1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu Coface: Platile corporative din Germania 2022. Companiile se pregatesc pentru o noua criza

In timp ce situatia economica actuala genereaza tot mai multe efecte negative, cea de-a sasea editie a sondajului Coface privind platile corporative din Germania indica faptul ca impactul asupra platilor in 2022 pare a fi moderat si comparativ mai mic decat socul general asupra economiei. Cu toate acestea, companiile sunt mai atente pe termen scurt si foarte pesimiste cu privire la viitor.

Potrivit studiului, numarul si durata intarzierilor de plata au crescut usor si de la un nivel initial foarte scazut. Aceasta inseamna ca disciplina de plata s-a deteriorat (+6 puncte procentuale dintre companiile intervievate care au raportat intarzieri de plata in 2022), dar ramane sub nivelul observat in 2020 si cu mult sub nivelurile pre-pandemie.

Astfel, durata medie a intarzierilor de plata a crescut la 28,7 zile in 2022 (+1 zi), dupa ce a scazut cu 7 zile in 2021.

Companiile din sectorul de ambalare a hartiei au inregistrat o intarziere medie de plata de 18,4 zile, in timp ce companiile din sectorul financiar au inregistrat un timp mai mare de asteptare (intarziere medie de 35 de zile).

Principala noutate a analizei vine insa din perspectiva economica anticipata de companii. Niciodata in istoria acestui sondaj, companiile nu au fost atat de pesimiste cu privire la viitorul lor.

Companiile vigilente ofera mai putine termene de plata

Porivit concluziilor sondajului, comportamentul de plata a devenit mai restrictiv, pe masura ce companiile germane intampina tot mai multe provocari si prefera sa incaseze creantele cat mai curand posibil. Mai putine companii ofera termene de plata fata de anul trecut (71% comparativ cu 74%) si aceasta este in special situatia pentru companiile care sunt active in principal in Germania. Termenele de plata scurte predomina, 90% dintre companii cerand ca platile sa fie efectuate in 60 de zile in 2022. In general, perioada medie de creditare s-a modificat doar marginal, cu o crestere de 0,2 zile pana la 32,8 zile.

"Sondajul indica doua directii. Pe de o parte, companiile par mai vigilente si, prin urmare, ofera mai putine termene de plata. Pe de alta parte, chiar daca companiile prefera sa ofere termene de plata scurte, intrucat increderea lor in clienti este in scadere, motivele tehnice - standardele de piata, problemele cu lanturile de aprovizionare, timpii de livrare - le obliga sa continue sa ofere sau chiar sa extinda termenele de plata," explica Christiane von BERG, economist pentru Europa de Nord la Coface.

Intarzieri de plata: companiile continua sa incaseaze facturi la timp

Durata medie de intarziere a platilor a crescut cu 1 zi, ajungand la 28,7 zile in 2022. Aceasta este a doua cea mai mica medie de intarziere a platiilor de la inceputul seriei cronologice din 2016. In plus, numarul de intarzieri de plata a crescut usor de la minimul de 59% in 2021 la 65% in 2022. Acesta este inca sub cifra din 2020 (68%) si mult sub media pre-pandemie de 82%.

"Intarzierile de plata au ramas corelate in principal de provocarile financiare, iar companiile confirma faptul ca aceste dificultati sunt determinate de cresterea costurilor marfurilor, a marfurilor de intrare si a costurilor de productie, de problemele lantului de aprovizionare, de presiunea competitiva ridicata, dar si de scaderea cererii in Germania. De remarcat faptul ca impactul pandemiei de COVID-19 s-a temperat si nu a mai fost invocat de catre companii, desi este clar ca pandemia este departe de a se termina," detaliaza Christiane von BERG.

Asteptarile pesimiste sunt norma

Desi comportamentul de plata ramane pozitiv, companiile nu au fost niciodata atat de pesimiste in ceea ce priveste perspectivele de afaceri. In timp ce viziunea lor asupra situatiei din 2022 este aproximativ neutra, 38% dintre toti respondentii se asteapta la conditii de afaceri mai proaste in 2023, in timp ce doar 14% dintre ei sunt mai optimisti pentru 2023. De asemenea, acest pesimism este observabil in aproape toate sectoarele.

"Nivelul record de pesimism in randul companiilor din Germania poate fi usor explicat prin riscurile semnificative si diverse cu care se confrunta acestea. Intreruperea lantului de productie global si cresterea costurilor cu marfurile non-energetice raman preocupari esentiale pentru perspectivele de export ale companiilor. Dar noi riscuri, cum ar fi razboiul din Ucraina, sanctiunile aferente, precum si cresterea preturilor la energie pun presiune pe companii," comenteaza Christiane von BERG.

"Situatia economica si macro perspectivele par sa fi schimbat, de asemenea, modul in care companiile germane vad oportunitatile de dezvoltare a afacerilor. Germania ramane prioritara ca zona pentru dezvoltarea afacerilor, desi impulsul este mai slab, iar companiile raporteaza ca sunt mai putin concentrate pe Uniunea Europeana si pe China acum si mai interesate de SUA si Europa (in afara UE). Aceasta din urma ar putea fi legata de dorinta de a eluda sanctiunile UE impotriva Rusiei si Belarusului."

Sondajul a fost realizat in Germania in iulie si august 2022, pe un esantion de 1.070 de companii.