1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Studiu: 3 din 4 soferi stiu ca un ...

Studiu: 3 din 4 soferi stiu ca un numar mai mare de accidente auto si valoarea despagubirilor influenteaza costul politei RCA

10% dintre respondentii celui mai recent sondaj de opinie realizat de IRES pentru UNSAR spun ca au fost implicati anul trecut intr-un accident rutier in urma caruia au fost nevoiti sa foloseasca polita RCA a persoanei vinovate pentru a-si acoperi prejudiciile suferite.

Marea majoritate a acestora, 68%, a utilizat formularul de constatare amiabila pentru instrumentarea daunei, in timp ce 29% dintre respondenti au apelat la Politie.

Rezultatele cercetarii sociologice reconfirma faptul ca, in Romania, frecventa daunelor RCA, adica raportul dintre numarul daunelor si cel al politelor RCA emise, este una extrem de ridicata. Implicit, accidentele rutiere sunt in continuare unul dintre riscurile la care romanii sunt expusi cel mai mult.

Atat frecventa producerii accidentelor, cat si alti indicatori de specialitate, precum dauna medie platita pe fiecare dosar - aflata in continua crestere, contribuie la formarea pretului RCA. Indiferent de modul in care alegem sa incheiem polita RCA, cu plata in rate sau integral, costul unei asigurari RCA trebuie, conform legii, sa fie corelat cu despagubirile tot mai mari acordate de catre companiile de asigurari - deoarece din fondul constituit din primele de asigurare se platesc despagubirile. De altfel, aproximativ 3 din 4 conducatori auto constientizeaza faptul ca un numar mai mare de accidente auto, precum si valoarea despagubirilor, influenteaza costul politei RCA, conform aceluiasi studiu.

Totodata, e bine de stiut si ca in Romania exista si functioneaza un sistem care protejeaza anumite categorii de asigurati RCA. Simplificat, un asigurat sau un potential asigurat care a primit, de la companii diferite, trei oferte RCA a caror prima este cu cel putin 36% mai mare decat tariful de referinta ASF ajustat cu coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabil vehiculului pentru care se solicita asigurarea, poate beneficia de alocarea de catre BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania catre un asigurator RCA pe teritoriul Romaniei. In acest caz, prima de asigurare va fi egala cu tariful de referinta ASF plus 36%, ajustata cu coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabila vehiculului pentru care se solicita asigurarea, explica UNSAR.

Acelasi studiu mai arata ca, desi larga majoritate a celor intervievati isi autoevalueaza gradul de informare cu privire la asigurarile RCA drept unul ridicat (64%), mai putin de jumatate cunosc faptul ca polita RCA ii protejeaza si pe membrii familiei asiguratului (daca nu ei sunt vinovati de accident) sau conducatorului vehiculului vinovat, in cazul in care acestia sufera prejudicii in urma unui accident provocat prin intermediul vehiculului acoperit de o asigurare RCA (42%).

Forta si protectia sociala a unui "simplu RCA" reiese si din acoperirile oferite. Astfel, pe langa despagubirile pentru vatamari corporale sau deces, care pot merge pana la peste 6 milioane EUR, polita RCA acopera daune materiale produse tertilor in limita a 1,2 milioane EUR. De asemenea, sunt acoperite si alte cheltuieli generate de producerea unui accident, cum ar fi: cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat care apartine pagubitului, cheltuieli de judecata efectuate de persoana prejudiciata etc. Aceste acoperiri sunt valabile atat pentru daunele generate de accidentele produse pe teritoriul Romaniei, cat si in alte state ale Spatiului Economic European, cu precizarea ca exista state din Spatiul Economic European in care legislatia impune obligatia ca asigurarea RCA emisa inclusiv de asiguratorii din Romania sa acopere daune si peste aceste valori, in unele state chiar nelimitat.

Studiul IRES a fost realizat in ianuarie 2022 pe un esantion de 1.178 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, care conduc un autovehicul, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) si are o eroare maxima tolerata +/- 3,16%.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.