1asig.ro
1asig.ro

Studiu: Liderii de business se pregatesc deja pentru noi valuri disruptive intr-o lume post-pandemica

5 min. / 1.540 cuvinte
Liderii de afaceri sunt mai preocupati de concurenta noua si in continua evolutie, dar si de procesele si reglementarile afectate de tehnologie decat de COVID-19, ceea ce indica o schimbare a focusului dincolo de pandemia COVID-19. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu AlixPartners, "2021 Disruption Index", care sugereaza ca executivii au inceput deja sa se pregateasca pentru noi valuri disruptive intr-o lume post-pandemica.

PROMO


"Din datele noastre, reiese clar ca, in ciuda efectului sau acut, executivii considera ca, in general, COVID-19 are un impact mai mic decat provocarile pe termen lung, cum ar fi automatizarea sau preocuparile de mediu. Avand in vedere efectele extraordinare la care asistam la nivel global, urmare a pandemiei, acest lucru subliniaza cat de severe si dinamice sunt fortele disruptive in climatul actual de business", a declarat Simon FREAKLEY - CEO, AlixPartners.

"2021 Disruption Index" a chestionat 3.149 de lideri de business din SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Elvetia, China si Japonia, in perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, participantii la acest studiu reprezentand industria aerospatiala si de aparare, industria auto si cea a produselor de larg consum, industria serviciilor financiare si cea mass-media si de divertisment, industria de retail, dar si cea de tehnologie si telecomunicatii.

Aproximativ 85% dintre executivi sustin ca efectele disruptive reprezinta principala provocare strategica la adresa societatii si a intreprinderilor. Cu toate acestea, doar 37% au un nivel ridicat de incredere in ceea ce priveste capacitatea de a rezista unei astfel de provocari. Jumatate erau ingrijorati de pierderea locului de munca, pe fondul efectelor disruptive cu care se confrunta industriile pe care le reprezinta. In ciuda acestui context plin de provocari, aproape jumatate dintre executivi considera ca, spre deosebire de acum un an, organizatia pe care o reprezinta a evoluat.

Totodata, mai arata studiul, cel putin jumatate dintre executivii chestionati considera ca lipsa oamenilor talentati face ca organizatia pe care o reprezinta sa fie vulnerabila la efecte disruptive. De asemenea, in loc sa investeasca in noi tehnologii (ceea ce reprezinta principala strategie pentru a face fata unor efecte disruptive, fiind indicata de 53% dintre lideri), pentru multi lideri prioritatea e reprezentata de reducerea deficitului de angajati talentati, pe masura ce se confrunta cu noi si noi efecte disruptive.

"2020 a fost un an cu presiune ridicata si miza mare pentru afaceri, dar cei mai performanti executivi au fost vigilenti la efectele disruptive si, constientizand si abordand acest aspect in mod activ, si-au propulsat afacerile inainte. Liderii de succes gasesc oportunitati in haos si complexitate, ei se gandesc la impactul efectelor disruptive pentru a alimenta un raspuns proactiv, care nu doar atenueaza, ci si valorifica orice avantaj al numeroaselor forte disruptive de astazi", mai spune Simon FREAKLEY - CEO, AlixPartners.

Alte concluzii ale "2021 Disruption Index":
  • Executivii care se gandesc in mod constant la impactul efectelor disruptive - asupra afacerii lor, a angajatilor sau asupra sigurantei propriului loc de munca -, considera ca, spre deosebire de anul anterior, companiile pe care le reprezinta au evoluat. Aproximativ 39% dintre executivi au indicat ca organizatia pe care o reprezinta a evoluat comparativ cu anul anterior. 40% dintre acestia au perceput perturbarea drept oportunitate, in timp ce un nivel aproape egal a vazut in perturbare o amenintare.
  • Aproximativ 65% au declarat ca sunt puternic afectati de doua sau mai multe forte perturbatoare si, pentru a raspunde la efectele disruptive, organizatiile iau, in medie, 3-4 masuri. Raspunsul cel mai frecvent indicat in acest sens a fost investitia in noi tehnologii (53%).
  • Per ansamblu, liderii din China (50%) si SUA (48%) s-au numarat printre cei mai increzatori in capacitatea propriilor organizatii de a rezista fortelor disruptive (in comparatie, doar 37% sunt, la nivel global, extrem de increzatori), in vreme ce liderii din Italia (31%) si Japonia (24%) nu sunt chiar atat de increzatori. De asemenea, o treime dintre liderii de business din Marea Britanie si Japonia considera ca efectele disruptive reprezinta mai degraba o amenintare, nu o oportunitate pentru organizatiile lor (comparativ cu 23% la nivel global).
  • La nivel global 37% dintre liderii de business din industriile mentionate au aratat ca sunt extrem de increzatori in capacitatea de a face fata perturbarilor. In ciuda acestui an tumultuos, liderii din domeniul aerospatial sunt cei mai increzatori in capacitatea organizatiilor din acest domeniu de a rezista impotriva fortelor perturbatoare, in vreme ce liderii de business din industria auto au fost cei mai putin increzatori - in aceasta industrie, doar 29% dintre liderii chestionati au declarat ca sunt foarte increzatori.
1.226 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO