1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Saptamana de lucru de 4 zile ar ...

Saptamana de lucru de 4 zile ar putea revolutiona piata muncii. Angajatii isi doresc, dar 6 din 10 companii din Romania sunt reticente

Saptamana de lucru de patru zile revine in atentia jucatorilor de pe piata muncii, intrucat cel mai mare experiment international in acest sens s-a incheiat de curand si a avut rezultate pozitive. In Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate in loc de 5, fara a creste numarul de ore din programul zilnic, au de gand sa continue, in timp ce 30% vor il adopta definitiv. Desi ar revolutiona complet dinamica pe piata muncii din Romania, in prezent doar 4 din 10 companii ar accepta aceasta formula de lucru, arata un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Dupa anii dificili in care pe piata muncii au predominat tendintele legate de demisionare sau reducerea efortului la job, aceasta noua masura ar fi binevenita pentru a spori retentia angajatilor. Mai mult, prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activitatii pe durata a 4 zile lucratoare, in loc de 5, cum este in prezent, deci decizia ramane la angajatori daca sunt dispusi sa reduca numarul de zile lucrate.

Desi 80% dintre angajati isi doresc sa lucreze doar patru zile pe saptamana, chiar si in formula cu 10 ore pe zi, potrivit sondajului BestJobs, 40% dintre angajatori se tem ca acest program ar influenta negativ capacitatea oamenilor de a se concentra si implicit productivitatea. Aproape 35% sunt preocupati de faptul ca, pe termen lung, angajatii ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de munca crescut, desi rezultatele experimentului international arata contrariul.

In ziua libera, respondentii spun ca ar face mai multe activitati in familie (59%), s-ar ocupa de sarcinile administrative de care nu se pot ocupa in timpului programului de lucru (44%), ar dedica mai mult timp pasiunilor si hobby-urilor (40%) sau ar alege sa se odihneasca (39%). Cu alte cuvinte, ziua libera ar contribui la un stil de viata mai echilibrat.

"Asa cum munca remote era privita ca exceptie inainte de pandemie, asa pare sa fie si saptamana scurta de lucru acum. Nu e de mirare ca o astfel de tendinta este atat de bine primita in randul angajatilor, mai ales dupa impactul asupra bunastarii psihice al ultimilor ani. Angajatii vor mai mult timp liber, pentru a se deconecta de presiunea de la job, pentru a dedica familiei si celor dragi, pentru a investi in activitati cu impact in sanatatea fizica si psihica, dupa cum ei declara in cadrul sondajului. Angajatorii ar trebui sa fie deschisi la o astfel de masura, pentru ca va ajunge sa fie cel putin la fel de apreciata cum este in prezent flexibilitatea si va contribui la atragerea si retentia angajatilor valorosi. In plus, se pot gasi formule de distribuire a activitatii care sa asigure prezenta unei parti dintre angajati la birou in fiecare zi lucratoare, astfel incat sa se plieze pe programul clientilor", spune Ana VISIAN, Marketing Manager BestJobs.

Reducerea saptamanii de lucru ar avea un efect pozitiv si asupra modului de lucru. In prezent, rezultatele sondajului BestJobs arata ca 4 din 10 angajati lucreaza in sistem hibrid, in timp ce 29% isi desfasoara activitatea in totalitate remote si 28% doar de la birou. Sistemul hibrid este implementat diferit de la o companie la alta, astfel ca cei mai multi (37%) lucreaza o singura zi de la birou si 4 de acasa. Alti 28% merg la sediu 2 zile pe saptamana, 20% fac aceasta naveta pentru 3 zile pe saptamana si 14% lucreaza o singura zi de acasa.

Sondajul a fost realizat in luna februarie, cu 2.223 de utilizatori de internet respondenti din randul angajatilor si 254 respondenti reprezentand companiile.