1asig.ro
1asig.ro

Studiu: Peste jumatate dintre victimele ransomware platesc rascumpararea, dar doar un sfert isi recupereaza complet datele

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste jumatate (56%) dintre victimele ransomware au platit, anul trecut, rascumpararea ceruta pentru a redobandi accesul la datele furate, noteaza un studiu realizat, la nivel global, de Kasperksy, la care au participat 15.000 de consumatori din intreaga lume.

PROMO


Cu toate acestea, pentru 17% dintre acestia, plata rascumpararii nu a garantat returnarea datelor furate. Insa, pe masura ce constientizarea cu privire la potentialele amenintari cyber creste, exista, arata Kaspersky, motive de optimism pentru lupta impotriva ransomware.

Ransomware e un tip de malware pe care infractorii il folosesc pentru a obtine bani. Astfel, cripteaza sau blocheaza datele furate, solicitand plata unei rascumparari. Anul trecut, procentul victimelor care au platit rascumpararea, pentru a redobandi accesul la date, a fost mai mare in randul celor cu varste intre 35 si 44 de ani, 65% dintre acestia recunoscand ca au platit rascumpararea solicitata. Prin comparatie, 52% dintre cei cu varste intre 16 si 24 de ani au recunoscut acest lucru si doar 11% dintre cei cu varsta de cel putin 55 de ani sustin ca au achitat rascumpararea solicitata de infractori, aratand ca probabilitatea de a achita rascumpararea este mai ridicata in randul tinerilor.


Indiferent daca au platit sau nu rascumpararea, doar 29% dintre victime au reusit sa recapete accesul la fisierele criptate sau blocate in urma unui atac ransomware. 50% au pierdut cel putin unele fisiere, 32% au pierdut o cantitate semnificativa, 18% au pierdut un numar mic de fisiere, in vreme ce 13% dintre cei ce au experimentat un astfel de atac au pierdut aproape toate datele.

"Aceste date arata ca am observat o proportie semnificativa de consumatori platind o rascumparare, in ultimele 12 luni, pentru datele lor. Dar plata nu garanteaza returnarea datelor, ci incurajeaza infractorii sa continue cu aceasta practica. Prin urmare, le recomandam intotdeauna celor afectati de ransomware sa nu plateasca, deoarece acesti bani sustin aceste scheme care-i ajuta pe infractori sa prospere. In schimb, consumatorii ar trebui sa se asigure ca investesc de la inceput in protectia si securitatea dispozitivelor si sa faca backup regulat la toate datele. Acest lucru face ca atacul in sine sa fie mai putin profitabil pentru infractori, reduce utilizarea acestei practici si prezinta un viitor mai sigur pentru utilizatorii de Internet", a declarat Marina TITOVA - Head of Consumer Product Marketing, Kaspersky.

In momentul de fata, 39% dintre cei chestionati au afirmat ca, in ultimele 12 luni, au fost constienti de amenintarea ransomware. Este important ca acest numar sa creasca, pe masura ce munca de la distanta devine mai prolifica. Pentru a-i ajuta pe consumatori sa se protejeze mai bine, pe masura ce invata mai multe despre acest tip de atac cibernetic, este vital ca acestia sa inteleaga la ce trebuie sa aiba grija si ce trebuie sa faca daca se confrunta cu un astfel de atac.

In acest sens, Kaspersky are cateva recomandari pentru utilizatori:
  • Nu platiti rascumpararea, daca un dispozitiv a fost blocat. Plata unei rascumparari incurajeaza infractorii cibernetici sa continue aceasta practica. In schimb, contactati autoritatile si raportati incidentul.
  • Incercati sa aflati numele Trojanului ransomware. Aceste informatii pot ajuta expertii in securitate cibernetica sa decripteze amenintarea si sa va ajute sa redobanditi accesul la fisierele furate.
  • Evitati click-urile in e-mail-urile spam sau site-uri web necunoscute si nu deschideti atasamente in e-mail de la expeditori in care nu aveti incredere.
  • Nu introduceti niciodata in computer stick-uri USB sau alte dispozitive de stocare a datelor, daca nu stiti de unde provin.
  • Protejati-va computerul cu o solutie comprehensiva de securitate.
  • Faceti o copie de rezerva a dispozitivelor si/sau informatiilor, astfel incat datele sa fie in siguranta daca va confruntati cu un atac tip ransomware.
Studiul realizat de Kaspersky este disponibil AICI.

3.048 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO