1asig.ro
1asig.ro

Studiu: In ce masura va genera pandemia COVID-19 o regandire a prioritatilor si planificarilor financiare

5 min. / 1.540 cuvinte
Un studiu recent, citat de catre the Actuarial Post, arata ca pandemia COVID-19 a modificat dramatic atat peisajul financiar, cat si cel emotional pentru britanici, cel putin pe termen scurt. Studiul, realizat de catre Columbia Threadneedle Investments, a analizat nivelul de rezilienta financiara in fata acestei coronacrize, iar rezultatele arata impactul negativ imediat al socului financiar, dar dezvaluie si unele motive pentru ca britanicii sa ramana optimisti.

PROMO


Potrivit studiului, jumatate dintre consumatorii britanici considera ca, in contextul masurilor de carantina, economiile lor nu-i vor ajuta mai mult de sase luni. Incertitudinea cu privire la momentul cand economia va reveni la perioada pre-pandemie reprezinta un risc pentru multi britanici. Categoriile de varsta 45-54 si 55-64 de ani par a fi cele mai afectate, doar 36% si, respectiv, 39% considerand ca au economii care sa-i ajute mai mult de 6 luni, comparativ cu 78% dintre cei cu varsta de peste 65 de ani.

Prin urmare, o minoritate semnificativa a apelat deja sau va apela la anumite masuri menite sa genereze un sprijin financiar in aceasta perioada:
  • 44% isi vor epuiza economiile
  • 17% vor contracta imprumuturi suplimentare
  • 8% vor apela la o banca de alimente sau vor solicita sprijin din partea organizatiilor caritabile.
Pe masura ce criza imediata va trece, atentia se va muta catre orizontul pe termen lung. In acest context, 48% dintre britanici considera ca bunastarea pe termen lung va fi mult mai afectata de pandemia COVID-19 decat in mod normal, o parere impartasita si de 51% dintre britanicii care detin anumite investitii. Din nou, mai arata acelasi studiu, categoria de varsta 45-64 de ani ar putea fi cea mai afectata, prin prisma faptului ca, pana la pensie, va avea o perioada mai scurta pentru a-si reface economiile.

Totodata, o minoritate semnificativa se asteapta ca pandemia COVID-19 sa aiba un impact negativ pe termen lung asupra nivelului veniturilor (29%), performantei investitiilor (30%), obiectivelor financiare - planuri de pensionare (27%) si perspective de cariera (20%). Teama unui impact negativ pe termen lung este mai mica in randul persoanelor de peste 65 de ani, ceea ce arata o stabilitate relativa si o natura fixa a veniturilor acestora.

Investitia este un joc pe termen lung. Asa cum au aratat si crizele anterioare, socurile pe termen scurt si mediu dispar, in cele din urma, iar pietele de investitii se recupereaza in timp. Chiar si asa, socul adus de pandemia COVID-19 provoaca, fara indoiala, stres si teama si poate genera panica si luarea unor decizii pe termen scurt. Astfel, 1 din 5 investitori afirma ca, in contextul volatilitatii actuale, inclina sa isi vanda investitiile, 16% dintre acestia urmand a folosi o parte din banii respectivi in aceasta perioada.

Contextul epidemiologic actual a generat un nivel ridicat de ingrijorare asupra impactului financiar, iar 57% dintre investitori sunt ingrijorati de impactul pe termen lung asupra fondurilor de investitii, in vreme ce 46% sunt ingrijorati de impactul asupra viitoarelor venituri pentru pensie. Un sfert dintre investitori, mai arata studiul, afirma ca grijile financiare ii impiedica sa doarma. Cu toate acestea, exista si vesti bune - 3 din 5 investitori sunt siguri ca investitiile lor se vor recupera pe termen lung.

Vulnerabilitatea financiara cu care se confrunta, in prezent, multe gospodarii din Marea Britanie ii face pe oameni sa puna la indoiala abordarile anterioare si, totodata, subliniaza nevoia unor abordari diferite pe viitor. Astfel, 49% dintre britanici regreta modul in care si-au organizat finantele inainte de pandemie - tinerii sunt mai susceptibili sa regrete deciziile anterioare (72% dintre cei cu varste cuprinse intre 18-24 de ani) comparativ cu cei in varsta (19% in randul celor cu varste de peste 65 de ani).

Pentru tineri, mai arata acelasi studiu, acesta este momentul sa actioneze pentru a-si asigura un viitor financiar mai sigur. Dar cum ar putea arata acest viitor? 1 din 5 regreta ca nu are un plan financiar corespunzator, in vreme ce 1 din 7 regreta ca a luat decizii financiare pe termen scurt. Pe de alta parte, 54% dintre investitori considera ca pandemia aduce noi oportunitati de investitii, 45% spun ca pandemia aduce mai multe riscuri, iar 36% sustin ca pandemia i-a determinat sa economiseasca mai mult.

Studiul poate fi accesat AICI.

292 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO