1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Situatia economica incerta ...

Situatia economica incerta afecteaza calatoriile in aceasta vara

Potrivit unui nou studiu realizat de compania de asigurari Allianz Partners, situatia economica incerta reprezinta principala provocare pentru cei care doresc sa calatoreasca in aceasta vara.

Cercetarea realizata de OpinionWay in numele Allianz Partners, a intervievat 9.107 persoane din Austria, Franta, Germania, Italia, Spania, Olanda, Elvetia, Marea Britanie si SUA, cu scopul de a obtine o imagine de ansamblu asupra nivelului de incredere al consumatorilor in ceea ce priveste calatoriile inainte de perioada vacantei de vara din 2022 si de a identifica principalele provocari cu care se confrunta calatorii in aceasta vara.

In timp ce efectele pandemiei asupra vietii de zi cu zi par sa se diminueze in majoritatea tarilor din intreaga lume, cercetarea constata ca increderea in capacitatea de a calatori este in crestere (77%) in comparatie cu iarna trecuta (58%). Cu toate acestea, jumatate dintre respondenti (50 %) spun ca probabila crestere a costurilor de calatorie i-ar putea determina sa isi limiteze calatoriile de vara din acest an.

In mod similar, aproape jumatate (47%) spun ca situatia finantelor personale ar putea duce la o temperare a dorintei de a calatori in perioada de vara. Intre timp, dintre cei care nu planuiesc nicio vacanta de vara in acest an, motivul numarul unu invocat de respondenti este ca nu-si pot permite, din cauza cresterii costului vietii si al calatoriilor.

Ingrijorarea legata de criza actuala din domeniul sanatatii este al doilea cel mai probabil obstacol in calea bunei desfasurari a vacantelor de vara (45%). Acesta este devansat de preocuparile legate de situatia geopolitica generata de razboiul din Ucraina (42%), alaturi de obligatiile personale (43%) si profesionale (32%).

Covid-19 a fortat inchiderea granitelor multor tari si, ca atare, cei care isi cauta o vacanta au inceput sa exploreze propriile tari. Italia (81%), Spania (75%) si SUA (67%) sunt in frunte, majoritatea celor chestionati planuind sa calatoreasca in interiorul tarii lor pentru vacanta de vara din acest an. In Austria (58%) si Elvetia (57%), respondentii se gandesc in primul rand sa calatoreasca in strainatate.

Finantele joaca un rol important in intentiile de calatorie

Finantele joaca un rol important in intentiile de calatorie, aproape jumatate (43%) dintre respondentii care nu intentioneaza sa paraseasca tara citand finantele ca fiind principalul motiv pentru acest lucru. Mai mult de un sfert (27%) spun ca nu pot calatori in strainatate din cauza cresterii preturilor, iar alti 16% prefera sa economiseasca bani.

Bugetul mediu anticipat in randul americanilor pentru vacanta de vara din acest an este de departe cel mai mare, de 3.061 de euro (3.222 de dolari). Cu toate acestea, peste jumatate (57%) spun ca majorarea preturilor ar putea insemna ca vor fi nevoiti sa isi revizuiasca bugetul pentru a cheltui mai putin. In timp ce aproape toti spaniolii si italienii sunt de acord ca vacanta de vara este importanta, acestia declara cele mai mici bugete, de 1.585 de euro si, respectiv, 1.607 de euro. In aceste tari teama de inflatie este, de asemenea ridicata, doua treimi (66%) in Spania si peste jumatate in Italia (59%) declarand ca aceasta va avea probabil un impact negativ asupra vacantei lor din aceasta vara.

In timp ce lumea se confrunta cu crize de sanatate, geopolitice si economice, nu este surprinzator faptul ca respondentii din toate tarile, cu exceptia Spaniei, mentioneaza ca principala lor speranta pentru vacanta de vara este aceea de a avea un timp relaxant si odihnitoar. In Spania, cei mai multi respondenti (48%) spera sa mearga la plaja sau pe litoral.

Comentand sondajul, Joe Mason, Chief Marketing Officer Travel la Allianz Partners, a declarat "Vestea buna este ca increderea in capacitatea de a calatori in aceasta vara este in mare parte prezenta in toate tarile intervievate. Vacantele de vara sunt extrem de importante pentru oameni si reprezinta un moment pretios pentru a-si lua timp pentru a se relaxa si a se conecta cu familia si cei dragi. Pe masura ce ne indreptam spre prima vara din ultimii trei ani cu putine restrictii de calatorie din cauza Covid este deosebit de interesant sa vedem ca pandemia nu mai este principala ingrijorare a turistilor in vacanta de vara."