1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Stabilirea rezervelor tehnice ...

Stabilirea rezervelor tehnice pentru asigurari generale in conditiile unei inflatii ridicate

Diana DODU
Manager
MILLIMAN

Perspective generale

Dupa cativa ani de mediu inflationist scazut, inflatia in Statele Unite a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani in mai 2022. La momentul respectiv, preturile de consum crescusera cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar comparativ cu deceniul precedent au persistat la niveluri ridicate pe tot parcursul anului 2022.

In aceeasi perioada, si inflatia in Europa a crescut. In zona Euro inflatia a fost de 9,2% in decembrie 2022 (potrivit Eurostat) dupa ce a crescut constant incepand cu 2021. Ca sa dam un alt exemplu, in Italia inflatia anuala a fost de 11,6% in decembrie 2022. In Romania, potrivit Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei ajunsese la 14,7% in decembrie 2022.

In ceea ce priveste prognozele, inflatia anuala din zona Euro este preconizata a fi 8,5% in februarie 2023, in scadere fata de 8,6% in luna precedenta, potrivit unei estimari Eurostat.

In ceea ce priveste metodele standard de stabilire a rezervelor tehnice, presupunerea este ca dezvoltarea viitoare a daunelor va fi similara cu dezvoltarea istorica. Una din ideile de baza intr-o astfel de abordare este legata de inflatie - si anume ca trendul inflatiei in viitor va fi similar cu inflatia istorica. Atunci cand exista cresteri ale inflatiei, in special dupa o perioada de inflatie scazuta, se experimenteaza o incertitudine cu privire la costurile daunelor viitoare. O solutie ar fi o reevaluare a metodelor si procesului de stabilire a rezervelor tehnice, care sa ne permita sa luam in considerare evolutiile recente ale inflatiei intr-un mod adecvat.

Inflatia sociala

Inflatia sociala este in general considerata a fi deasupra sau independenta de inflatia economica. Inflatia sociala poate creste costul daunelor pentru asiguratori, deoarece in cele din urma poate avea impact asupra dezvoltarii daunelor si a numarului final de daune. Definitiile inflatiei sociale pot fi complexe si includ factori precum perspectivele litigioase, constientizarea drepturilor referitoare la daune, atitudinile judecatoresti, distributia valorilor autoturismelor pe sosele, precum si clauzele de drept civil si claim farming.

Stabilirea rezervelor in conditiile unei inflatii ridicate

Exista multe motive pentru a lua in considerare inflatia in procesele de stabilire a rezervelor. Metodele traditionale de stabilire a rezervelor precum chain ladder includ inflatia in mod implicit. Acest lucru este adecvat atunci cand inflatia este stabila, dar atunci cand se schimba rapid, poate denatura proiectiile costurilor de daune neplatite, ceea ce ar putea duce la distorsionarea estimarii rezervelor si a preturilor.

Pentru a lua in considerare inflatia in stabilirea rezervelor, ar trebui mai intai sa se faca o analiza minutioasa pentru a stabili unde exista vulnerabilitati ale inflatiei in date, modele si ipoteze (de exemplu, rezerve avizate, rezerve neavizate, costuri nealocate, fransize). Comunicarea cu alte departamente (de exemplu, departamentul de daune, departamentul de tarifare) este importanta pentru a se asigura ca toate partile sunt aliniate in acest proces. In ceea ce priveste procesul de stabilire a rezervelor in sine, poate fi necesar sa se ia in considerare diferite segmentari, posibil recunoscand ca inflatia poate afecta diferite linii in mod diferit, de exemplu, linii de afaceri cu coada lunga pot fi mai expuse.

Metodologiile selectate pentru stabilirea rezervelor trebuie sa fie reconsiderate. De exemplu, intrucat metoda chain ladder presupune ca dezvoltarea daunelor viitoare va fi similara cu dezvoltarea in perioadele anterioare si in contextul inflationist acest lucru poate sa nu fie adevarat, aceasta metoda devine in cele din urma neadecvata. Alte metode precum expected claim method, care presupune ca daunele finale pentru o perioada de expunere pot fi mai bine estimate pe baza unei estimari a priori decat utilizarea experientei observate pana in prezent, pot fi mai potrivite. Metoda Bornhuetter Ferguson, care este o combinatie a metodei de dezvoltare, si expected claim method poate fi mai indicata mai ales daca alternativ este utilizata o rata de dauna estimata de referinta. O alta metoda utila in acest caz este metoda de frecventa-severitate care permite incorporarea in mod explicit a inflatiei in model.

Atunci cand se adapteaza inflatia in procesul de stabilire a rezervelor, primul pas este identificarea elementului de inflatie implicit in datele istorice. In a doua etapa, s-ar putea prelucra datele pentru a elimina elementul inflationist presupus prin ajustarea platilor din anii trecuti in ideea comparabilitatii cu platile din ultimul an. Apoi, s-ar putea selecta o presupunere de inflatie adecvata in scopul proiectiilor viitoare ale datelor. Noi triunghiuri pot fi apoi create si, acestea fiind deja adaptate la inflatie, pot fi proiectate intr-un mod normal.

Invitatie

Pe 6 aprilie 2023, Milliman va organiza un mic dejun actuarial in Bucuresti.

In cadrul intalnirii, eu si colegii mei vom discuta subiecte legate de inflatie in contextul stabilirii rezervelor tehnice, al corelarii punctelor de incalcare a traficului cu preturile RCA si proiectarea produselor moderne de asigurari de viata cu participare la profit in alte tari.

Invitam cu amabilitate actuarii si alti profesionisti in asigurari la intalnire. Daca sunteti interesati sa participati, va rugam sa va inregistrati la adresa https://meetings.milliman.com/actuarial-breakfast-bucharest-april-2023/.