1asig.ro
1asig.ro

Semnal puternic de alarma tras de managerii romani. Increderea lor in economie scade si estimeaza reintrarea in recesiune

5 min. / 1.540 cuvinte

Increderea managerilor in economia romaneasca a scazut pana la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru urmatoarele luni s-au inrautatit: 41% dintre manageri considera ca PIB-ul va scadea (in comparatie cu 17% in Q1 2021). Principalele ingrijorari pentru perioada urmatoare sunt definite de lipsa fortei de munca, de cresterea pretului materiilor prime si de cresterea inflatiei, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.

,,Scaderea indicelui CONFIDEX la un nivel similar cu cel de la inceputul pandemiei vine pe fondul accentuarii unor efecte pe termen lung ale crizei Covid-19, precum perturbarile din lanturile de aprovizionare ce afecteaza in mod direct productia industriala. De asemenea, sunt si cateva efecte pe termen scurt, generate de criza politica si de valul IV care destabilizeaza perspectivele fortei de munca. CONFIDEX S2 2021 ne arata nu doar ca managerii si-au pierdut o buna parte din incredea in economie, ci si o posibila reintrare in recesiune, indicata de un procent foarte mare, 41% dintre manageri. Practic intelegem ca se suprapun doua crize - cea sanitara si perspectiva unei eventualenoi crize economice, in care economia este lovita de scumpirea energiei, crestera preturilor si alte efectele directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din aceste crize este estimata intr-un orizont de minimum doi ani, dar chiar trei ani si jumatate pentru economia romaneasca pe ansamblu", a declarat Andrei CIONCA, CEO & Co-founder Impetum Group.

Fata de Studiul Confidex desfasurat la inceputul lui 2021, observam o involutiei a starii de spirit a managerilor si o intarire a perceptiilor negative: s-a dublat ponderea celor care cred ca PIB va scadea (41% vs 17% in Q1 2021), a crescut ponderea celor care cred ca puterea leului va scadea (86% vs 77% in Q1 2021) si a crescut ponderea celor care cred ca inflatia va creste (92% vs 74% in Q1 2021). Managerii din HORECA si Transporturi sau cei din companii cu o cifra de afaceri mica sunt cei mai pesimisti. Pe de alta parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimisti. Nivelul de optimism este redus si in predictiile pentru urmatoarele 12 luni. Doar un manager din 8 considera ca economia nationala se va imbunatati. In schimb, unul din 5 manageri apreciaza ca economiile globala si europeana vor avea un trend pozitiv in urmatorul an.

"Principalele 3 ingrijorari ale antreprenorilor si managerilor, arata studiul CONFIDEX, sunt lipsa fortei de munca, cresterea pretului materiei prime si rata inflatiei. Acestea au fost, de asemenea, principalele problemele expuse si de catre presedintele Bancii Centrale Europene - Christine Lagarde, in cadrul unui discurs sustinut la Parlamentul European, care vede cele 3 aspecte drept cauza pentru incetinirea economiilor si inrautatirea perspectivelor in viitorul apropiat. De asemenea, ingrijorarile vin si in contextul in care rata inflatiei in zona euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Revenind la tara noastra, managerii noteaza pentru prima data dupa debutul pandemiei, moment in care multi romani s-au intors acasa, o criza a fortei de munca. Apare in premiera in lista ingrijorarilor si contextul politic", a mai mentionat Andrei CIONCA, CEO & Co-founder Impetum Group.

Indicatorul starii de spirit cu privire la evolutia economiei nationale, a pornit de la 4.4 in Q2 2020, a stagnat in Q3 2020, urmand de atunci o crestere pana la 5 in Q1 2021, pentru ca acum sa revina din nou la valoarea de 4.4. Fata de editiile anterioare ale studiilor CONFIDEX, se inrautateste starea de spirit a managerilor din majoritatea domeniilor. Managerii din Agricultura au revenit pe primul loc ca optimism, urmati de Servicii, Industrie si Constructii, iar cei din HORECA si transporturi sunt in continuare la cea mai redusa medie de la debutul pandemiei si al studiului CONFIDEX.

"Increderea managerilor si antreprenorilor in economie a inregistrat intr-adevar o scadere considerabila. Reversul medaliei este oferit insa de oportunitatile care pot aparea intr-o criza economica data de disfunctionalitatile actuale ale pietei, oportunitati care pot fi despre consolidarea pietei, dezvoltarea de parteneriate noi prin care companiile pot sa reduca pe cat posibil riscurile si sa completeze resursele de personal cu management eficient, capabil sa gestioneze situatii de criza", a concluzionat Andrei CIONCA.

Managerii au creat si o ierarhie a oportunitatilor identificate si pe care vor miza in urmatoarea perioada: domeniile in care activeaza anumite companii au cunoscut cresteri importante datorita faptului ca a crescut cererea pentru produsele pe care le aveau; alte companii au profitat de aceasta perioada pentru a-si diversifica gama de produse sau a se extinde pe alte piete; PNRR si celelalte fonduri europene reprezinta de asemenea o oportunitate importanta pentru companii in perioada urmatoare.

Perceptia redresarii economiei ramane intr-un orizont de 2 ani pentru economia europeana si pentru sectorul de activitate sau propria companie.

Studiul CONFIDEX S2 2021 acopera un esantion de 503 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; HORECA; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.

414 accesari