1asig.ro
1asig.ro

Studiu: Peste 80% dintre companiile din Romania sunt in urma cu digitalizarea proceselor de business

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste 80% dintre companiile din Romania folosesc sisteme de planificare a resurselor organizatiei (ERP - Enterprise Resource Planning) invechite si insuficient digitalizate, conform analizelor Horvath & Partners si statisticilor anuale furnizate de Comisia Europeana, prin Digital Economy and Society Index - DESI din 2020.

PROMO


Pentru a fi competitive, companiile au nevoie de platforme ERP moderne, care odata implementate reduc cheltuielile de functionare si timpul mediu alocat diferitelor activitati cu pana la 30%, iar profitabilitatea creste, in medie, cu 20%. Potrivit reprezentantilor Horvath & Partners, este necesar ca Romania sa acorde o importanta sporita digitalizarii managementului proceselor din companii, in primul rand din cauza contextului actual influentat de pandemie, dar si pentru ca avem un decalaj semnificativ de recuperat fata de restul tarilor din Uniunea Europeana. Indicele economiei si societatii digitale (DESI), care masoara anual evolutia tarilor membre ale UE din punct de vedere al competentelor digitale, a plasat Romania pe locul 26 din 28, in 2020.


"Necesitatea unor initiative de digitalizare, automatizare, simplificare si eficientizare a proceselor de business este in prezent din ce in ce mai acuta. Procesele de business optimizate reprezinta fundatia oricarei organizatii de succes, iar o gestionare corecta a acestora se face printr-o platforma de planificare a resurselor intreprinderii sau, pe scurt, ERP. Un sistem ERP are rolul de a integra toate informatiile care tin de functionarea unei companii intr-o platforma digitala unica. De aceea, o platforma ERP invechita aduce cu sine si probleme de profitabilitate a afacerii, este dificil de utilizat si pune o presiune majora pe angajatii din departamentele de operatiuni, financiar si IT. Contextul economic actual, plin de provocari, trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toate companiile care nu si-au modernizat sau schimbat sistemele ERP invechite si care acum ar putea avea si mai mult de suferit", a explicat Maria BOLDOR, Principal, Responsabil pentru proiecte de transformare de business in cadrul Horvath & Partners Romania.

"Acum este momentul optim in care companiile din Romania trebuie sa se concentreze pe optimizarea proceselor de business. Amanarea acestei initiative strategice poate conduce la perturbari operationale majore si dificultati de redresare economica. Reconfigurarea si modernizarea platformelor prin care organizatiile isi administreaza activitatea a devenit vitala, mai ales in contextul crizei COVID-19, care a influentat in special domenii ca FMCG, automotive, energie, imobiliare, bancar sau telecomunicatii. Flexibilitatea si reactia rapida la schimbarile din piata vor face diferenta intre jucatori, atunci cand vine vorba despre navigarea in noul climat, marcat de scaderea puterii de cumparare a populatiei. Adaptarea si dezvoltarea sunt, impreuna, cheia succesului. Trendul de digitalizare, care a demarat mai puternic in Romania in ultimii ani, trebuie sa continue intr-un ritm mai alert", a incheiat Maria BOLDOR.

Managementul proceselor este o tema reprezentativa in portofoliul companiei de consultanta, care are peste 25 de ani de experienta in acest acest tip de proiecte si o echipa de peste 100 de consultanti specializati, care pot gestiona proiecte in orice colt al lumii. Pentru mai multe detalii cu privire la know-how-ul companiei si proiectele de implementare a noilor platforme ERP, puteti accesa aici si aici.

767 accesari