1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Studiu EY: China, Norvegia si ...

Studiu EY: China, Norvegia si Suedia conduc detasat in ceea ce priveste gradul de pregatire a vehiculelor electrice

China si-a pastrat prima pozitie in ceea ce priveste progresul catre un viitor al vehiculelor electrice (VE), potrivit celui mai recent Index EY privind gradul de pregatire al tarilor pentru vehicule electrice.

Indicele analizeaza gradul de pregatire a primelor 14 piete pentru sosirea EV-urilor, pe baza ofertei, a cererii si a reglementarilor. Norvegia, nou intrata in Index, se afla pe locul al doilea, la mica distanta de China, datorita cererii foarte mari si reglementarilor solide. Suedia, Germania si Marea Britanie completeaza primele cinci locuri.

Fabricarea bateriilor si controlul lantului de aprovizionare ramane un factor cheie pentru China, care detine 122 din cele 200 de giga fabrici de litiu din lume.

Sustinuta de cererea in crestere a consumatorilor (51% dintre consumatorii chinezi respondenti se asteapta sa cumpere un VE ca urmatorul lor vehicul) si de infrastructura de incarcare extinsa (pana in 2021, China a implementat 41% din toate incarcatoarele rapide de curent continuu), China continua sa fie cea mai mare piata de VE la nivel global in termeni de volum absolut. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca are un deficit global de aprovizionare cu energie electrica.

Norvegia, nou intrata in Index, este de mult timp un pionier atunci cand vine vorba de adoptarea VE. Acest lucru se datoreaza unei reglementari puternice sub forma unor avantaje fiscale, precum si introducerii de benzi si locuri de parcare pentru VE, ceea ce a facut ca VE sa reprezinte peste 70% din totalul inmatricularilor de masini noi din 2021. Ecosistemul energetic puternic al Suediei, impreuna cu o adoptare ridicata de catre consumatori (peste 40% in 2021, conform analizei EY) si o prezenta puternica a producatorilor (se asteapta ca 41% din toate masinile produse in Suedia sa fie modele electrice intre 2022-26), inseamna ca tara ramane in fata Germaniei si a Marea Britanie. Cu toate acestea, atat Germania, cat si Marea Britanie au o baza puternica de producatori de echipamente originale (OEM), productie localizata de baterii si viitoare lansari de vehicule electrice care merita statutul de "lideri" acordat de raport.

Reglementarea este esentiala

Patru dintre primele cinci tari in clasamentul general al EY Electric Vehicle Country Readiness Index se afla, de asemenea, printre primele cinci tari in ceea ce priveste pilonul de reglementare (China, Norvegia, Marea Britanie si Germania). Este clar ca exista o corelatie puternica intre succesul general si puterea reglementarii.

SUA, blocata in viteza redusa

In pofida unei prezente solide a producatorilor de echipamente originale si a sprijinului puternic din partea administratiei presedintelui Biden, SUA ramane pe locul sapte in clasamentul general - aceeasi pozitie in index ca si anul trecut. Cu toate acestea, potrivit raportului, acest lucru se datoreaza in principal cererii scazute. Mai putin de 4% din inmatricularile de masini noi din SUA sunt vehicule electrice si, dupa cum arata EY Mobility Consumer Index, doar 29% dintre consumatorii americani doresc sa cumpere un vehicul electric ca urmatorul lor vehicul, cel mai mic procent dintre toate tarile analizate.

Spatiu pentru imbunatatiri

In ciuda faptului ca are cea mai mare proportie de respondenti care doresc sa cumpere un vehicul electric (73%), Italia se afla pe locul 12, in urma vecinilor sai europeni. Acest lucru se datoreaza in mare parte lipsei de infrastructura si a unui ecosistem energetic care are nevoie de imbunatatiri.

Canada urmeaza pe pozitia a 13-a, in pofida unui ecosistem energetic puternic si a planurilor de construire a unor fabrici de baterii in tara. De asemenea, se situeaza in urma cererii, in parte din cauza costului ridicat al vehiculelor electrice in Canada.

Pe pozitia a 14-a, India se confrunta cu probleme similare celor din Canada, infrastructura de incarcare si accesibilitatea fiind principalele obstacole in calea progresului. Cu toate acestea, se depun eforturi in domeniul reglementarii, cu sisteme de stimulente legate de productie care urmaresc sa accelereze fabricarea a 50 GWh de baterii.

Mihai DRAGHICI, Director, Consultanta, EY Romania: "Cota de piata a masinilor electrice comercializate in primele 7 luni ale anului 2022 a ajuns la aproximativ 8% in Romania, de aproape 4 ori mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Daca adaugam si masinile full hybrid, cota de piata este de 20%. Fara investitii semnificative in dezvoltarea infrastructurii de incarcare acest trend nu poate fi insa sustinut."