1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Serviciile publice ale orasului Anvers paralizate dupa ce hackerii au atacat sistemele digitale

Orasul Anvers, Belgia, lucreaza la restabilirea serviciilor sale digitale care au fost perturbate noaptea trecuta de un atac cibernetic asupra providerului sau de servicii digitale, Digipolis, potrivit Het Laatste Nieuws (HLN). Publicatia noteaza, de asemenea, ca aproape toate aplicatiile Windows au fost afectate.

Intreruperea a afectat serviciile utilizate de cetateni, scoli, gradinite si politie, care au functionat astazi cu intermitente.

O ancheta este in curs de desfasurare, dar putinele informatii disponibile indica un atac ransomware a carei sursa nu a fost inca dezvaluita.

De asemenea, serviciile de telefonie pentru unele departamente au fost indisponibile. Alexandra d'Archambeau, consilier municipal pentru districtul Wilrijk, a declarat mai devreme astazi ca serviciul de e-mail al orasului a fost indisponibil.

Problemele se extind, de asemenea, la sistemul de evidenta populatiei, care a fost oprit, lasand oamenii in imposibilitatea de a-si primi cartile de identitate. Astazi, doar cardurile de calatorie au putut fi ridicate. De asemenea, a mai fost afectata si Autoritatea de Sanatate din Anvers (Zorgbedrijf Antwerpen), care furnizeaza servicii de ingrijire rezidentiala pentru persoanele in varsta din provincie.

Johan De Muynck, directorul general al Zorgbedrijf, a declarat ca atacul a facut inutilizabil softul care tinea evidenta persoanelor care trebuiau sa primeasca medicamente. Acest lucru a fortat personalul din 18 centre de ingrijire rezidentiala sa treaca la pix si hartie si sa se bazeze pe retetele traditionale pe hartie pentru persoanele in varsta care au nevoie de ele.

"Medicii trebuie acum sa semneze retete pe care noi le livram apoi la farmacie. Multa hartogaraie, dar toata lumea isi primeste medicamentele astazi. Estimarea mea este ca totul poate merge din nou automat maine dimineata", a declarat De Muynck.

Nu este clar cand sistemele IT din Anvers vor deveni complet functionale, primarul orasului Anvers a declarat ca impactul ar putea dura pana la sfarsitul lunii decembrie.

Desi politia si departamentul de pompieri au fost, de asemenea, afectate, serviciile de urgenta continua sa fie disponibile.

In urma cu putin peste o saptamana, banda de atacatori ransomware Ragnar Locker a expus date furate de la unitatea de politie locala din Zwijndrecht, o municipalitate din provincia Anvers.

Informatiile publicate au fost descrise de presa belgiana ca fiind unul dintre cele mai mari furturi din serviciul public din tara si ar fi inclus numere de inmatriculare ale masinilor, rapoarte de infractiuni, rapoarte de investigatie si amenzi din ultimii 16 ani.