1asig.ro
1asig.ro

Studiu Coface: Insolventele in Romania au scazut cu 13% in 2020 fata de anul precedent si se situeaza la minimul ultimului deceniu

5 min. / 1.540 cuvinte
Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in anul 2020 s-au deschis 5.564 proceduri noi de insolventa, cu 13% sub nivelul inregistrat in anul anterior. Bucurestiul a inregistrat singura crestere a insolventelor pe parcursul anului trecut, respectiv cu 9% fata de 2019.

PROMO


Anul trecut a raportat minimele ultimului deceniu si la nivelul incidentelor de plata (doar 2,2 mld. RON, -29% vs. 2019) si raportului de regenerare (OUT : IN = 1,19) in mediul de afaceri. Toate aceste evolutii pozitive sunt exceptionale, avand in vedere ca s-au inregistrat intr-un an cu cea mai severa contractie economica din ultimul deceniu in contextul pandemiei Covid-19.

Evolutia firmelor insolvente

Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente in 2020 au fost aproape de 3 mld. RON, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 si cel mai scazut din ultimii 10 ani. In acelasi timp, numarul locurilor de munca raportate de firmele insolvente pe parcursul anului 2020 este sub pragul de 20.000 pentru prima data in ultimul deceniu.

De asemenea, se observa o scadere graduala a companiilor insolvente care inregistreaza venituri peste 0,5 mil. EUR (medii si mari), doar 301 companii in 2020, fata de 444 in 2019. Totodata, Romania a inregistrat doar 16 firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 EUR/luna (firme active). Astfel, Romania se apropie de media regionala din perspectiva insolventelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, dupa ce a condus in permanenta acest top regional in ultimul deceniu.

"Anul trecut a inregistrat un mix atipic si paradoxal pentru mediul de afaceri. Masurile privind distantarea sociala in contextul pandemiei Covid-19 au generat efecte negative importante in mediul de business. In ciuda acestui fapt, insolventele au scazut la minimul istoric si raportul regenerarii mediului de afaceri arata cel mai bine, inregistrand cele mai putine intreruperi de activitate raportate la companiile nou infiintate. Pe de o parte, aceasta evolutie arata eficienta ridicata a masurilor de sprijin, care trebuie migrate gradual de la subventionare catre stimulare prin investitii si facilitarea accesului la capital. Pe de alta parte, cred ca anul curent va aduce provocari suplimentare pentru revenirea pe crestere generalizata a companiilor, din cauza indatorarii aditionale, rostogolirii creditelor inghetate anul trecut si presiunilor salariale", a declarat Iancu GUDA, Services Director, Coface Romania.Distributia sectoriala si regionala a insolventelor

Cele mai multe insolvente deschise in anul 2020 au fost inregistrate in sectorul comertului cu ridicata si distributie (905), urmat de constructii (810) si comertul cu amanuntul (807). Ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare de insolventa pe rol a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar pentru primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

Analizand numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv se observa o serie de evolutii atipice. Cel mai afectat sector este cel al fabricarii produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, care a inregistrat o rata a insolventelor de 64 de companii la 1.000 de firme active, de 4 ori peste media la nivel national. Sectorul de constructii este in topul insolventelor raportate la firmele active desi inregistreaza o crestere cu aproape 20% a volumului lucrarilor de constructii precum si a creditelor noi acordate populatiei pentru achizitionarea unei locuinte.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa in anul 2020 nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in anul anterior. Dintre toate regiunile, se deosebeste situatia din Bucuresti care inregistreaza singura crestere a insolventelor pe parcursul anului 2020, respectiv cu 9% fata de anul anterior. La polul opus, cele mai mari scaderi sunt inregistrate in S-V (-30%) si S (-23%).

"Mediul de afaceri s-a aflat in 2020 in fata unei provocari fara precedent, masurile de lockdown impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 generand un blocaj economic brusc si o recesiune semnificativa. In ciuda acestor evolutii, interventia ampla si rapida prin scheme de sprijin a mentinut nivelul lichiditatii in piata, astfel ca insolventele au scazut la minimul ultimului deceniu, iar pierderile financiare ale companiilor insolvente au scazut substantial. Pentru anul 2021, insa, anticipam o crestere a insolventelor indiferent de scenariul pe care il aplicam revenirii economice, atat ca efect de baza, dat fiind nivelul din 2020, dar si ca o consecinta a faptului ca, in pofida injectarii de lichiditate, pierderile din anumite sectoare au fost reale si semnificative. Este important ca abordarea mediului de business fata de risc sa ramana una realista si pragmatica. Coface va continua sa se implice activ, ca furnizor de servicii de management al riscului de credit, dar si prin initiative de educatie antreprenoriala", a adaugat Eugen ANICESCU, Country Manager, Coface Romania.

Radiografia mediului de afaceri

Analizand evolutia pentru anul 2020, prin comparatie cu anul anterior, se observa o situatie foarte favorabila pentru maturizarea mediului de afaceri. Practic, raportul dintre companiile care si-au intrerupt activitatea si cele nou infiintate a scazut la doar 1,19, cel mai mic nivel din ultimul deceniu si de aproape doua ori sub media inregistrata in perioada 2010-2020.

Numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in anul 2020 scade la aproape de 94.000, fiind pentru prima data in ultimii 10 ani sub pragul de 100.000 si inregistrand cea mai mare contractie din perioada analizata, respectiv 41%. In acelasi timp, numarul companiilor SRL nou inmatriculate in anul 2020 a scazut mai lent, inregistrand o contractie de 12%.

Barometrul Coface T4 2020 - O revenire neuniforma

Odata cu lansarea cel mai recent Barometru trimestrial privind riscurile sectoriale si de tara, Coface, lider in asigurarile de credit, evidentiaza o revenire inegala intre tari, sectoare de activitate si la nivel de venituri. Desi performantele Chinei si a altor economii asiatice stimuleaza cresterea globala, principalele economii mature nu vor reveni in acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei. Aceasta crestere a inegalitatilor, alaturi de nemultumirea publicului fata de gestionarea guvernamentala a pandemiei in multe tari, va conduce la aparitia tot mai frecventa a unor protestelor si a violentelor.

La un an de la aparitia pandemiei Covid-19 si de la debutul celei mai mari recesiuni globale de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Coface estimeaza o crestere economica mondiala de +4,3% in medie, in 2021, in timp ce comertul mondial ar creste cu +6,7% in volum (dupa -5,2% in 2020).

Aceste proiectii presupun ca marile economii vor vaccina cel putin 60% din populatia lor pana in vara. Intr-adevar, imunitatea rezultata ar putea marca sfarsitul ciclurilor stop-go, adica a acelor episoade succesive de izolare/carantina care afecteaza activitatea economica. Scaderea numarului de afaceri inchise in 2020 in toate regiunile lumii (-12% la nivel mondial, -22% in zona euro, -19% in Asia-Pacific si-3% in America de Nord), poate fi atribuita planurilor de sprijin guvernamental, a caror continuare va permite multor companii sa supravietuiasca in acest an.

Cu toate acestea, in ciuda impactului masurilor, Coface anticipeaza ca socul din 2020 va duce la o crestere a insolventelor in 2022, in special in Spania (16%, comparativ cu 2019), Franta (13%), Italia (9%) si Germania (6%).

In ultimul sau barometru trimestrial, Coface anticipeaza o redresare economica inegala

Inegalitati puternice intre tari. In timp ce performanta Chinei si a altor economii asiatice (de exemplu, Taiwan, a carei evaluare a tarii este imbunatatita) stimuleaza cresterea mondiala, marile economii nu vor reveni la nivelul PIB-ului dinaintea crizei anul acesta. Si printre acestea, tarile dependente de activitatile de servicii (cum ar fi Spania sau Regatul Unit) sau care raman in urma in procesul de vaccinare vor inregistra o revenire economica mai lenta.

Inegalitati sectoriale. Printre cele 23 de imbunatatiri ale evaluarilor sectoriale din acest trimestru, aproape jumatate sunt atribuite sectorului auto, a carui crestere a surprins favorabil in a doua jumatate a anului 2020, urmat de constructii si produse chimice. In mod surprinzator, multe activitati de servicii vor ramane slabite pe termen lung de catre pandemie: sectorul transporturilor este cel mai afectat, cu 9 retrogradari in evaluarile riscului sectorial.

Cresterea inegalitatilor de venit in tari. Lucratorii cel mai putin calificati, tinerii si femeile au suferit mai multe pierderi de locuri de munca decat restul populatiei, aceasta din urma fiind supra-reprezentata in cele mai afectate activitati de servicii. Mai mult, epidemiile anterioare din secolul XXI indica faptul ca aceasta crestere a inegalitatii veniturilor va fi de lunga durata si va stimula numeroase tensiuni sociale care apar, de obicei, dupa episoadele de pandemie.

Cu peste 70 de ani de experienta si cea mai extinsa retea internationala de specialisti, Coface este lider in domeniul asigurarilor de credit si de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creante, Asigurari Single Risk, Bonding si Informatii de afaceri. Expertii Coface lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. In 2019, Coface a avut aproximativ 4.250 de angajati si a inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro.

1.165 accesari