1asig.ro
1asig.ro

Speranta de viata a romanilor a scazut cu 1,4 ani in 2020 fata de 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
In urma izbucnirii pandemiei COVID-19 anul trecut, speranta de viata a scazut in marea majoritate a statelor membre ale UE care au date disponibile pentru anul 2020, se arata intr-un raport publicat de Eurostat. Romania a avut printre cele mai mari scaderi ale sperantei de viata in 2020 fata de 2019 din randul statelor membre UE.

PROMO


"Speranta de viata la nastere a crescut in ultimul deceniu in statele membre ale Uniunii Europene, statisticile oficiale arata ca speranta de viata a crescut, in medie, cu mai mult de doi ani pe deceniu din anii 1960. Cu toate acestea, cele mai recente date disponibile sugereaza ca speranta de viata a stagnat sau chiar a scazut in ultimii ani in mai multe state membre ale UE", noteaza Eurostat.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Spania (-1,6 ani comparativ cu 2019) si Bulgaria (-1,5), urmate de Lituania, Polonia si Romania (toate -1,4).

Astfel, speranta de viata a romanilor a scazut la 74,2 ani in 2020, de la 75,6 ani in 2019, fiind cea mai mica dupa Bulgaria (73,6 ani).

Barbatii au fost mai afectati in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cu datele disponibile pentru 2020, cu cele mai mari scaderi ale sperantei de viata inregistrate in Bulgaria (-1,7 ani), Letonia si Polonia (ambele -1,5 ani), precum si in Spania si Romania ( ambele -1,4 ani).

Eurostat defineste speranta de viata la nastere ca numarul mediu de ani pe care un copil nou-nascut l-ar trai daca ar fi supus conditiilor actuale de mortalitate pe tot restul vietii.

"Totusi, trebuie sa retinem ca speranta de viata este un indicator al perioadei de mortalitate, indicand durata medie de viata a unei populatii supuse ratelor de mortalitate din perioada de timp selectata. Acest lucru inseamna ca valorile estimate mai sus pentru asteptarile de viata din anul 2020 s-ar aplica daca conditiile de mortalitate observate in 2020, inclusiv pandemia COVID-19, vor dura toti anii urmatori pana la disparitia cohortei nascuta in 2020", scriu expertii de la Eurostat.2.165 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO