sprijinind consumatorii sa faca alegeri informate si sa isi creasca gradul de protectie fata de riscurile la care sunt expusi", au mai declarat reprezentantii UNSAR.

Conform datelor oficiale publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, primele brute subscrise aferente asigurarilor CASCO au crescut cu 12% in perioada ianuarie-septembrie 2019 fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce despagubirile platite de asiguratori au crescut cu 17% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2018.

Potrivit statisticilor APIA - Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, la sfarsitul anului 2019, parcul auto din Romania a ajuns la circa 8 milioane de unitati. Autoturismele reprezinta 86% din parc, iar circa jumatate sunt vechi si foarte vechi (peste 16 ani), mai poluante si, teoretic, mai putin sigure, din cauza vechimii si a starii tehnice. Autovehiculele cu vechime mai mica de 10 ani reprezinta doar 20% din totalul parcului auto.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

865 accesari