1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Studiu UNSAR-IRES: 9 din 10 romani ...

Studiu UNSAR-IRES: 9 din 10 romani romani cred in realitatea schimbarilor climatice

Aproape 9 din 10 romani (89%) considera ca schimbarile climatice sunt reale, conform unui nou sondaj sociologic realizat de UNSAR impreuna cu IRES. Rezultatul este similar cu cele din ultimii 2 ani, semn ca romanii sunt constienti si continua sa fie preocupati de schimbarile climatice si de efectele acestora.

Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbarile climatice se numara printre riscurile de care majoritatea romanilor se teme cel mai mult. Astfel, ingrijorarile din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. fata de 2020), valurile de caldura (20%, +6 pp.), topirea ghetarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetatie (7%), seceta (7%), inundatiile (7%).

O schimbare importanta in acest top al riscurilor o reprezinta cresterea importantei acordate valurilor de caldura (+6 pp.), ceea ce reflecta o modificare a provocarilor pe care romanii le-au intampinat in trecutul apropiat.

In acelasi timp, riscul de furtuna ramane pe primul loc in clasamentul amenintarilor percepute de romani. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente in tara noastra, iar daunele achitate de asiguratori ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin politele de asigurare facultative a locuintei confirma aceasta realitate. Mai exact, in 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de dauna, in crestere cu 32% fata de 2019 si au fost platite despagubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul Membrilor UNSAR.

"Schimbarile climatice intensifica severitatea anumitor fenomene meteorologice. Consideram ca, printr-o informare mai buna a populatiei si prin eforturi sustinute, putem avea o societate mai pregatita in fata acestor riscuri. Politele de asigurare sunt un instrument adecvat de protectie in fata pierderilor financiare, insa preventia si sustenabilitatea devin, in egala masura, prioritati pentru intreaga noastra societate", a precizat Adrian MARIN, Presedinte UNSAR.

Solutiile de protectie a locuintelor disponibile in industria de asigurari se adreseaza unei game extinse de riscuri, printre care si cele determinate de fenomenele meteo extreme. Politele facultative de locuinte ofera o acoperire completa, pentru intreaga valoare a unui imobil si pot fi emise in baza unei asigurari obligatorii PAD care acopera 3 riscuri catastrofale - cutremur, inundatii si alunecari de teren - pana la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei.

"Este important ca romanii sa ia decizii informate, in cunostinta de cauza - avand in vedere riscurile prezentului. Desi pericolele devin tot mai vizibile, doar una din cinci locuinte din Romania beneficiaza de protectia financiara oferita de o asigurare", a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 19 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.