1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Sanctiunile pentru Sistemul RO ...

Sanctiunile pentru Sistemul RO e-Transport se vor aplica de la 1 ianuarie 2023

Perioada de gratie de trei luni le da posibilitatea companiilor sa identifice cele mai bune solutii pentru o raportare mai simpla, mai rapida si cu risc minim de aparitie a erorilor. Avand in vedere ca nerespectarea prevederilor va atrage amenzi de pana de pana la 100.000 lei pentru persoanele juridice si chiar confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate, conformarea cu noua cerinta legala necesita demersuri riguroase, potrivit articolului realizat de PwC Romania.

"Este de mentionat ca sistemul RO e-transport va fi interconectat cu diverse sisteme de monitorizare: camere de luat vederi, instrumente sau dispozitive pentru determinarea cantitatilor de produse transportate, precum si orice alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier. Astfel, prin aceste masuri de digitalizare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa creasca gradul de colectare a impozitelor si a taxelor datorate bugetului de stat, precum si sa previna si sa combata comertul ilicit de bunuri", a precizat Rares STANESCU (foto), Director PwC Romania.

"Cu ajutorul platformei preconfigurata e-Transport, dezvoltata de PwC Romania, conformarea cu obligatiile legale devine mult mai rapida si mai simpla. Solutia e-Transport automatizeaza procesele de afaceri necesare pentru raportarea RO e-Transport, fiind integrata cu solutiile de business ale companiilor si direct conectata la sistemul informatic al ANAF. Solutia colecteaza, valideaza si agrega datele din sistemele dvs si ale partenerilor dvs de afaceri cu scopul de a genera codul UIT si managementul acestuia. Practic, aplicatia reduce semnificativ durata necesara raportarii in platforma RO e-Transport si elimina riscul de aparitie a erorilor. Mai mult, ofera functionalitati variate de raportare, integrare si modificare de date, putand fi instalata pe orice dispozitiv si utilizata de oriunde", a mentionat Ludmila PETRESCU (foto), Senior Manager PwC Romania.

Ce inseamna RO e-Transport?

Transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat inseamna orice transport care incepe si se finalizeaza pe teritoriul national, orice tranzactie transfrontaliera care incepe in Romania (de exemplu: export, livrare intracomunitara) ori se finalizeaza in Romania (de exemplu: import, achizitie intracomunitara) sau orice transport intracomunitar aflat in tranzit si depozitate temporar pe teritoriul Romaniei, deoarece si in acest caz, o parte din transport are loc pe teritoriul Romaniei.

Obligatia declararii datelor in sistemul RO e-Transport revine, printre altele:

  • destinatarului inscris in DVI, respectiv expeditorului inscris in DVE, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
  • beneficiarului din Romania in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
  • furnizorului din Romania in cazul tranzactiilor interne sau a livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;
  • depozitarului in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri;
  • Beneficiarului sau furnizorului din Romania, dupa caz, pentru operatiunile comerciale reprezentand un nontransfer sau stocuri la dispozitia clientului.

Orice transport inscris in RO e-Transport va fi identificat printr-un cod unic UIT, generat de sistem. Detinerea codului UIT este obligatorie pe tot timpul transportului de catre operatorul de transport rutier, in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor pune la dispozitia utilizatorilor, in mod gratuit, modulele informatice de gestiune a transporturilor de bunuri necesare in vederea obtinerii codului UIT.

Prin acest sistem sunt urmarite datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat.

Amenzile pot ajunge si la 100.000 lei

Amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor eTransport sunt:

  • in cuantum de 20.000 - 100.000 lei, precum si confiscarea bunurilor pentru nedeclarare, nerespectarea termenului de valabilitate a codului UIT si declararea unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului.
  • intre 20.000 - 100.000 lei pentru nepunerea la dispozitia operatorului de transport a codului UIT sau pentru modificarea datelor inregistrate in sistemul e-Transport RO dupa prezentarea la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in functiune a mijloacelor de transport, dar si pentru nedeclararea tuturor marfurilor transportate (inclusiv a celor care nu sunt incluse cu risc fiscal ridicat).
  • Intre 5.000 - 10.000 lei pentru neprezentarea de catre conducatorul mijlocului de transport a documentelor de insotire a transportului de marfuri cu risc fiscal ridicat.