1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Situatia petitiilor inregistrate in semestrul I al anului 2016

ASF a primit, in total, in primul semestru al anului 2016, 9.129 de petitii, in scadere cu 0,84% fata aceeasi perioada a anului trecut. Din total, 88,99% au avut legatura cu piata asigurarilor, 8,49% cu cea a pensiilor private si 2,52% cu piata instrumentelor si investitiilor financiare, a anuntat institutia.

Numarul petitiilor aferente asigurarilor s-a cifrat la 8.124, in usoara crestere, de 0,38%, fata de acelasi interval al anului precedent.

Din total, au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 4.960 de petitii, in scadere cu 2,75% fata de semestrul I al anului 2015.

Cele 4.960 de petitii analizate si solutionate in mod unic pe petent reprezinta 1,07% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori si 0,035% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul semestrului I al anului 2016.

Ce au reclamat petentii

In 4.023 de cazuri, petentii au reclamat neplata/plata partiala a despagubirilor/ valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, ceea ce inseamna 81,11% din totalul petitiilor inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate. Printre alte aspectele sesizate de catre consumatori s-au numarat si solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale/normelor RCA.

Structura petitiilor in functie de clasa de asigurare


Cea mai mare pondere o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor generale, cu un numar de 4.839, reprezentand 97,56% din total, in scadere cu 3,43% fata de aceeasi perioada a anului 2015.

In cadrul categoriei asigurarilor generale, ponderea importanta o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde, cu un numar de 3.835, reprezentand 77,32% din total, in crestere cu 4,04% fata de aceeasi perioada a anului 2015.

Cele 3.835 de petitii inregistrate si solutionate in semestrul I reprezinta aproximativ 0,076% din numarul contractelor RCA incheiate si, respectiv 2,67% din numarul dosarelor de dauna RCA deschise in acest semestru, conform datelor raportate de catre asiguratori la ASF.

Modalitatea de finalizare a petitiilor

Din cele 4.960 de petitii, un numar de 3.484, reprezentand 70,24% din total, au fost finalizate in favoarea petentilor - la aceste petitii s-au putut determina solutii favorabile, intemeiate legal si la care Directia Protectia Consumatorilor din cadrul ASF a avut cadrul normativ corespunzator rezolvarii disputei dintre parti. Dintre petitiile finalizate in favoarea petentilor, 69,12% au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise, restul petitiilor avand ca obiect solicitari de natura procedurala, necuantificabile material (deschidere dosar de dauna, reconstatare, transmitere accept de plata catre unitatea reparatoare, recalculare valoare despagubire etc.).

Structura petitiilor in functie de entitatea reclamata

Din datele inregistrate reiese ca 99,15% din petitii au fost indreptate impotriva societatilor de asigurare si un procent de 0,85% au fost inregistrate impotriva brokerilor de asigurare.

Analizand petitiile depuse rezulta ca cele mai multe nemultumiri ale petentilor au fost constatate pentru societatea CITY Insurance, pentru care s-au primit 1.877 petitii (circa 38% din total). Urmatoarele doua societati clasate in topul nemultumirilor exprimate de consumatori se afla ASIROM VIG (704 petitii) si CARPATICA Asig (703 petitii).