1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Sondaj: Flexibilitatea ...

Sondaj: Flexibilitatea angajatorului ramane un criteriu decisiv cand vine vorba despre schimbarea locului de munca

2022 a fost anul in care angajatii au reinceput sa se intoarca la munca de la birou, dupa doi ani in care stilul de munca remote a fost mai degraba regula decat exceptia, iar 2023 pare ca va continua aceasta tendinta. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs Romania, in acest moment, 46,1% dintre angajati lucreaza exclusiv de la sediul companiei. Doar 18,4% mai lucreaza integral de acasa, iar restul isi impart programul intre casa si birou, astfel: 18,8% au un program hibrid pe o structura decisa de companie, 13,7% trebuie sa vina si la birou, dar au libertatea de a decide singuri cate zile lucreaza de acasa si cate de la sediu, iar 3% vin la birou doar pentru intalniri si sedinte.

"Daca la inceputul lui 2020 inca eram tara din Europa cu cea mai mica deschidere a angajatorilor fata de munca remote, acum acest stil de lucru a intrat intr-o forma de normalitate si la noi, in aproape toate domeniile de activitate. La nivelul anului trecut, au fost postate peste 30.000 de joburi remote, cu 29,4% mai mult fata de 2021 si cu 490% mai mult decat in 2019, iar de la inceputul anului si pana acum avem deja mai mult de 3.000 de joburi remote postate, adica 10% din total. Asta inseamna ca angajatorii raman flexibili din acest punct de vedere, insa aceasta flexibilitate se manifesta mai degraba in directia acceptarii unui program de munca hibrid decat a unuia complet remote", spune Ana CALUGARU, Head of Communications, eJobs.

In acest sens, 57,1% dintre participantii la sondaj spun ca lucreaza cel putin cinci zile pe luna de la birou. 14,3% vin la sediul companiei doar o data pe luna, 9% de doua ori, 7,1% de trei ori, iar 12,4% lucreaza de la birou patru zile pe luna.

Intrebati ce schimbari ar vrea sa faca anul acesta legat de modul in care lucreaza, cei mai multi (respectiv 28,3%) au raspuns ca vor sa lucreze hibrid, dar ei sa fie cei care decid cate zile vor veni la birou. 23,6% vor sa lucreze exclusiv de acasa, in timp ce 20,1% si-ar dori sa creasca numarul zilelor in care muncesc remote. 1,5% se afla la celalalt pol si intentioneaza sa lucreze mai mult de la birou, iar 22,6% au decis ca in 2023 sa lucreze doar de la sediul companiei. In cazul ultimelor doua categorii, 40,4% spun ca decizia de a reveni 100% sau de a munci mai multe zile de la birou apartine angajatorilor si ca a fost stabilita la nivelul intregii organizatii. 59,6%, in schimb, marturisesc ca nu se mai simt confortabil sa lucreze de acasa si vor sa faca o schimbare.

Acest tip de flexibilitate a angajatorului s-a transformat inclusiv intr-un criteriu pe care candidatii il iau in calcul in perspectiva unei noi angajari. Astfel, 60,9% dintre participantii la sondaj sustin ca nu s-ar mai angaja intr-o companie care nu accepta munca remote sau hibrid. 26,6% dintre respondenti spun chiar ca acesta este aspectul care ar cantari cel mai greu in decizia de a accepta o oferta noua de job. Pentru 55,5% cel mai important este salariul, 7,4% cauta in primul rand oportunitati de promovare, iar 5,9% spun ca echipa conteaza cel mai mult.

Sondajul a fost realizat in luna ianuarie 2023 pe un esantion de 4.318 respondenti.