1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: Atacurile cibernetice corporative au crescut, in 2021, cu 50%

Atacurile cibernetice saptamanale la nivel global au atins un maxim istoric in T4 2021 - 925/organizatie -, potrivit unui studiu realizat de Check Point si citat de catre Infosecurity Magazine. Sursa citata subliniaza ca tentativele de atac cyber au crescut continuu din T2 2020, cu 50% mai multe atacuri cyber observate saptamanal in retelele corporative comparativ cu 2020.

Sectorul educatiei si cercetarii a inregistrat, in 2021, cel mai mare volum de atacuri cibernetice, insumand o medie saptamanala de 1.605 atacuri/organizatie - o crestere de 75% comparativ cu 2020. Acesta a fost urmat de sectorul guvernamental/militar - cu 1.136 de atacuri, in crestere cu 47% comparativ cu 2020 -, si sectorul comunicatiilor - 1.079 de atacuri, insemnand o crestere yoy de 51%.

Acelasi studiu subliniaza ca, in 2021, Africa a inregistrat cel mai mare volum de atacuri saptamanale, cu o medie de 1.582/organizatie - o crestere de 13% comparativ cu 2020. Cu toate acestea, organizatiile din Europa au inregistrat cea mai semnificativa crestere a atacurilor saptamanale - 670 atacuri/organizatie -, o crestere de 68% fata de anul anterior.

Ransomware a fost deosebit de raspandit pe parcursul anului 2021. Check Point a avertizat, in octombrie 2021, ca atacurile au crescut cu 40% comparativ cu 2020, 1 din 61 de organizatii din intreaga lume fiind afectata saptamanal de atacuri cyber. In acest context, Check Point indeamna companiile din intreaga lume sa isi segmentizeze retelele, sa aplice patch-uri cu promptitudine, sa isi educe angajatii si, totodata, sa suprapuna controale avansate de securitate, cum ar fi sandbox si detectarea anomaliilor

Hank SCHLESS - Senior Manager of Security Solutions, Lookout -, sustine, pentru Infosecurity Magazine, ca impactul persistent al pandemiei COVID-19 ar putea explica unele dintre constatarile din 2021. "Atacatorii se indreapta aproape intotdeauna catre grupurile pe care le percep a fi cele mai vulnerabile, pentru a avea cele mai mari sanse de succes. Ideea de e-learning se afla in stadii foarte incipiente, cand a lovit pandemia, astfel incat - pentru sisteme scolare intregi, universitati, centre de cercetare, si nu numai -, faptul ca, peste noapte, s-au vazut nevoite sa mute colaborarea si educatia continua la o infrastructura complet la distanta a fost mai mult decat dificil. Inainte, posibil sa fi existat cateva aplicatii sau infrastructuri de baza in cloud care sa le permita profesorilor si personalului sa colaboreze, iar elevilor sa predea lucrarile, dar capacitatea si securitatea nu erau pregatite sa preia dintr-o data complexitatea invatarii de la distanta."

Nu in ultimul rand, Infosecurity Magazine noteaza ca Jasmine HENRY - Field Security Director, JupiterOne -, a avertizat ca descoperirea mai multor bug-uri precum Log4Shell ar putea face ca anul 2022 sa fie un alt an record pentru atacatori.