1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Studiu: Patru din cinci banci au ...

Studiu: Patru din cinci banci au migrat sau intentioneaza sa isi mute infrastructura IT in cloud pentru a ramane competitive

Bancile din intreaga lume intentioneaza sa isi mute o parte semnificativa a operatiunilor in cloud, reducand astfel dependenta fata de infrastructura IT veche de zeci de ani, pentru a putea lansa rapid produse noi si pentru a ramane competitive, conform celui mai nou studiu realizat de Accenture.

Studiul "The great cloud mainframe migration: what banks need to know" are la baza un sondaj global efectuat in randul a 150 de directori de banci ale caror institutii planuiesc sau au inceput deja sa isi migreze infrastructura IT in cloud.

Conform studiului, aproximativ patru din cinci respondenti (82%) intentioneaza sa mute mai mult de jumatate din volumul de lucru al infrastructurii IT in cloud, iar unul din patru respondenti (22%) intentioneaza sa mute mai mult de trei sferturi. Marea majoritate a directorilor de banci au declarat ca intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorii doi pana la cinci ani.

O mare parte dintre banci au inceput sa mute anumite aplicatii in cloud, dar inca se bazeaza pe o tehnologie veche pentru majoritatea functiilor de baza, inclusiv inregistrarile clientilor, platile, investitiile, managementul riscului si conformitatea.

"Desi multe banci au adoptat cloud-ul pentru sistemele destinate clientilor, cum ar fi serviciile bancare mobile si online, dar si pentru instrumentele utilizate de catre angajati, cum ar fi e-mailul si videoconferintele, inca se bazeaza pe o tehnologie veche pentru functiile de baza ale afacerii lor", a declarat Michael ABBOTT, care conduce la nivel global activitatea Accenture in domeniul bancar. "Ca urmare, majoritatea produselor bancare de baza, cum ar fi conturile curente si de economii, au la baza coduri scrise cu zeci de ani in urma. Confruntate cu cresterea ratelor dobanzilor, cu concurenta din partea fintech-urilor si cu o concurenta sporita pentru depozite, bancile apeleaza la cloud pentru a le ajuta sa impulsioneze rapid inovarea produselor bancare de baza", a mai adaugat Michael ABBOTT.

Bancile considera viteza si agilitatea, securitatea si capacitatea de a adauga noi capacitati ca fiind cele mai importante argumente pentru migrarea infrastructurii IT (citate de 43%, 41% si, respectiv, 37% dintre respondenti). Trei din cinci directori (62%) se asteapta la o rata interna de rentabilitate a investitiilor in migrare mai mare de 10%, iar peste trei sferturi (77%) se asteapta sa-si recupereze investitia in migrarea infrastructurii IT in termen de 18 luni.

Cloud-ul public este optiunea preferata pentru migrarea sistemelor de baza. Aproape doua treimi (63%) dintre banci intentioneaza sa isi mute sarcinile de lucru ale sistemelor IT in medii de cloud public, care pot oferi un plus de rentabilitate, flexibilitate si usurinta in respectarea reglementarilor; aproximativ o treime (31%) intentioneaza sa utilizeze un model de cloud hibrid si doar 6% intentioneaza sa utilizeze cloud-ul privat.

Printre principalele provocari sau bariere legate de migrarea in cloud se numara riscul de intrerupere a activitatii, lipsa de intelegere a modului in care functioneaza codul, capacitatea de a atrage si de a pastra talentele tehnologice potrivite si reglementarea riscurilor de securitate si de conformitate.

"Bancile se descurca bine in ceea ce priveste recrutarea si investitia in tinere talente, dar pastrarea acestora este problema". Bancile de succes isi remodeleaza culturile prin crearea unor rute pentru competentele de care vor avea nevoie in viitor si prin dezvoltarea unor strategii de angajare din noi grupuri de talente si de recalificare a fortei de munca. De asemenea, unele dintre ele isi sporesc in mod spectaculos utilizarea rezervelor de talente externe si adopta forta de munca la distanta si hibrida. Abordarea provocarilor legate de talente va fi cruciala pentru banci in atingerea obiectivelor de migrare a sistemelor IT in urmatorii ani", a precizat ABBOTT.

Accenture este o companie globala de servicii profesionale, cu experienta in digital, cloud si securitate. Combinand experienta de neegalat si know-how-ul din peste 40 de industrii, oferim servicii de strategie si consultanta, servicii interactive, tehnologie si operatiuni - toate bazate pe cea mai mare retea de centre de tehnologie avansata si operatiuni inteligente din lume.