Aon Romania, unul dintre liderii globali in brokerajul de asigurari corporate, anunta rezultatele studiului Aon 2024 Global Benefits Trends, conform caruia standardele minime de beneficii devin o normalitate pentru multinationale la nivel global. In prezent, 43% dintre companiile multinationale acorda deja beneficii minime globale, iar dintre acestea aproape trei sferturi se concentreaza cu precadere spre patru tipuri de beneficii. Cele mai intalnite beneficii extrasalariale minime oferite in prezent sunt programele de asistenta medicala pentru angajati si asigurarile de viata (73%), concediul de maternitate (70%) si concediul de paternitate (69%).
In cadrul studiului, au fost analizate raspunsurile primite de la companiile multinationale participante cu privire la evolutia rolurilor, responsabilitatilor si prioritatilor profesionistilor care se ocupa de elaborarea beneficiilor pentru angajati. Acest lucru este important, deoarece la nivel global, programele sunt intr-o continua schimbare. In acest context, 89% dintre corporatiile chestionate considera ca prioritatea principala este competitivitatea programelor de beneficii.
La nivel global, companiile se confrunta cu tendinta constanta de crestere a costurilor beneficiilor, cu schimbarea perceptiilor privind mobilitatea angajatilor, provocarile legate de aplicarea noilor reglementari privind transparenta salariala, echitatea sociala si motivarea angajatilor, dar si rolul tehnologiei in sustinerea culturii organizationale.
„Organizatiile trebuie sa gestioneze provocarile cauzate de deficitul fortei de munca, sa se adapteze si sa implementeze rapid o suita de pachete minime standard de beneficii pentru a sustine eforturile de atragere si retentie a talentelor”, a declarat Eugen ANICESCU, CEO Aon Romania. „In urmatorii doi ani, ne asteptam la dublarea numarului de programe de beneficii minime si la cresterea interesului pentru zona de wellbeing, a programelor care sustin sanatatea preventiva si sanatatea mintala.”
Aon 2024 Global Benefits Trends releva faptul ca in prezent exista o crestere a implementarii masurilor de acordare a beneficiilor minime din punct de vedere strategic, mult mai bine aliniate la obiectivele largi ale corporatiei. Cu toate acestea, actualele strategii pot fi extinse si imbunatatite: 96% dintre companii se concentreaza pe acordarea asigurarilor de sanatate, dar mai putine companii pun accent pe programele de pensii (74%) si concediu (72%). Dintre entitatile chestionate, 59% mentioneaza ca tin cont de parerile angajatilor atunci cand elaboreaza prioritatile strategice. Astfel, pentru 64% dintre companii, strategiile devin din ce in ce mai detaliate, dar 72% lasa implementarea strategiei in sarcina echipelor locale de beneficii, ceea ce duce la o experienta inconsecventa a angajatilor.
La nivel global, una din trei multinationale isi elaboreaza strategia globala de beneficii si o revizuieste anual. Cele mai raspandite standarde globale de beneficii minime pe care companiile le ofera in prezent sustin prioritati strategice precum diversitatea, echitatea, incluziunea si apartenenta (DEIB), bunastarea angajatilor, mediu, societatea si guvernanta (ESG), bunastarea holistica si viitorul muncii.
„Pentru succesul atragerii, motivarii si pastrarii talentelor in organizatie este esentiala intelegerea profunda a nevoilor acestora. In plus, este necesara o elaborare creativa a unor strategii aliniate cu obiectivele organizatiei, astfel incat pachetele de beneficii sa fie personalizate conform profilului angajatului. Totodata, acestea trebuie sa se diferentieze de concurenta, asigurand un echilibru intre gestionarea eficienta a costurilor si sustinerea unei experiente pozitive a angajatilor”, a declarat Adrian Löw-Vesa, Head of Health Solutions CEE, Aon.
Sondajul a fost realizat din martie pana in aprilie 2024 si a primit 288 de raspunsuri de la participanti din industrii tehnologice, financiare sau comerciale din 31 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), Asia Pacific (APAC), Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord (UK), America de Nord si America de Sud.