1asig.ro
1asig.ro
Studiu: Sanatatea ramane o ...

Studiu: Sanatatea ramane o preocupare principala pentru romani

5 min. / 1.540 cuvinte
Pandemia COVID-19 a avut un impact destul de mare asupra comportamentului romanilor, aducand in prim-plan preocuparea pentru starea de sanatate, atat individuala cat si a celor apropiati, reiese din al doilea val al studiului MEDNET privind impactul COVID-19.

Conform studiului, 9% dintre cei chestionati spun ca intentioneaza sa cumpere o asigurare de sanatate.

Aceasta preocupare a romanilor pentru sanatate s-a observat si in ceea ce priveste subscrierile de asigurari private de sanatate, care au crescut cu aproape 30% in primele sase luni din 2020, ajungand la valoarea de aproximativ 264 milioane de lei.

Cei mai multi dintre respondenti (70%) iau in considerare respectarea masurilor de igiena recomandate in timpul pandemiei si dupa sfarsitul acesteia, in timp ce peste jumatate spun ca vor fi mai grijulii cu sanatatea lor si a celor apropiati, comportamente similare cu cele exprimate in primul val al studiului (aprilie 2020). La modul concret, un numar semnificativ de persoane (43%) au declarat ca vor practica mai mult sport sau vor face mai multa miscare in aer liber in viitor, dar mai putini decat cei care declarau acelasi lucru in aprilie - 55%.

Daca in aprilie 2020, 72% dintre respondenti considerau ca sfarsitul pandemiei COVID-19 va fi undeva intre 1-5 luni (25% apreciau chiar doua luni), in momentul de fata aproximativ jumatate dintre ei nu se mai simt la fel de increzatori.

Pe fondul cresterii numarului de cazuri, dar si a expunerii la informatii care au dus la o mai buna intelegere a fenomenului, aproximativ jumatate dintre respondenti (45%) considera ca sfarsitul pandemiei ar putea fi dupa mai mult de un an si doar 11% vad eradicarea ei in viitorul foarte apropiat, urmatoarele 1-5 luni.

Daca ne uitam mai atent la principalii factori de ingrijorare in randul romanilor, pandemia COVID-19 ocupa unul dintre primele locuri, cu aprox. 48% dintre respondenti spunand ca aceasta determina un nivel de stres mare in viata lor. De asemenea, sanatatea familiei este si ea un aspect ingrijorator pentru majoritatea respondentilor (48%), care se declara in general mai preocupati de cei din jurul lor si de contextul financiar (situatia economica 55% sau banii 46%), sau socio-politic (restrictiile guvernamentale 41%, situatia politica actuala 40%) decat de aspecte individuale. Referitor la factorii care tin de locul de munca, cei mai multi dintre respondenti (38%) sunt in general mai stresati de incarcarea lor la locul de munca actual, decat de stabilitatea pozitiei lor, care reprezinta un factor de stres mai degraba redus.

"Comparatia rezultatelor din aprilie cu cele din septembrie arata evolutia intelegerii noastre asupra fenomenului COVID. La debutul pandemiei eram aproape convinsi ca acesta este un episod trecator si ca viata va reveni la normal catre vara - toamna lui 2020. Rezultatele sondajului din septembrie arata ca, intre timp, am inteles ca pandemia este un fenomen cu care trebuie sa invatam sa traim si cu care vom trai ceva vreme de acum inainte. Acum, procentul celor care cred ca este probabil si foarte probabil ca o pandemie sa ne afecteze din nou (69%) este cu 17 puncte procentuale mai mare decat la debutul crizei (52%), iar schimbarea s-a produs mai ales din randul celor care acum sase luni credeau ca pandemia va trece repede. La fel, nu mai suntem la fel de convinsi ca in aprilie ca in urmatorii cinci ani nu vom mai trai o criza similara", se precizeaza in studiul MEDNET.

Studiul MEDNET s-a desfasurat in mediul online, pe 1000 de respondenti din mediul urban, in septembrie 2020. Anteriorul studiu a avut loc in luna aprilie.

"Al doilea val al studiului privind impactul COVID in vietile noastre a scos la iveala ca de abia incepem sa intelegem fenomenul pandemiei. Daca in aprilie, cand am efectuat primul val al cercetarii, aveam senzatia ca traim ceva episodic si ca, in cateva luni, ne vom intoarce la viata obisnuita, rezultatele din septembrie arata ca incepem sa ne dam seama ca pandemia este un fenomen cu care trebuie sa invatam sa traim", au precizat oficialii MEDNET.

"Acum, procentul celor care cred ca este probabil si foarte probabil ca o pandemie sa ne afecteze din nou (69%) este cu 17 puncte procentuale mai mare decat la debutul crizei (52%), iar schimbarea s-a produs mai ales din randul celor care acum sase luni credeau ca pandemia va trece repede. La fel, nu mai suntem la fel de convinsi ca in aprilie ca in urmatorii cinci ani nu vom mai trai o criza similara. De asemenea, suntem mai constienti de impactul economic al pandemiei si de faptul ca ne va afecta pe termen lung. Asa se face ca situatia economica a devenit principalul factor de ingrijorare al romanilor", au mai spus acestia.

Cateva concluzii ale studului:

- Suntem in continuare precauti cu cheltuielile mari, totusi, procentul celor care declara ca vor face astfel de cheltuieli in urmatoarele sase luni a crescut fata de aprilie 2020;
- Aproape jumatate dintre respondenti declara ca vor continua sa economiseasca bani in urmatoarele sase luni, dar ponderea acestora este cu circa 10 pp mai mica decat in aprilie;
- Ne-am reluat vizitele in magazinele alimentare; astfel, a crescut frecventa celor care merg la cumparaturi de 2 - 3 ori pe saptamana in detrimentul vizitelor saptamanale;
- O treime dintre respondeti va continua sa faca stocuri de alimente si medicamente;
- Achizitiile on line au scazut semnificativ fata de perioada de lockdown, totusi, la nivel de intentie, respondentii afirma ca vor cumpara mai mult din mediul on line decat pana acum;
- Circa jumatate dintre respondenti au plecat intr-o vacanta in aceasta vara, majoritatea in tara; circa o treime intentioneaza sa plece in vacanta la iarna;
- Peste trei sferturi dintre respondenti s-au intors sa lucreze de la birou la iesirea din starea de urgenta;
- Aproape jumatate dintre respondenti sunt foarte nemultumiti de respectarea regulilor de igiena si distantare sociala in mijloacele de transport in comun si in spitale si clinici medicale;
- Aproape doua treimi dintre respondentii cu copii au declarat ca ar dori ca, in noul an scolar, toti elevii sa fie prezenti in clase;
- In peste doua treimi din cazuri in perioada de lockdown cursurile s-au desfasurat pe platforme online.
- Principalii factori de stres in aceasta perioada sunt situatia economica, banii, sanatatea familiei si pandemia COVID.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Asigurarile de sanatate au crescut cu 29% in primul semestru din 2020

1.181 accesari