Codul Fiscal romanesc prevede o diversitate de beneficii extra-salariale, pentru care angajatorul, in unele cazuri, nu datoreaza impozit si/sau contributii sociale sau care, in alte cazuri, pot fi deduse din baza impozabila pentru angajati, astfel incat rezulta un impozit pe salariu mai mic. Tabloul general al acestor avantaje reprezinta instrumentul pe care companiile din Romania il pot utiliza, astfel incat sa ofere un venit suficient de motivant pentru atragerea, retinerea si fidelizarea angajatilor. Intrebarea este daca se intampla acest lucru si care sunt cele mai utilizate beneficii atasate pachetelor salariale de catre angajatorii romani.
Din cel mai recent studiu EY Romania referitor la abordarea angajatorilor romani privind acordarea beneficiilor extra-salariale se desprind concluzii relevante despre paleta de beneficii accesata de companii si corelarea acesteia cu tratamentul fiscal aplicabil.
Vestea buna este ca majoritatea covarsitoare a respondentilor din cadrul sondajului EY (93%) au declarat ca ofera angajatilor, pe langa salariul de incadrare, si diverse beneficii, ceea ce inseamna ca departamentele de resurse umane si top managementul companiilor au inteles cele doua mari avantaje ale acestei optiuni: fidelizarea si mentinerea fortei de munca, iar pe de alta parte, diminuarea bazei de impozitare, implicit a efortului fiscal si disponibilizarea unor fonduri care pot fi utilizate in dezvoltarea companiei.
In topul celor mai populare beneficii regasim:
Tichetele de masa - reprezinta beneficiul cu cea mai mare notorietate, fiind oferite de aproape toti angajatorii. Conform sondajului EY, pentru mai bine de 9 din 10 companii, tichetele de masa sunt nelipsite din pachetul salarial. Astfel, acestea au devenit atat un punct fix in crearea ofertelor de angajare, cat si un element permanent in remunerarea fortei de munca.
Cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale - mai mult de 85% dintre respondenti au confirmat ca agreeaza facilitatile fiscale de care beneficiaza in cazul acestui tip de beneficiu, astfel ca il ofera salariatilor pentru diferitele ocazii speciale din timpul anului, cum sunt sarbatorile de Paste, Craciunul, Ziua Copilului - 1 Iunie, 8 Martie.
Decontarea contravalorii transportului la si de la locul de munca - 67% dintre angajatori suporta costul deplasarii la si de la locul de munca pentru angajatii proprii.
Urmeaza in ordine descrescatoare ca pondere in topul beneficiilor oferite pe langa salariul de baza: primele de asigurare voluntara de sanatate si/sau servicii medicale furnizate sub forma de abonament. In jur de doua treimi dintre companii (60%) faciliteaza angajatilor accesul la servicii medicale private. De asemenea, aproape 40% dintre respondenti considera utile, prin urmare suporta costurile aferente pentru asigurarile de viata si/sau profesionale, iar aproape o treime dintre acestia (32%) cotizeaza suplimentar la fonduri de pensii facultative pentru salariatii lor.
"Toate acestea pot conduce la ideea ca angajatorii din Romania pun accentul nu doar pe starea de bine actuala/imediata a angajatilor, dar sunt atenti si la situatia acestora pe un termen mediu sau lung", este de parere Dan RAUT, Manager, Impozit pe venit si contributii sociale EY Romania. "Nu mai putin important -ca o nota exceptionala, dat fiind ca sondajul EY a fost realizat inainte ca acestui beneficiu sa ii fie asociata o facilitate fiscala favorabila - este de mentionat faptul ca doi angajatori din 10 acordau deja in pachetul lor de beneficii extrasalariale si posibilitatea ca salariatii sa acceseze servicii de wellness / activitati sportive. Va fi interesant sa urmarim evolutia acestui beneficiu in perioada urmatoare, tinand cont ca, de la 1 februarie 2023, acesta va avea avantaje fiscale substantiale", adauga Dan RAUT.
Astfel, incepand cu luna februarie 2023, angajatorii pot include in lista beneficiilor extralasariale neimpozabile (aceasta categorie intra in lista celor plafonate lunar la cel mult 33% din salariul de baza) si "contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana."
Separat, daca salariatul alege sa suporte direct costurile pentru activitatile sportive, acestea vor putea fi deduse (in anumite conditii) din baza salariala impozabila, in conformitate cu prevederile legii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. In plus, acest cost poate fi deductibil daca este suportat de angajat chiar si pentru persoanele aflate in intretinerea sa, dar tot in limita cumulata a celor 400 euro pe an.
Un rezultat imbucurator al sondajului este si acela ca 8 din 10 angajatori au afirmat ca sunt la curent cu noutatile fiscale in ceea ce priveste beneficiile salariale, asa cum sunt prevazute de OUG nr.16/2022 care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2023.
"Este o dovada de maturitate si educatie fiscala de un nivel din ce in ce mai ridicat al companiilor autohtone, al trendului ascendent pe care se afla necesitatea de a intelege in profunzime si de a aplica intern, pentru angajati, cat mai multe dintre facilitatile permise de Codul Fiscal romanesc", este de parere Claudia SOFIANU, Partener, lider Impozit pe venit si contributii sociale EY Romania, EY CESA People Advisory Services Leader.
Dintre cei intervievati, doar 3 din 10 angajatori considera ca modificarile legislative (i.e., privind beneficiile extralasariale limitate la 33% din salariul de baza) nu le impacteaza deloc politica de compensatii si beneficii, ceea ce inseamna ca pentru un procent mare (aproximativ 70%), anul acesta va insemna, inevitabil, un moment de analiza in detaliu a pachetului de beneficii.
Cu toate acestea, 80% dintre respondenti considera ca noile modificari legislative nu le impacteaza semnificativ bugetul alocat in prezent, astfel preconizeaza ca nu vor suporta costuri suplimentare in mod substantial. Se remarca termenul "substantial", deoarece este evident ca intr-o masura mai mica sau mai mare, majoritatea angajatorilor vor ajunge macar sa puna pe agenda de discutii si acest punct, asa cum reiese si din cele mentionate anterior.
Singura egalitate din sondajul EY s-a inregistrat la intrebarea privind varianta pentru care vor opta in cazul in care vor surveni modificari legislative cu impact asupra costurilor si, astfel, vor fi nevoiti sa efectueze modificari ale politicii actuale de beneficii. Jumatate dintre companiile respondente au declarat ca, la nevoie, vor opera modificari ale categoriilor de beneficii, astfel incat sa pastreze bugetul actual si, deci, sa nu suporte cheltuieli suplimentare.