1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Schimbari climatice: 2021 va fi un an mai racoros, dar, cu toate acestea, va intra in topul celor mai fierbinti 6 ani

Specialistii din cadrul Serviciului National de Meteorologie al Marii Britanii (UK Met Office) prognozeaza ca 2021 va fi, la nivel global, un an mai racoros, dar, cu toate acestea, va intra in topul celor mai fierbinti 6 ani. Fenomenul meteorologic La Nina va face ca temperaturile sa scada, dar emisiile de gaze cu efect de sera vor avea in continuare un impact semnificativ. Astfel, cercetatorii sustin ca 2021 va fi mai cald cu 1 grad Celsius decat nivelul pre-industrial - al saptelea an consecutiv egal sau mai mare decat nivelul din perioada pre-industriala, noteaza BBC.

Potrivit proiectiilor Met Office, in 2021, temperatura Pamantului va fi, cel mai probabil, cu 0,91-1,15 grade Celsius mai mare decat cea inregistrata in perioada 1850-1900, cu o estimare medie de 1,03 grade. Sursa citata mai noteaza ca prognoza pentru 2021 este usor mai racoroasa decat cea din ultimii ani ca urmare a debutului La Nina in Pacificul tropical. Un fenomen tip La Nina, explica Met Office, se dezvolta atunci cand vanturile puternice sufla peste suprafata calda a Pacificului, departe de America de Sud, catre Filipine. In locul apelor calde de suprafata, se ridica apele mai adanci si mai reci din interiorul oceanului.

Astfel, este de asteptat ca, anul viitor, temperaturile de suprafata ale marilor sa fie reduse cu 1-2 grade Celsius, iar acest lucru ar putea fi, in opinia specialistilor, suficient pentru a impiedica 2021 sa stabileasca un nou record de temperatura. "Este putin probabil ca temperatura globala pentru 2021 sa inregistreze un nou record, pe fondul influentei actuale a fenomenului La Nina. Cu toate acestea, temperatura din 2021 va fi mai mare decat in 2000 si 2011, alti ani cu fenomene La Nina, din cauza incalzirii globale", a declarat Prof. Adam SCAIFE - Head of Long-Range Prediction, the Met Office.

Cercetatorii sustin ca, desi este important, impactul unui eveniment natural de racire precum La Nina este extrem de umbrit de incalzirea provocata de emisiile de gaze cu efect de sera. Sursa citata mai arata ca, in 1999-200, a fost inregistrat un eveniment puternic tip La Nina, dar, de atunci, temperaturile globale au crescut cu 0,4 grade Celsius. "Variabilitatea ciclului La Nina/El Nino este al doilea cel mai important factor in determinarea temperaturii Pamantului, dar aceasta variabilitate e, pur si simplu, diminuata de impactul fortat al cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera", spune Dr. Nick DUNSTONE - Scientist, Met Office.

2016 ramane cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteorologice, in vreme ce anii 2020 si 2019 isi disputa pozitia secunda in acest clasament. O evaluare proprie WMO (World Meteorological Organization) arata ca cei mai fierbinti 6 ani din istoria inregistrarilor meteorologice globale, care au inceput in 1850, au fost inregistrati incepand cu 2015. Nu in ultimul rand, mai subliniaza BBC, The Met Office se asteapta ca 2021 sa surclaseze 2018 si, astfel, sa intre in topul celor mai caldurosi 6 ani.