1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Solvabilitate II: Consiliul convine asupra pozitiei sale privind normele actualizate pentru societatile de asigurari

Consiliul European a convenit asupra pozitiei sale (abordare generala) cu privire la modificarile aduse Directivei Solvabilitate II, principalul act legislativ al UE in domeniul asigurarilor, potrivit unui comunicat de presa al Consiliului European.

Consiliul a subliniat ca sectorul asigurarilor si reasigurarilor poate oferi surse private de finantare pentru intreprinderile europene si poate spori robustetea economiei prin furnizarea de protectie impotriva unei game largi de riscuri. Avand acest dublu rol, sectorul are un mare potential de a contribui la realizarea uniunii pietelor de capital si la finantarea tranzitiei verzi si a celei digitale.

Aceasta revizuire va face ca sectorul asigurarilor si reasigurarilor sa devina mai rezilient si mai pregatit pentru provocarile viitoare, stabilizand in acelasi timp cerintele de capital ale asiguratorilor si oferindu-le o marja de manevra pe termen scurt.

Consiliul a convenit asupra pozitiei sale, facand bilantul progreselor inregistrate de Comisie in discutiile privind modificarile preconizate ale actului delegat, care ar trebui sa asigure o revizuire echilibrata a cadrului prudential Solvabilitate II in ceea ce priveste cerintele de capital.

De asemenea, revizuirea imbunatateste protectia detinatorilor de polite de asigurare printr-o cooperare consolidata intre autoritatile de supraveghere si continua sa previna falimentul asiguratorilor, contribuind astfel la stabilitatea sectorului financiar.

Cadrul legislativ existent a functionat, in general, bine de la adoptarea Directivei Solvabilitate II in 2009, dar, in septembrie 2021, Comisia a propus anumite imbunatatiri. Revizuirea a vizat in special imbunatatirea proportionalitatii, masuri de garantare pe termen lung, aspecte legate de supravegherea transfrontaliera si crearea de instrumente macroprudentiale.

In pozitia sa, Consiliul a tinut seama de particularitatile sectoarelor nationale de asigurari atunci cand a actualizat regimul cerintelor de capital pentru intreaga industrie a asigurarilor din UE. El a urmarit, de asemenea, sa gaseasca echilibrul corect in efortul de a reduce sarcina administrativa asupra asiguratorilor, in special asupra intreprinderilor mici si cu un grad redus de complexitate, de exemplu in contextul cerintelor de raportare.

In ceea ce priveste rolul Autoritatii Europene de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), Consiliul a considerat util sa atribuie EIOPA noi sarcini:

  • pregatirea unui raport privind evaluarea de catre asiguratori a riscurilor legate de pierderea biodiversitatii, impreuna cu riscurile legate de dezastrele naturale si clima, in conformitate cu Pactul verde european;
  • definirea unor ghiduri coerente pentru normele nationale urmate de asiguratori atunci cand isi evalueaza riscurile macroprudentiale, adica riscurile care afecteaza un intreg sector sau economia in ansamblu.

Propunerea Comisiei de modificare a Directivei Solvabilitate II vizeaza revizuirea cadrului prudential aplicabil sectorului asigurarilor intr-un mod cuprinzator, acoperind o gama larga de subiecte.

Propunerea a facut parte dintr-un pachet care cuprinde, de asemenea, o directiva de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia intreprinderilor de asigurare si de reasigurare si o comunicare privind revizuirea cadrului prudential al UE pentru asiguratori si reasiguratori in contextul redresarii UE in urma pandemiei.

Intrucat Consiliul a convenit asupra pozitiei sale cu privire la propunere, acesta este pregatit sa inceapa negocierile cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord cu privire la versiunea finala a textului, se mentioneaza in comunicat.