Pe 18 noiembrie 2022 s-a desfasurat la Timisoara prima editie CFO Conference, eveniment dedicat directorilor financiari si provocarilor cu care acestia se confrunta intr-o perioada dominata de transformari rapide, cat si instrumentelor pe care acestia le au la dispozitie pentru a ajuta organizatia sa depaseasca momentele de instabilitate.
10 specialisti din companii de top au discutat, in cadrul sesiunilor de prezentari si unui panel de dezbatere, despre noutatile legislative cu impact la nivel fiscal, contextul economic actual, perspectivele anului 2023 si rolul CFO-ului pe harta companiei viitorului.
Va invitam sa descoperiti punctele cheie de discutie ale evenimentului. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita inregistrarea conferintei pe site-ul BusinessMark, in sectiunea On Demand.
Theodor ARTENIE, Head of Tax Practice Romania, Noerr, a deschis prima sesiune, cu o prezentare despre capital uman & inivatie, cu accent pe parghiile fiscale.
"Fiscalitatea in Romania este mult mai buna ca in alte parti - teoria e frumoasa, practica ne omoara. Ma voi concentra pe zona de capital uman si pe cea de inovatie. O echipa buna, cu oameni motivati, dar si inovatia, vor contribui in perioada urmatoare la succes. Pornind de la aceste doua idei, am extras in prezentarea mea cateva parghii fiscale prin care putem potenta aceste doua elemente. Vorbim astazi despre remunerarea personalului in conditii de inflatie ridicata, cat si despre facilitatile fiscale pentru cercetare - dezvoltare, cu accent pe deduceri suplimentare si scutiri.
Este util sa stim ce s-a schimbat in zona de cercetare-dezvoltare. Exista mai multe lucruri de avut in vedere: exista o scutire de impozit pe profit pe o durata de 10 ani pentru organizatiile care fac asta. Daca avem departamente care fac cercetare-dezvoltare si le organizam in societati distincte, avem aceasta facilitate. Vorbim aici si despre supradeducerea cheltuielilor eligibile si amortizarea accelerata.
In plus, angajatii care lucreaza in cercetare-dezvoltare sunt scutiti de impozit pe venit. Mai mult de atat, deducerea TVA este permisa, chiar in conditiile in care rezultatul este incert.
In ceea ce priveste noutatile, este interesant ca avem in sfarsit Registrul Expertilor, de la sfarsitul lunii octombrie. Au fost publicate si criteriile dupa care se pot selecta expertii, cat si metodologia, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2023, cand totul va deveni operational. Cel mai interesant lucru este ca nu va mai fi nevoie de certificare decat pentru marii contribuabili. In termeni practici, daca dezvoltati produse, tehnologii, materiale, etc. si nu sunteti mari contribuabili, puteti avea o abordare curajoasa: respectati legislatia in vigoare privind cercetarea si dezvoltarea si mergeti inainte cu proiectele", a precizat el.
Verona COJOCARU, Assurance Partner and Digital Transformation Leader, EY Romania, a prezentat la CFO Conference Timisoara rezultatele studiului EY CFO Imperative, precizand ca, pe masura ce rolul directorilor financiari evolueaza si functia financiara se va transforma, punandu-se un accent mai mare pe crearea de valoare.
"78% din directorii financiari considera ca vor avea un rol important in dezvoltarea si implementarea strategiei de business in viitorul apropiat. 68% dintre acestia se vad de asemenea implicati in inovarea modelului de business.
Investitorii isi doresc mai multa transparenta din partea companiilor, nu doar cifrele financiare. Vor sa stie mai multe despre companie, despre viziunea acesteia, despre contributia in acesteia in comunitate. Acesta cerinta de transparenta crescuta va pune presiune si va accelera de asemenea transformarea functiei financiare.
70% dintre directorii financiari isi imagineaza viitorul functiei financiare ca fiind o functie agila, proactiva si orientata spre clienti si crearea de valoare. In substanta, vorbim despre o noua identitate a functiei financiare cu un rol important in crearea de valoare, de o modificare culturala si comportamentala. Principalii catalizatori ai acestei schimbari, identificati de catre directorii financiari, sunt legati de resursa umana si de modificarea perceptiei, respectiv: crearea unui plan de dezvoltare profesional atractiv pentru oamenii din domeniul financiar; acest aspect trebuie completat de existenta unei viziuni, unei unui obiectiv al firmei care sa fie atractiv pentru oameni, astfel incat sa permita atragere si retinerea resurselor umane . Nu in ultimul rand, modificarea perceptiei cu privire la rolul functiei financiare este un catalizator important, mai exact perceperea acesteia ca o functie ce poate aduce valoare si nu ca o functie de suport, de backoffice. "
In continuare, Alina ANDREI, Partener, Cabot Transfer Pricing, a vorbit despre preturile de transfer in contextul actual, dominat de inflatie, razboi, cresteri de dobanzi si taxe, plafonari preturi, prezentand totodata cateva cazuri recente de inspectii fiscale ale DPT.
"In ceea ce priveste obligatiile de pregatire a dosarului in 2023, as vrea sa punctez ca avem un nou ghid al preturilor de transfer pregatit in ianuarie 2022. Practic, atunci cand veti pregati dosarul pentru anul 2022, va trebui sa va raportati la prevederile din acest ghid. Nu sunt modificari mari fata de ghidul anterior, insa ca procedura, trebuie sa va referiti la prevederile din noul ghid.
De anul trecut, avem o noua lista a marilor contribuabili - avem 3.280 de entitati. In aceasta lista au fost incluse niste companii noi, au iesit alte companii, iar societatile care au devenit mari contribuabili incepand cu anul 2022 au obligatia pregatirii dosarului pentru anul 2022 pana la data depunerii declaratiei de impozit pe profit pentru acest an.
Dosarul nu se depune la ANAF - se pregateste si se pastreaza la sediul societatii. Pentru contribuabilii mari, ANAF poate solicita oricand acest dosar, incepand cu data pana la care are obligatia sa il pregateasca - deci pana la 25 iunie, iar termenul pe care il poate da ANAF poate sa fie o zi, 10 zile sau doua luni. Depinde de la caz la caz. Trebuie retinut ca acesti contribuabili mari trebuie sa aiba dosarul pregatit.
Noul termen de depunere a declaratiei impozitului pe profit, cel putin in perioada 2022-2025, este 25 iunie in loc de 25 martie. Este o masura tranzitorie, in perioada acordarii acestor facilitati privind cresterea gradului de capitalizare", a explicat ea.
Mitel SPATARU, Tax Partner, Crowe Romania, a incheiat prima sesiune a conferintei cu o prezentare despre beneficiile salariale si impozitarea acestora, punand accent pe modificarile care ne asteapta din 2023.
"In Codul Muncii - Legea 283 apare obligativitatea de a mentiona in contractul de munca, pe langa salariul de baza si alte elemente constitutive evidentiate separat: periodicitatea, metoda de plata, formarea profesionala, asigurarea medicala privata, pensia facultativa, oricare alte drepturi care sunt avantaje in natura suportate de angajator. Daca pana acum ele erau in politicile interne ale companiei, in politicile de HR, legiuitorul ma obliga sa le aduc in contractul de munca incepand cu 2022 - toate contractele noi care se vor incheia trebuie sa contina aceste elemente. Avem o modificare si in Declaratia 112, care se depune lunar, unde, de asemenea, s-au dezvoltat elemente noi de raportare: clauza de neconcurenta, avantajele in bani si natura - tichetele, toate biletele de valoare, primele de asigurare si abonamentele de servicii medicale impozabile si neimpozabile -, stock option plan, pensiile facultative si fondul de concediu.
Va exista o transparenta din ce in ce mai mare asupra modalitatii in care un angajator formalizeaza si acorda beneficii salariatilor, pornind de la contractul de munca si terminand cu Declaratia 112."
Un alt subiect abordat in cadrul evenimentului a fost legat de whistleblowers si cultura integritatii in organizatii. Astfel, Andreea Simion, Manager, Forensic & Integrity Services, EY Romania, a precizat ca: "In ultima vreme, se tot vorbeste despre acest subiect, insa noi nu avem o legislatie implementata in acest sens. Vom vorbi despre ratiunea de a fi a acestui subiect, si anume integritatea. Potrivit studiului EY Global Integrity 2022, 94% din respondentii din Romania au indicat ca este important ca organizatia lor sa demonstreze ca opereaza cu integritate. La nivel global, procentul a fost de 97%. In orice caz, este un procent foarte bun, care indica faptul ca noi, ca natiune, consideram integritatea un element foarte important.
Cu toate acestea, acelasi studiu a indicat o oarecare discrepanta intre intentie si actiune, pentru ca in realitate, 36% dintre respondenti au avut ingrijorari cu privire la o activitate neetica sau cu un comportament necorespunzator, insa nu l-au raportat.
Motivele sunt diverse: acesti whistleblowers sunt ingrijorati cu privire de masurile de retaliere, la represalii, ca angajatorul ar putea lua masuri impotriva lor, iar a doua este ca nu se vor lua masuri, nu se va intampla nimic.
In stransa legatura, 58% dintre respondentii din Romania se simt presati sa nu raporteze un comportament necorespunzator. Mai mult de jumatate din respondenti au spus ca firmele lor nu au luat masurile corespunzatoare atunci cand au fost incalcarile standardelor au fost raportate in mod corespunzator. Pentru Romania, subiectul integritatii este deosebit de important, insa aceasta tendinta a publicului de a fi atenti la ce fac companiile se poate vedea si la nivel global. Oamenii se uita la cum se comporta companiile cu mediul, cu angajatii, cu publicul larg, astfel ca exista foarte multa presiune pentru nevoia de transparenta, pentru nevoia de integritate si pentru a demonstra ca avem aceasta cultura in organizatia noastra."
Prima parte a conferintei a fost incheiata de Adrian STEPAN, Legal Senior Manager, Crowe Romania, cu o prezentare despre mobilitate versus delegare si detasare: cazuri practice in urma modificarilor recente.
"Delegarea este o modalitate de schimbare a locului muncii contractual, este o modalitate ?light?, daca ii putem spune asa, fiindca delegarea de pana la 60 de zile pe an este permisa fara acordul salariatului. Peste 60 de zile este nevoie de acordul salariatului si se va incheia un inscris in acest sens.
Detasarea presupune prestarea muncii la un alt angajator. Daca ne uitam in doctrina juridica si in jurisprudenta, vom vedea opinii cvasiunanime ca detasarea implica suspendarea contractului de munca la angajatul initial si incheierea unui contract de munca pe perioada determinata cu noul angajator. Eu am unele obiectii, inclusiv cu actele normative mai noi, cum ar fi o Hotarare de Guvern care reglementeaza Revisalul ar sustine aceste concluzii.
Mobilitatea exista dintotdeauna in Codul Muncii si se refera la acei salariati care nu au un loc stabil de munca. Acestia au dreptul sa primeasca prestatii suplimentare in bani sau in natura, tocmai datorita acestui mod de a-si desfasura activitatea, care poate crea un anumit nivel de stres sau efectiv o implicare mai mare. Pana in luna mai, aceasta indemnizatie de mobilitate era impozitabila ca orice venit salarial. Acum vorbim de o impozitare pe Articolul 176 din Codul Fiscal, astfel cum se impoziteaza si celelalte indemnizatii", a spus el.
Cea de-a doua parte a CFO Conference Timisoara a fost dedicata unui panel de dezbatere moderat de Daniel DRAGAN, Managing Partner, BusinessMark, la care au participat: Mircea VARGA (Teilor Holding, Safetech Innovations), Cristian STOICESCU (IKEA SEE), Darius IENCI (DB CARGO Romania), Paul-Ioan DANCIU (Bertschi AG).
Departamentul financiar ar trebui sa se ocupe doar 20% din timp de prelucrarea de date, iar 80% din activitate ar trebui sa constea in analiza acestora, a fost de parere Mircea VARGA, Chairman of the Board, TEILOR Holding, Board Member, Safetech Innovations.
"Volumul de informatii era mare si inainte, dar nu atat de mare ca astazi. Complexitatea datelor creste, astfel ca intrebarea este: ce s-a schimbat atat de dramatic in ultimii ani? Eu as spune ca nu s-a schimbat nimic, pentru ca cei care erau interesati de automatizare, au digitalizat niste procese. Singura noastra sansa de a raspunde unei cantitati tot mai mari de date, unei munci tot mai complexe, este sa schimbi modul de lucru.
Cand vorbim de CFO, vorbim despre prelucrare de date, insa cred ca orice componenta a business-ului ar trebui sa fie preocupata de acest aspect. Aceasta e cea mai gresita abordare in orice business. Masurarea este singurul lucru care poate exprima daca ceva e bine sau rau. Daca nu avem o modalitate prin care sa ne comparam, nu stim ce e mai bun sau mai rau.
Noi, cei din departamentul financiar, trebuie sa ne mutam in zona in care prelucrarea de date sa ne ocupe cat mai putin timp - 20% din timp sa ne ocupe prelucrarea de date si 80% sa fie analize. Aceasta este o provocare cu care ne confruntam, desi este paradoxal ca vorbim de digitalizare. Arderea unor etape nu e sanatoasa, iar digitalizarea vine cu riscuri in spate. Noi nu vom face fata ca omenire sa facem fata volumul acestuia mare de date fara sa folosim niste solutii simple: Excelul este, in continuare, extrem de folosit - important este sa stim sa il folosim, insa trebuie sa avem automatisme pentru a putea ajunge din punctul A in punctul B, folosindu-ma de informatia care exista. Lucrurile nu s-au schimbat decat din perspectiva volumului - modul in care noi ne adresam face diferenta."
La randul sau, Cristian STOICESCU, Financial Controller & Tax Manager, IKEA SEE, a vorbit despre calitatea datelor si ceea ce directorii financiari pot face cu ele.
"A crescut business-ul in pandemie, pentru ca am facut trecerea de la Cash&Carry la online, dupa care am descoperit oportunitatea de a face business-ul si mai flexibil si sa mergem spre zona de omnichannel.
In IKEA, impactul pandemiei a fost destul de mare, pentru ca unele produse nu se mai gaseau pe raft, astfel incat a trebuit sa gasim solutii sau produse similare. Din cauza conflictului din regiune, a trebuit sa gasim solutii pentru a muta capacitatile de productie.
Functia CFO-ul nu mai este de mult izolata de restul business-ului. Daca acum 20-30 de ani CFO-ul se ocupa mai mult de partea de compliance, astazi este cel care contribuie, vine cu insight-uri, nu doar in zona de crestere a business-ului, cat si in cea de sustenabilitate, ESG. Consider ca noi, ca directori financiari, suntem un factor critic in aceasta zona - daca astfel de elemente sunt introduse in modelul de business, totul va arata foarte, foarte diferit.
Stam pe munti de date, le colectam, le asezam, incepem sa digitalizam, insa trebuie sa ne intrebam ce facem cu ele. Cum le interpretam? Cum ne ajuta? Am descoperit ca este un mit ca introducem date pe o parte reies revelatii pe cealalta parte. Cu cat avem mai multe date si rapoarte, acestea se transforma intr-un elefant, iar fiecare elefant vede o parte diferita, astfel ca noi am decis sa transformam asta intr-un ?single point of truth?. E posibil sa descoperim ca in muntii de date ne confirmam ce deja stiam. Cred ca cel mai important lucru este sa ne intoarcem la suprafata, pentru ca datele sunt uneori un model virtual, nu un teritoriu", a precizat el.
Paul-Ioan DANCIU, Head of Finance and Administration South - East Europe Region, Bertschi AG, a atras atentia asupra "norilor negri" care planeaza deasupra Europei si importanta ca directorii financiari sa fie pregatiti sa navigheze aceasta perioada de instabilitate.
"Am terminat bugetul pentru 2023 zilele trecute, insa nu este inca aprobat, datorita ?norilor negri? care se vad deasupra Europei - nu neaparat deasupra intregului mapamond, pentru ca, de exemplu, am vazut ca Singapore are o inflatie de sub 4%, ceea ce e foarte sanatoasa. Insa deasupra Europei, pornind de la Germania, exista anumiti ?nori negri? si, cel putin persoanele care au anumite disponibilitati de cash creeaza anumite scenarii pentru a-si da seama cum si daca pot trece aceasta furtuna care, cred ei, ar putea sa apara, astfel ca regandesc macroeconomic cu se rearanjeaza dupa.
Din informatiile pe care le-am auzit in ultima vreme observ ca toata lumea asteapta un 2023 destul de greu, nu imposibil de trecut, insa toti asteapta sa vada cum se va rearanja piata. Companiile sanatoase se vor indrepta spre M&A, pentru ca este o oportunitate. Istoria arata ca dupa astfel de recesiuni toti cei care vor astepta si vor prinde trenul potrivit vor iesi cum trebuie. Nu stim ce se va intampla, insa observ ca toata lumea se asteapta la un an greu", a punctat acesta.
De aceeasi parere a fost si Darius IENCI, Head of Accounting & Tax, DB CARGO Romania: "Ar fi bine sa pornim de la cauzele acestei inflatii pe care o avem in Romania de aproximativ 15%, cu o prognoza de 16,3% pe ultimul trimestru al anului curent. Romania este mult prea conectata cu ceea ce se intampla in Occident. Balanta contului curent al Romaniei este una deficitara. Automat, in acest context, noi importam inflatia din Occident, pentru ca Romania nu produce plus valoare, astfel incat sa exporte competitivitate, produse si servicii de calitate. Mai avem mult sau putin, ramane de vazut, pana cand vom ajunge la acelasi nivel de competitivitate cu Occidentul.
Din punct de vedere al celuilalt factor, vizavi de emisiunea monetara din Romania in perioada pandemica, nu pare ca emisiunea monetara a afecta inflatia, pentru ca multiplicatorul monetar este unul restrans, a ramas in limite normale, insa ceea ce ne impacteaza din nou vizavi de cresterea inflatiei, sunt costurile energiei si al materiilor prime. Nu are rost sa ne mintim: Rusia a fost, este si va fi langa noi sute de ani. Peste tot pe unde au umblat au lasat conflicte inghetate. Probabil si scenariul actual va determina un conflict inghetat - ramane de vazut care va fi riscul de tara pe care il va percepe investitorii straini. Personal, cred ca se astern niste nori destul de negri din punct de vedere al politicii monetare si ramane de vazut daca mediul de afaceri va reusi sa gaseasca solutii."
Un proiect BusinessMark.
Partenerii evenientului au fost: EY Romania, Crowe Romania, Cabot Transfer Pricing, Noerr
Evenimentul a fost sustinut de: Camera Consultantilor Fiscali, BEROCC
Suportul tehnic a fost asigurat de: SCS - Schinkel Conferinte Solutii
Partenerii media ai evenimentului au fost: spotmedia.ro, Financial Market, Ziarul Bursa, Contzilla, Juridice.ro, 1asig.ro, Debizz Magazine, MATEK, Jurnalul de Afaceri, Administratie.ro, Global Manager, EventsOnline.ro, Revista Piata, Transilvania Business, Top Business News, Business Voice, spatiulconstruit.ro, Digital Business, Ziarul 21, PRwave, AntreprenorinRomania.ro, Club Economic, Romania Durabila, Economistul, Curierul Fiscal, AngajatorulMeu.ro, Timis Online, Agenda, Arad24.net, Express de Banat, Banateanul, Ziarul Clujean