1asig.ro
1asig.ro

Schimbare de esalon in F1 a asigurarilor europene

5 min. / 1.540 cuvinte
In mai 2015, ALLIANZ anunta retragerea lui Michael DIEKMANN (60), dupa 11 ani petrecuti la carma celui mai mare asigurator european, pe care l-a adus la un nivel de performanta de invidiat. Ajuns la varsta traditionala la care membrii Board-ului ALLIANZ se retrag din activitate, DIEKMANN i-a cedat fotoliul sau de CEO lui Oliver B?TE (50), ex responsabil global pentru afacerile grupului in domeniul asigurarilor P&C. Chiar daca pentru DIEKMANN plecarea din grup este numai temporara - el fiind invitat sa preia, peste doi ani, conducerea Consiliului de Supraveghere ALLIANZ SE, aceasta schimbare pare sa fi dat tonul unei "avalanse" de tranzitii la varf intervenite pe tot parcusul lui 2015 si inceputul lui 2016 in managementul celor mai relevante grupuri de asigurari de pe batranul continent.

Plecarea lui DIEKMANN nu este singura modificare intervenita in structura conducerii grupului german. Sergio BALBINOT, un nume puternic legat de istoria recenta a grupului GENERALI si, in acelasi timp, Presedinte al Insurance Europe din 2011, s-a alaturat echipei ALLIANZ ca membru al Board-ului, responsabil cu afacerile de asigurari din Europa de Vest si Sud. Ulterior, cu ocazia demisiei lui Manuel BAUER, responsabilitatile lui BALBINOT s-au extins si asupra afacerilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si India, in timp ce zona Europei Centrale si de Est i-a fost atribuita Dr. Werner ZEDELIUS (57).

Despartirea lui BALBINOT de GENERALI, dupa o cariera construita pas cu pas in cadrul grupului timp de 31 de ani, a fost calificata de presa italiana ca reprezentand un ultim act al schimbarii de stil, strategie si echipa manageriala aduse de mandatul lui Mario GRECO la conducerea grupului. Functia detinuta de BALBINOT la GENERALI a fost preluata de Valter TREVISANI (54), ex Chief Technical Officer si, de asemenea, un "veteran" cu o cariera de 28 de ani in interiorul grupului italian.

Pentru GENERALI insa, plecarea lui BALBINOT a fost nu numai ultimul act al unui sir de schimbari de echipa, dar si un preambul la o schimbare spectaculoasa la varf, ca urmare a refuzului lui Mario GRECO de a-si reinnoi mandatul de CEO. Astfel, dupa incheierea cu succes a unui mandat de 3 ani care a avut ca obiectiv central o schimbare majora de strategie vizand imbunatatirea stabilitatii si a performantei financiare a grupului, GRECO a decis sa revina in fruntea ZURICH Insurance, unde va avea, de asemenea, un mandat de "reformator", dupa perioada dificila si pierderile inregistrate de compania elvetiana anul trecut. Data de debut a noului sau mandat este 1 mai 2016.

Decizia sa a fost o mutare surpriza pentru asiguratorul italian, care a trebuit sa caute o solutie de inlocuire. Aceasta s-a concretizat in persoana lui Phillipe DONNET (55), care a condus anterior GENERALI Italia. In functia de Director General a fost numit Alberto MINALI (50), Group CFO. Atat DONNET, cat si MINALI vor gestiona in continuare functiile detinute anterior numirii in actualele pozitii de conducere.

Nici subsidiarele grupului din alte tari nu au fost ocolite de schimbari. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2016, Alfred LEU (57), ex CEO GENERALI Switzerland Holding, l-a inlocuit pe demisionarul Peter THIRRING la sefia GENERALI Holding Vienna AG si GENERALI Versicherung AG.

Andrea SIMONCELLI (64) a preluat conducerea subsidiarelor GENERALI din Polonia (GENERALI Zycie, GENERALI si GENERALI Finance), dupa ce a condus companiile grupului din Serbia si Muntenegru. Adjunctul sau din Serbia, Dragan FILIPOVIC (48), a preluat pozitia detinuta anterior de SIMONCELLI.

AXA ≠ de CASTRIES?

Dupa o cariera de 27 de ani in cadrul Grupului AXA, din care 17 ani in pozitia de CEO, Henri de CASTRIES (61) si-a anuntat retragerea, incepand cu 1 septembrie a.c. Dupa aceasta data, potrivit deciziei Board-ului AXA, functiile de Presedinte al Board-ului si CEO vor fi separate, urmand a fi preluate de Denis DUVERNE (63), care va fi Presedinte non-executiv al Board-ului, si Thomas BUBERL (43), care va prelua responsabilitatea de CEO AXA. Pana la data schimbarii efective, cei doi nou numiti vor lucra impreuna cu Henri de CASTRIES la elaborarea noii strategii de dezvoltare a AXA, care va fi anuntata in luna iunie.

Noua echipa de la varful AXA are ca obiectiv prioritar gasirea de noi surse de crestere pentru afacerile grupului. Fara sa elimine eventualitatea unor achizitii, BUBERL pare sa prefere deschiderea companiei, in ritm accelerat, catre beneficiile tehnologiei digitale, apreciind atat avantajele de natura operationala, cat oportunitatea de a construi si mentine o relatie mai apropiata cu clientii.

Plecarea lui de CASTRIES de la AXA, la relativ scurt timp dupa ce a fost cooptat ca Director non-executiv in Board-ul bancii britanice HSBC, a alimentat zvonurile potrivit carora el va candida pentru a prelua pozitia de Presedinte HSBC la retragerea, in 2017, a actualului Presedinte, Douglas FLINT.

AXA a anuntat si o schimbare la nivel local, cu Alexander VOLLERT care va parasi in septembrie 2016 sefia ALLIANZ Versicherungs-AG si pozitia de membru al Board-ului ALLIANZ Deutschland AG, responsabil cu afacerile P&C, pentru a prelua fotoliul de CEO al AXA Germania si un loc in Comitetul Executiv al Grupului AXA.

"Greii"reasigurarilor europene isi schimba liderii


Cu numai o saptamana inaintea stirii despre schimbarea la varf din grupul AXA, presa de specialitate prelua anuntul MUNICH Re privind inlocuirea sefului sau "istoric", Nikolaus von BOMHARD (60) cu Joachim WENNING (51), incepand cu 27 aprilie 2017. Cariera lui BOMHARD alaturi de grupul german, care numara deja 31 de ani, din care 12 ca "number 1", nu se va incheia insa in 2017. Ca si in cazul lui Michael DIEKMANN la ALLIANZ, retragerea din 2017 ii va permite lui BOMHARD sa corespunda cerintelor standardului de guvernanta corporatista german, care cere o perioada de "racire" de circa 2 ani, astfel incat la retragerea actualului Presedinte al Consiliului de Supraveghere MUNICH Re, Bernd PISCHETSRIEDER, la implinirea varstei de 70 de ani, sa poata prelua aceasta pozitie.

Succesorul lui BOMHARD, Joachim WENNING, lucreaza pentru MUNICH Re din 1991 si face parte din Board-ul grupului din 2009, responsabilitatile sale fiind legate, in cea mai mare parte, de reasigurarile pentru segmentul "life".

SWISS Re a anuntat cam in aceeasi perioada decizia numirii lui Christian MUMENTHALER (46) in pozitia de CEO al grupului incepand cu 1 iulie 2016, moment in care Michel M. LIES se va retrage din activitate, dupa 35 de ani de cariera in grupul elvetian. MUMENTHALER lucreaza de 17 ani pentru SWISS Re, in ultimii ani supervizand activitatea de reasigurari, care genereaza peste 85% din veniturile grupului.

Preluand activitatea a doi lideri care au reusit nu numai sa traverseze cu bine MUNICH Re si SWISS Re prin "furtuna" financiara din ultimii ani, dar si sa imbunatateasca performanta financiara realizata de acestea, misiunea celor doi specialisti nou numiti este una de continuitate, pentru care provenienta lor din interiorul structurilor va constitui o calitate importanta.

VIG - innoire pe scara larga

Finalul anului 2015 si primul trimestru din 2016 au adus numeroase schimbari si in VIENNA INSURANCE GROUP (VIG), grupul de asigurari european cu cea mai puternica prezenta in Europa Centrala si de Est. In pasi succesivi, a fost innoita intai structura Board-ului dupa care, plecarea lui Peter HAGEN (57), ca urmare a "diferentelor de opinii cu privire la orientarea si strategia de dezvoltare viitoare a grupului", a condus la numirea ca Presedinte al Board-ului VIG a lui Elisabeth STADLER (55), cu un mandat care va dura, in prima instanta, pana la data la care ar fi expirat mandatul fostului lider VIG, in iunie 2018. Anterior numirii sale in Board-ul VIG si apoi la sefia grupului, Elisabeth STADLER a condus compania austriaca DONAU Versicherug, membra VIG.

De la 1 ianuarie 2016, Board-ul VIG este format din Elisabeth STADLER (CEO), Franz FUCHS, Roland GROLL, Judit HAVASI, Peter HOFINGER si Martin SIMHANDL, CFO. Martin DIVIS, MBA, si Gabor LEHEL sunt membri adjuncti ai Board-ului. Incepand cu aceeasi data, grupul austriac are si un nou sef al afacerilor europene, in persoana lui Dieter PSCHEIDL, fostul reprezentant al Asociatiei Asiguratorilor din Austria, VVO, la Uniunea Europeana.

In sfarsit, din martie 2016, Wolfgang HAAS MSc (50) a fost numit purtator de cuvant al VIG, in responsabitatea sa intrand coordonarea nou formatului departament de comunicare al VIG, care comaseaza precedentele structuri specializate in Relatii Publice si Marketing.

PZU alege tineretea

Valul schimbarii a atins si cel mai mare grup de asigurari din CEE, PZU. In decembrie 2015, la solicitarea celui mai important actionar al grupului, Trezoreria de Stat poloneza, Andrzej KLESYK, care a condus PZU in ultimii opt ani si al carui mandat se afla pe punctul de a expira, si-a dat demisia. Motivele pentru care Trezoreria a cerut demisia lui KLESYK nu au fost date publicitatii. Aproape o luna mai tarziu a fost anuntata numirea lui Michal KRUPINSKI (35) in pozitia de CEO si a patru noi membri ai Board-ului: Roger HODGKISS, Beata KOZLOWSKA-CHYL, Robert PIETRYSZYN si Pawel SUROWKA.

Michal KRUPINSKI vine din afara grupului PZU si chiar din afara industriei. Inaintea numirii ca sef al PZU, el a fost timp de cinci ani Presedinte al Board-ului Merrill Lynch Polska si sef al departamentului de investitii in ECE al aceleiasi banci. In 2012, KRUPINSKI a primit titlul de Young Global Leader din partea Forumului Economic Mondial de la Davos.

In sfarsit, merita mentionat ca tot de la finele anului 2015, si compania de asigurari de viata a grupului, PZU Zycie, are un nou lider, Witold JAWORSKI (44), specialist care a detinut anterior diverse pozitii de management in grup si are totodata la activ o bogata activitate didactica si in domeniul consultantei.

EIOPA - continuitate si schimbare

La nivelul structurilor europene din asigurari se poate vorbi mai degraba de stabilitate, desi o serie de noutati au aparut si aici. Astfel, daca membrii Insurance Europe au decis, in unanimitate, realegerea lui Sergio BALBINOT ca Presedinte, si Presedintele EIOPA, Gabriel BERNARDINO, a fost reconfirmat pentru un mandat de inca 5 ani, in timp ce Peter BRAUMULLER a fost reales ca Presedinte alternativ al structurii europene de reglementare si supraveghere in asigurari si pensii ocupationale.

Noutatile au sosit la nivelul conducerii executive, cu un al doilea director in persoana lui Fausto PARENTE, care vine de pe o pozitie de top management din cadrul autoritatii italiene de supraveghere a asigurarilor, IVASS. Totodata, Board-ul EIOPA a primit trei noi membri: Julia CILLIKOVA, Director al Departamentului de Reglementare din Banca Nationala a Slovaciei, Frank GRUND, Director Executiv al BaFin - autoritatea de supraveghere financiara a Germaniei, si Misu NEGRITOIU, Presedinte ASF Romania. Ei ii vor inlocui pe reprezentantii autoritatilor din Danemarca si Slovenia - aflati la sfarsit de mandat -, si pe Felix HUFELD, care a demisionat ca urmare a numirii sale ca Presedinte BaFin.

Cu siguranta, regula mandatelor de management cu durata finita presupune, prin definitie, o anumita frecventa a schimbarilor in pozitiile de varf din managementul companiilor. Cu siguranta, schimbarile mentionate mai sus nu sunt nici pe departe singurele petrecute anul trecut in conducerea companiilor europene de asigurari. Ele au fost cu mult mai numeroase, mai ales la nivelul subsidiarelor.

Totusi, putini ani au oferit un spectacol atat de dinamic in peisajul elitei industriei de asigurari europene. A sosit vremea unui "schimb de generatie"?

2.366 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO