1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Seceta in Europa: deficitul sever ...

Seceta in Europa: deficitul sever de precipitatii afecteaza culturile si sporeste riscurile de incendii

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei, intitulat "Seceta in Europa - august 2022", care prezinta o evaluare actualizata bazata pe datele si analizele Observatorului european al secetei, situatia privind seceta ramane grava in multe regiuni ale Europei.

Evolutia si impactul secetei prelungite din UE confirma situatia ingrijoratoare din iulie 2022: pe 47 % din teritoriul UE inca se indeplinesc conditii de avertizari meteo, ceea ce inseamna ca precipitatiile au fost mai mici decat de obicei, iar umiditatea solului este deficitara, iar 17 % din UE este in stare de alerta, ceea ce inseamna ca si vegetatia si culturile prezinta efectele negative ale secetei. Cumulativ, 64 % din Europa se afla sub avertizare sau alerta, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scara larga a zonelor aflate in pericol de incendiu, in intreaga UE.

Potrivit sursei citate, umiditatea solului si stresul vegetatiei sunt ambele grav afectate. Pericolul de seceta a crescut, mai ales in: Italia, Spania, Portugalia, Franta, Germania, Tarile de Jos, Belgia, Luxemburg, Romania, Ungaria, nordul Serbiei, Ucraina, Moldova, Irlanda si Regatul Unit. Restul Europei, deja afectata de seceta, mentine conditii stabile de seceta severa. Recuperarea locala este observata in sudul Republicii Cehe, nordul Austriei si zone limitate din centrul Frantei. Regiunile deja afectate de seceta in primavara anului 2022 (de exemplu, nordul Italiei, sud-estul Frantei, unele zone din Ungaria si Romania) sunt cele cu cele mai inrautatite conditii.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, Mariya GABRIEL, a declarat: "Combinatia dintre seceta severa si valurile de caldura a creat un stres fara precedent asupra nivelului apei in intreaga UE. Constatam ca ne confruntam, in prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetatie cu mult peste medie, cu un impact important asupra productiei vegetale. Schimbarile climatice sunt, fara indoiala, din ce in ce mai vizibile in fiecare an; Comisia Europeana si oamenii sai de stiinta depun eforturi neobosite pentru a cartografia si a studia aceasta criza cu ajutorul celor mai bune tehnologii disponibile, atat din spatiu, cat si de pe teren, si conduc eforturile de protejare a mediului nostru si a cetatenilor nostri in situatii de urgenta."

Stresul cauzat de lipsa apei si de caldura accentueaza in mod semnificativ perspectivele negative privind randamentul culturilor de vara, astfel cum se raporteaza in Buletinul MARS al JRC din august 2022. Previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia si floarea-soarelui sunt urmatoarele: cu 16 %, 15 % si 12 % sub media pe 5 ani. Deficitul grav de precipitatii a afectat aproape toate raurile din intreaga Europa, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atat asupra hidrocentralelor, cat si asupra sistemelor de racire ale altor tipuri de centrale electrice, precum si asupra transportului fluvial. Mai multe state membre ale UE au luat masuri de restrictionare a aprovizionarii cu apa, deoarece aprovizionarea cu apa inca poate fi compromisa in saptamanile urmatoare. In lunile urmatoare, pana in noiembrie 2022, in regiunea euro-mediteraneeana de vest este probabil ca vremea sa fie mai calda si mai uscata decat de obicei. In ultimele zile, precipitatiile au atenuat conditiile de seceta in unele regiuni ale Europei, dar au adus noi provocari deoarece, in unele zone, s-au manifestat sub forma unor furtuni severe.

Potrivit expertilor JRC, seceta actuala pare sa fie in continuare cea mai grava din ultimii cel putin 500 de ani. Datele finale de la sfarsitul sezonului vor confirma aceasta evaluare preliminara. Centrul Comun de Cercetare produce informatii in timp real privind seceta prin intermediul observatoarelor european si global ale secetei (EDO si GDO), care fac parte din Serviciul Copernicus de gestionare a situatiilor de urgenta (CEMS).