1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Societe Generale isi inceteaza activitatile in Rusia si semneaza un acord de vanzare a Rosbank si a filialelor sale de asigurari din Rusia

Societe Generale isi inceteaza activitatile bancare si de asigurari in Rusia si anunta semnarea unui contract de vanzare - cumparare pentru vanzarea intregii sale participatii la Rosbank si la filialele de asigurari rusesti ale grupului catre Interros Capital, fostul actionar al Rosbank.

Prin acest acord, incheiat dupa mai multe saptamani de munca intense, Societe Generale se va retrage in mod eficient si ordonat din Rusia, asigurand continuitatea pentru angajatii si clientii sai.

Aceasta tranzactie avuta in vedere - care ramane supusa aprobarii autoritatilor relevante de reglementare si antitrust -, se va desfasura in conformitate cu obligatiile legale si de reglementare in vigoare. Incheierea acestei operatiuni ar trebui sa aiba loc in urmatoarele saptamani.

Se preconizeaza ca impactul cesiunii Rosbank si a activitatilor de asigurari din Rusia ale Grupului asupra ratei CET a Grupului va fi de aproximativ 20 de puncte de baza, pe baza valorii nete a activelor cesionate la 31 decembrie 2021. Acesta ar rezulta, in principal, din impactul amortizarii valorii contabile nete a activelor cedate, compensat, in mare masura, pe de o parte, de deconsolidarea expunerii locale fata de Rusia (~ 15,4 miliarde EUR de expunere la default, la 31 decembrie 2021) si, pe de alta parte, de o plata in favoarea Societe Generale, inclusiv, in special, rambursarea de catre cumparator a datoriei subordonate de Societe Generale filialei sale.

Rata CET a Grupului ar ramane confortabil peste orientarile Grupului. Societe Generale reaminteste ca, la data de 31 decembrie 2021, rata CET a Grupului a fost de 13,7% - adica, 470 de puncte de baza peste cerinta minima de reglementare.

Aceasta cesiune avuta in vedere ar conduce la contabilizarea in contul de profit si pierdere al Grupului a urmatoarelor elemente principale:

  • amortizarea valorii contabile nete a activitatilor cesionate (~ 2 miliarde EUR);
  • un element exceptional fara numerar, fara impact asupra ratei de capital a Grupului (~ 1,1 miliarde EUR), care corespunde stornarii normative a rezervei de conversie in contul de profit si pierdere al Grupului.

Grupul isi confirma politica de distribuire pentru exercitiul financiar 2021, si anume dividendul in numerar de 1,65 EUR pe actiune, sub rezerva aprobarii Adunarii Generale combinate a actionarilor, din data de 17 mai 2022, si programul anuntat de rascumparare de actiuni in valoare de aproximativ 915 milioane EUR.

Detalii, AICI.