1asig.ro
1asig.ro
Studiu: 67% dintre romani declara ...

Studiu: 67% dintre romani declara ca stiu sa se protejeze in cazul unei catastrofe

5 min. / 1.540 cuvinte
67% dintre respondentii celui mai recent sondaj de opinie realizat la solicitarea UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania de catre IRES - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie declara ca stiu ce ar trebui sa faca pentru a se proteja in cazul unei catastrofe.

PROMO


Totodata, desi 55% dintre acestia stiu de existenta unor kituri de prim ajutor pentru cazuri de catastrofa (care contin alimente, apa, medicamente, fluier, lanterna etc.), doar 32% dintre acestia le si detin.

Acelasi sondaj releva si ca 35% dintre romani intentioneaza ca anul viitor sa isi protejeze casele, incheind ambele polite de asigurare a locuintelor - atat cea obligatorie, cat si cea facultativa, cu 4 puncte procentuale mai mult fata de 2019.

In contextul in care un numar important de locuinte nu sunt inca protejate, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania vine in sprijinul consumatorilor cu o noua campanie de informare, #ANTIGHINIONpentruAcasa, care abordeaza tematica superstitiilor legate de locuintele romanilor - campania fiind lansata marti, 13 octombrie.

"Suntem tara cu cea mai ridicata rata de proprietari de imobile din Europa. Totusi, locuintele noastre sunt printre cele mai putin protejate. Daca tot muncim o viata pentru o casa, ar fi important sa ne asiguram ca visul acesta nu se poate narui intr-o secunda. In plus, ar trebui sa ne aducem aminte de cate ori in vietile noastre `paza buna a trecut primejdia rea'", spune sociologul Gelu DUMINICA care s-a implicat in noua campanie UNSAR.

Initiativa UNSAR aduce in prim-plan importanta asigurarilor de locuinte, in conditiile in care mai putin de 20% dintre locuintele romanilor sunt protejate printr-o polita de asigurare.

"Spre deosebire de superstitii, asigurarile sunt o protectie concreta de care cu totii avem nevoie in fata numeroaselor riscuri la care locuintele noastre sunt expuse - de la incendii, cutremure, vijelii, furtuni, inundatii pana la explozii ori furturi. Mai ales acum, intr-un context pandemic, oamenii au nevoie de mai multa protectie impotriva neprevazutului care le-ar putea afecta vietile", au declarat reprezentantii UNSAR.

Luna octombrie, dedicata asigurarilor de locuinte, vine cu o serie de activitati de educare si informare a consumatorilor cu privire la acest tip de asigurari. De altfel, data de 13 octombrie coincide cu "Ziua internationala pentru reducerea dezastrelor naturale" a ONU.

Prin #ANTIGHINIONpentruAcasa, UNSAR continua seria campaniilor de educare si constientizare cu privire la rolul si utilitatea asigurarilor. De asemenea, Uniunea pune la dispozitia publicului informatii si ghiduri cu informatii utile pe Asiguropedia.ro, portal dedicat informarii consumatorilor.

Sondajul "Evolutia Perceptiei consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte si noile riscuri generate de schimbarile climatice 2020" a fost realizat de IRES la solicitarea UNSAR pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.181 de respondenti, proprietari, coproprietari sau persoane care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii doi ani, cu varste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat in august 2020, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) si are o eroare maxima tolerata de +/-3%.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Crestere timida pe piata asigurarilor de locuinte in primul semestru din 2020
20 de locuinte pe zi sunt afectate de incendii. Ce masuri de protectie poti lua?
6 din 10 romani sunt ingrijorati de incendiile care le pot afecta locuintele
Studiu UNSAR-IRES: 9 din 10 romani spun ca schimbarile climatice sunt reale

997 accesari