1asig.ro
1asig.ro
Siguranta rutiera: Politistii au ...

Siguranta rutiera: Politistii au retinut peste 5.100 de permise de conducere in doar o saptamana

5 min. / 1.540 cuvinte

Saptamana trecuta, la nivel national, politistii rutieri au derulat actiuni in zonele si pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, pentru prevenirea si combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave. Politistii au aplicat peste 47.000 de sansctiuni si au retinut peste 5.100 de permise de conducere, in crestere fata de saptamanile anterioare, a anuntat Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

PROMO


In perioada 6 - 12 septembrie a.c., politistii de la rutiera, impreuna cu politisti de ordine publica, au aplicat celor care nu au respectat legislatia 47.110 sanctiuni contraventionale, dintre care 42.445 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, au fost aplicate:

  • 13.597 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea regimului legal de viteza,
  • 537 pentru neacordarea prioritatii de trecere pietonilor,
  • 307 pentru neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor,
  • 2.205 pentru abateri savarsite de pietoni,
  • 3.549 pentru abateri savarsite de biciclisti,
  • 1.055 pentru abateri ale carutasilor,
  • 816 pentru depasiri neregulamentare si
  • 585 pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

De asemenea, au fost retinute, in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, 5.138 de permise de conducere, dintre care 1.938 pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 628 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, 816 pentru depasire neregulamentara, 307 pentru neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor si 537 pentru neacordarea prioritatii de trecere pietonilor.

Pentru conducerea unor autovehicule avand defectiuni tehnice sau pentru neindeplinirea unor obligatii legale, politistii rutieri au retras 1.681 de certificate de inmatriculare.

Totodata, au fost constatate 431 de infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice si 253 de infractiuni de alta natura.

Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2020, cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, nivel fiind totusi in scadere fata de 2019, cand a fost de 96 de morti, dar este cu mult peste media UE care a fost de 42 de decese la un milion de locuitori, arata datele publicate marti de Comisia Europeana.

Aproximativ 18.800 de persoane si-au pierdut viata in urma unui accident rutier in cursul anului trecut in Uniunea Europeana, o scadere anuala fara precedent, de 17% fata de 2019. Cifrele Comisiei Europene arata ca un numar de 4.000 de vieti au fost crutate pe drumurile din UE in 2020 in comparatie cu anul 2019.

In Romania, intre 2010 si 2020, numarul deceselor cauzate de accidente rutiere a scazut cu 31%, de la 117 la 85 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (alaturi de incendii si imbolnavire), arata Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020.

Cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!", desfasurata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara, inca din anul 2016.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

Sursa foto: Facebook/ Politia Romana

 

974 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO