1asig.ro
1asig.ro
Studiu: Depresia, anxietatea si ...

Studiu: Depresia, anxietatea si miscarea insuficienta cresc riscurile pentru sanatatea angajatilor din Romania, in contextul pandemiei

5 min. / 1.540 cuvinte
6% dintre angajati au renuntat la serviciile medicale de care aveau nevoie de teama pandemiei, nivelul stresului este in crestere, dar tot mai multi angajati intentioneaza sa-si schimbe stilul de viata intr-unul sanatos. Acestea sunt o parte dintre concluziile studiului Mercer Marsh Benefits: Romania Health and LifeStyle Survey 2021.

Studiul Mercer Marsh Benefits a fost realizat pe baza raspunsurilor a 2.000 de angajati reprezentand 40 de companii din 8 industrii care au fost incluse in prima editie a studiului anual ce isi propune sa evidentieze, in acest an, modul in care pandemia a modificat stilul de viata si atitudinea angajatilor in ceea ce priveste preventia in sanatate.

Principalele concluzii:

  • Mai putin de o treime (31.9%) dintre cei 2000 de angajati care au fost chestionati lucreaza in regim exclusiv de acasa. Peste 48% dintre respondenti lucreaza in regim mixt (birou si acasa), in timp ce 20% lucreaza exclusiv la birou.
  • In timpul pandemiei, nivelul de stres a crescut pentru 58% dintre femei si 45% dintre barbati.
  • Locul in care isi desfasoara activitatea respondentii poate avea un impact asupra somnului si gradului de odihna pe care acestia il resimt:- exclusiv de acasa - 63.3% dorm 7-9 ore / noapte, insa doar 51% se simt odihniti.- exclusiv la birou - doar 44.4% dorm 7-9 ore / noapte, insa 57% se simt odihniti.
  • 6% dintre respondenti ar fi avut nevoie de anumite servicii medicale pe care nu le-au accesat din cauza pandemiei. Tratamentele stomatologice ocupa prima pozitie in topul serviciilor medicale la care angajatii care au raspuns au renuntat de teama pandemiei.
  • Din punctul de vedere al principalelor riscuri identificate in pandemie, depresia si anxietatea impacteaza in principal femeile, in timp ce, in cazul barbatilor, sunt acumulate mai multe elemente de risc - alimentatie, supraponderabilitate, stres ridicat, miscare insuficienta, lipsa masurilor preventive, toate conducand la un risc cardiovascular major.
Cristian FUGACIU, CEO, MARSH Romania, a declarat: "Dincolo de impactul si efectele pe termen scurt, vizibile imediat, pe care criza sanitara COVID-19 le determina, pentru angajatori este esential sa poata identifica si sa ia masuri proactive pentru mentinerea in parametri optimi a starii de sanatate si a tonusului angajatilor. Politicile de beneficii ale companiilor trebuie adaptate noului context. Sincronizarea, in mod proactiv a beneficiilor acordate angajatilor, cu nevoile reale ale acestora, trebuie fundamentata pe informatii de calitate si expertiza consultantilor de beneficii. Tocmai de aceea, studiul realizat de Mercer Marsh Benefits reprezinta un reper util pentru angajatorii romani".

"Studiul surprinde modul in care angajatii si-au adaptat stilul de viata la contextul pandemiei, ce anume au neglijat si care sunt aspectele imbunatatite. Riscurile pentru sanatate nu sunt intotdeauna vizibile direct. Tocmai de aceea, am imbinat factori la vedere, usor de cuantificat (indicele de masa corporala, miscarea fizica, tipul alimentatiei) cu elemente de comportament ale respondentilor din perspectiva patologiei existente si a masurilor de preventie pe care le adopta", afirma Dr. Mihaela SUCIU, Senior Consultant Employee Benefits, Mercer Marsh Benefits.

Interesul acordat unui stil de viata sanatos este direct proportional cu o stare de sanatate buna pe termen lung: masurile luate de respondenti in privinta alimentatiei echilibrate, numarului orelor de somn, miscarii fizice, gasirii de solutii eficiente de combatere a stres-ului, masurilor preventive de imunizare si investigatiilor medicale in scop preventiv, toate acestea conduc la mentinerea starii de sanatate.

Aproape jumatate (45%) dintre respondenti prezinta un interes mediu acordat schimbarii stilului de viata, dintre care 57% se situeaza in categoria persoanelor care detin deja boli cronice, aflate in monitorizare periodica (26% din total), sau se situeaza intr-una dintre categoriile potentiale la risc, care au deja factori personali (fizici sau comportamentali) ce le pot afecta sanatatea pe termen scurt sau lung.

Un procentaj de 20-30% dintre respondenti se situeaza in categoria de risc din punct de vedere al starii de sanatate, cu potential de crestere a procentului, daca luam in considerare patologia existenta si comportamentul aferent. Preponderenta din punct de vedere al genului apartine barbatilor, care sunt cu 50% mai putin constienti si responsabili din punct de vedere al masurilor care trebuie luate pentru prevenirea imbolnavirilor si care prezinta de asemenea unul sau mai multi factori de risc declansatori ai unor potentiale boli.

Accesarea serviciilor medicale

47% dintre respondenti au accesat serviciile medicale necesare in timpul pandemiei, 20% au accesat partial, 27% nu au avut nevoie de accesarea serviciilor medicale, iar 6% au avut nevoie dar nu le-au accesat. Dintre cei 47% respondenti care au accesat serviciile medicale - 63% sunt femei iar 37% barbati, demonstrand un comportament mult mai responsabil in randul femeilor. Dintre respondentii care nu au efectuat servicii medicale de preventie in timpul pandemiei, 24% nu au efectuat nici serviciile medicale necesare (deloc / partial), iar 42% nu au avut nevoie. 81% dintre acestia se afla in categoriile de varsta 25-34 si 35-44 de ani.

Renuntarea la accesarea serviciilor medicale din cauza pandemiei:Activitatea fizica

Studiul reliefeaza o scadere de circa 4 puncte procentuale a angajatilor care fac antrrenamente cardio cel putin 75 de minute pe saptamana sau de cel putin 2-3 ori in acelasi interval. Se constata ca exista o corelatie intre sport si odihna, cei care fac miscare au si un regim de viata mai disciplinat. Astfel, 62% dintre respondenti dorm cel putin 7-9 ore / noapte fata de 57% media pe tot grupul analizat si iau mesele mai disciplinat - doar 4% dintre ei "sar peste mese", fata de 6% media intregului grup. Corelatia miscarii cu regimul de masa si somn se verifica si in sens negativ, 37% dintre cei care nu fac miscare dorm < 7 ore / noapte, fata de 42% media, de asemenea "sar peste mese" peste media grupului si au niveluri crescute de perceptie a stres-ului.

Din punct de vedere al comportamentului in functie de gen:
- Femeile care nu fac miscare reprezinta peste 33% din total, fata de 23% barbati
- In cazul ambelor sexe - procentul celor care nu fac miscare a scazut cu 2 puncte procentuale in medie in timpul pandemiei, fata de inceputul pandemiei.

Orele de somn si odihna

Locul in care isi desfasoara activitatea respondentii poate avea un impact asupra somnului si gradului de odihna pe care acestia il resimt:
- exclusiv de acasa - 63.3% dorm 7-9 ore / noapte, insa doar 51% se simt odihniti.
- exclusiv la birou - doar 44.4% dorm 7-9 ore / noapte, insa 57% se simt odihniti.
- mixt (acasa + birou) - 58% dorm 7-9 ore / noapte si 58% se simt si odihniti.

Pentru angajatii care dorm 7-9 ore avem si urmatoarele rezultate:
- 69% din acestia se simt odihniti (fata de 55% media)
- cei care se simt stresati in fiecare zi reprezinta 11% din total, fata de 14% media intregului esantion
- 59% dintre femei dorm 7-9 ore pe noapte, in comparatie cu procentul barbatilor care este de 54%; cu toate acestea, doar 51% din femei sunt odihnite dupa orele de somn, fata de 61% din barbati.
- 42% dintre respondenti dorm insuficient, < 7 ore / noapte.

Nivelul de stress

In timpul pandemiei, nivelul de stres a crescut pentru 58% dintre femei si 45% dintre barbati.

17% dintre femei resimt un nivel de stres zilnic, constant, iar dintre barbati, 10% il percep in acelasi fel. In functie de locul in care acestia isi desfasoara activitatea: regimul de munca de acasa, fata de cel de la birou, este perceput cel putin la fel de stresant de catre respondenti (91.8%).

Schimbarea stilului de viata

Doar 6% dintre femei doresc sa isi schimbe stilul de viata pentru a-si imbunatati sanatatea, fata de 11% dintre barbati. In mod previzibil, schimbarile avute in vedere de femei sunt legate de activitatea fizica si dieta, procentele pentru acestea fiind semnificativ mai crescute decat la barbati.

45% dintre respondenti duc un stil de viata sanatos, sau au intreprins deja masurile necesare. 39% dintre respondenti nu vad o astfel de nevoie sau considera ca o vad, dar nu au intreprins inca nimic in acest sens.

Dintre schimbarile luate in considerare de angajati aproape jumatate dintre acestia (49%) se gandesc sa inceapa programe de exercitii fizice, in timp ce peste 28% iau in considerare inceperea unei diete.

Dieta sanatoasa, managementul stresului si prevenirea durerilor de spate sunt, in aceasta ordine, primele trei schimbari consemnate de cei mai multi dintre respondenti.

Romania Health and Lifestyle Survey 2021 a fost initiat de catre Mercer Marsh Benefits. La sondajul derulat in perioada decembrie 2020 - martie 2021 au raspuns 2000 de angajati reprezentand 40 de mari companii din Romania din 8 domenii.

Mercer este o companie globala de consultanta in sanatate, remuneratie si cariere si este prezenta pe piata din Romania sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul caruia, clientii au la dispozitie o singura sursa de gestionare a costurilor, riscurilor si a complexitatii beneficiilor acordate angajatilor. Reteaua reprezinta o asociere a birourilor locale Mercer si Marsh din intreaga lume.

Mercer are peste 20.000 de angajati in peste 40 de tari, avand operatiuni in mai mult de 130 de tari. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importanta companie globala de servicii profesioniste de consultanta in risc, strategie si resurse umane. Cu venituri anuale de peste 17 miliarde USD si peste 76.000 de colegi la nivel global, MMC detine patru companii: Mercer, Marsh - lider global in brokerajul in asigurari si consultantei de risc, Guy Carpenter - lider specialist in risc si reasigurari si Oliver Wyman - lider consultant de management.

2.075 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO