1asig.ro
1asig.ro

Studiu: Schimbarile climatice ocupa primul loc in topul riscurilor pe termen lung identificate de banci

5 min. / 1.540 cuvinte
Schimbarile climatice se plaseaza pe primul loc in lista riscurilor pe termen lung pentru banci, pentru prima data in istoria de 11 ani a studiului realizat de EY si Institutul pentru Finante Internationale (IIF) privind managementul riscurilor, potrivit ultimei editii intitulate "Un sector bancar rezilient: valorificarea oportunitatilor si gestionarea riscurilor pe termen lung".

Studiul, la care au participat 88 de institutii financiare din 33 de tari, ofera o perspectiva asupra schimbarilor din ultimul deceniu in domeniul managementului riscurilor la nivel global, precum si asupra riscurilor importante anticipate pentru urmatorii zece ani.

Gelu GHERGHESCU, Partener, Lider Servicii Financiare, EY Romania: "Atat conducerile executive, cat si cele non-executive ale bancilor iau in considerare un spectru mai larg de riscuri, printre care si riscurile climatice. Mai mult de 91% dintre respondenti (responsabili cu managementul riscurilor - CROs) considera ca schimbarile climatice reprezinta principalul risc emergent intr-un orizont de cinci ani, fata de doar 50% in 2019. Chiar si intr-un orizont de 12 luni, aproape 50% dintre respondenti vad schimbarile climatice drept unul dintre riscurile principale, imediat dupa riscul de credit si cybersecurity. In 2019, acest procent era de doar 17%."

Al doilea cel mai important risc emergent pentru urmatorii 5 ani il reprezinta durata si profunzimea revenirii economice globale (83%).

Conform studiului, bancile inca se afla intr-un proces de maturizare a abilitatii lor de a evalua expunerea la asa numitele riscuri fizice si de tranzitie. Peste jumatate (54%) dintre acestea considera ca au doar o imagine preliminara a expunerii lor la riscurile asociate cu schimbarile climatice si doar 28% declara ca au o imagine oarecum completa. Restul de 18% considera ca nu au inca o intelegere asupra acestor riscuri, dar intentioneaza sa le evalueze in viitor.

Intr-un orizont de timp de 12 luni, bancile considera ca riscul de credit va fi principala preocupare (conform opiniei a 98% dintre CRO), in contextul revenirii economice globale dupa pandemia provocata de COVID-19. Securitatea cibernetica este perceputa a fi al doilea cel mai stringent risc (80%).

Alte concluzii importante ale studiului sunt:
  • Aproape una din trei banci (29%) considera acum ca pot reduce costurile cu masurile de control in urmatorii trei ani prin utilizarea datelor si tehnologiei pentru a imbunatati managementul riscurilor.
  • Sapte dintre principalele zece riscuri sunt asociate, in opinia CRO, cu tehnologia si datele, printre care se numara ritmul si anvergura schimbarilor provocate de digitalizare (68%), transformarea sectoarelor de activitate datorita noilor tehnologii (68%) si perimarea/sistemele depasite (62%).
  • Pe baza invatamintelor trase de pe urma pandemiei provocate de COVID-19, 93% dintre responsabilii cu managementul riscurilor se asteapta la introducerea unor cerinte legislative noi sau suplimentare privind rezilienta operationala, iar 60% dintre acestia anticipeaza aceeasi evolutie in privinta rezilientei financiare.
  • CRO se asteapta ca bancile lor sa accelereze si mai mult transformarea digitala, inclusiv prin automatizarea proceselor (88%), modernizarea platformelor tehnologice de baza (66%) si oferirea de informatii de calitate superioara clientilor (64%).
Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati ey.com/bankingrisk.

EY, in colaborare cu IFI, au intervievat firmele membre ale IFI si alte banci de top din fiecare regiune a lumii (inclusiv un mic numar de filiale importante care se numara printre principalele cinci banci in tarile lor) in intervalul noiembrie 2020 - ianuarie 2021. Coordonatorii sau alti responsabili cu gestionarea riscurilor din cadrul bancilor participante au fost intervievati sau au completat un chestionar sau ambele.

In total, au participat 88 de firme membre ale IFI din 33 de tari. Pe regiuni geografice, aceste banci isi au sediile in Asia-Pacific (18%), Europa (24%), Orientul Mijlociu si Africa (13%), America Latina (16%) si America de Nord (29%). Dintre acestea, 19% sunt banci de importanta sistemica la nivel mondial (SIFI), iar 61% au fost desemnate drept banci de importanta sistemica la nivel national. Datele se refera la cele 62 de banci care au participat la studiul cantitativ, iar narativul include perspective obtinute din interviuri calitative cu unele dintre aceste banci, precum si cu alte banci.

1.171 accesari