1asig.ro
1asig.ro

Siguranta Rutiera: Cum putem reduce numarul victimelor din accidente rutiere?

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatile europene au atras atentia, in nenumarate randuri, cu privire la numarul mare de persoane decedate in urma unor accidente rutiere. Romania este a doua tara din UE, dupa Bulgaria, cu cele mai multe decese calculate la un milion de locuitori, respectiv 97, in conditiile in care media europeana este de 50 de decese.

PROMO


Astfel, daca media UE este in scadere cu 2%, in Romania este ingrijorator faptul ca numarul de decese rutiere la un milion de locuitori a crescut in 2016 la 97, de la 95 in 2015, conform datelor publicate de Comisia Europeana.

La tragedia umana, se adauga prejudiciul economic enorm. In conformitate cu Master Planul General de Transport, costurile accidentelor rutiere fatale din Romania sunt ingrijorator de mari - fiind estimate la cel putin 1,2 miliarde de euro (5,4 miliarde RON) pe an.

Aceste date arata ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru reducerea deceselor rutiere.

Ce solutii avem?

Pentru a reduce numarul deceselor rutiere sunt necesare eforturi comune din cel putin trei parti: autoritati, participanti la trafic - atat soferii, cat si pietorii, biciclistii sau motociclistii -, dar si companiile din domeniu - aici sunt inclusi si asiguratorii, care sa militeze pentru un condus preventiv, ceea ce ar reduce numar accidentelor si al daunelor implicate.

Chiar si Banca Mondiala s-a atatat ingrijorata de faptul ca Romania are cea mai slaba performanta din UE in ceea ce priveste siguranta rutiera.

Numarul accidentelor mortale din tara este foarte ridicat, in primul rand ca urmare a cresterii numarului autovehiculelor din trafic - ca rezultat al cresterii economice, a nerespectarii limitelor de viteza de catre conducatorii auto, a incapacitatii aparente de adaptare a vitezei la conditiile de trafic si sistemului infrastructurii rutiere care nu iarta eroarea umana.

Pentru o imbunatatire a situatiei actuale, Banca Mondiala a facut cateva recomandari pentru Romania, majoritatea vizand infrastructura rutiera, precum: instalarea unor bariere pe mijlocul sau pe marginea strazilor, introducerea de linii de marcaje tactile pe mijlocul si pe marginea strazilor pentru alertarea conducatorilor auto somnorosi si imbunatatirea delimitarii curbei pentru reducerea accidentelor cu iesire de pe carosabil, reducerea vitezei pe unele sectoare de drum etc.

Totodata, industria de asigurari depune eforturi comune pentru o mai buna informare a participantilor la trafic, campaniile de siguranta rutiera fiind mai importante ca niciodata, iar orice efort in directia reducerii numarului de accidente rutiere este esential.

Un exemplu este reprezentat de campania "FII TREAZ LA VOLAN!", ajunsa la a doua editie. Aceasta mizeaza in acest an pe mesaje menite sa creasca nivelul de constientizare a riscurilor la care se expune oricine urca la volan obosit sau care se lasa distras de smartphone in timp ce conduce, dar si mesaje in ceea ce priveste riscul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice sau a anumitor tipuri de medicamente. De asemenea, in acest an, proiectul se adreseaza, in mod direct, si celorlalti participanti la trafic - pietonii, biciclistii si motociclistii - cu mesaje special dedicate lor.

Informarea si educarea continua a tuturor participantilor la trafic cu privire la pericolele la care sunt expusi ramane una dintre solutiile care contribuie la cresterea sigurantei rutiere. Indiferent daca este #treazlavolan, #treazpemotocicleta, #treazpebicicleta sau #pietontreaz, orice participant la trafic trebuie sa fie responsabil.

Mai multe detalii despre campania "FII TREAZ LA VOLAN!" sunt disponibile pe treazlavolan.ro si pe Facebook.com/treazlavolan.

5.013 accesari