1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Sanatatea, o preocupare europeana

Imbunatatirea sanatatii si a bunastarii cetatenilor europeni este mai importanta ca oricand, in prezent atentia fiind indreptata spre combaterea pandemiei de COVID-19. Aceasta pandemie reprezinta un exemplu clar al legaturilor complexe dintre mediu, sisteme sociale si sanatate.

Un raport al Agentiei Europeane de Mediu (AEM), care se bazeaza in mare masura pe datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitoare la cauzele deceselor si ale bolilor, evidentiaza motivele pentru care calitatea mediului din Europa are un rol esential in determinarea starii de sanatate si a bunastarii noastre. De asemenea, demonstreaza modul in care privatiunile sociale, comportamentele nesanatoase si schimbarile demografice din Europa influenteaza sanatatea de mediu, afectand in mod deosebit persoanele cele mai vulnerabile, a transmis Comisia Europeana, ai carei reprezentanti arata ca exista o legatura clara intre starea mediului si sanatatea populatiei.

"COVID-19 a reprezentat un nou semnal de alarma, care ne-a facut sa constientizam acut relatia dintre ecosisteme si sanatatea noastra, precum si nevoia de a infrunta realitatea: modul in care traim, consumam si producem dauneaza climei si are un impact negativ asupra sanatatii noastre", a declarat Stella KYRIAKIDES, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara.

Poluarea atmosferica si fonica, efectele schimbarilor climatice (de exemplu caniculele) si expunerea la substante chimice periculoase provoaca probleme de sanatate in Europa. Calitatea scazuta a mediului contribuie la 13% din numarul deceselor, potrivit evaluarii referitoare la sanatate si mediu publicate de Agentia Europeana de Mediu (AEM). Romania inregistreaza circa un deces din cinci legat de poluare, in timp ce in Suedia si Danemarca este vorba de un caz din zece.

AEM arata ca pentru ameliorarea sanatatii si mediului in Europa, trebuie favorizate spatiile verzi, locuri de activitate fizica, relaxare, dar si de integrare sociala, care invioreaza orasele in timpul valurilor de caldura, diminueaza inundatiile, reduc poluarea fonica si sustin biodiversitatea urbana. In plus, parcurile si gradinile s-au dovedit a fi de nepretuit pentru sanatatea mintala si starea de bine in timpul pandemiei COVID-19, subliniaza agentia europeana.

Mai multe detalii despre raport gasiti aici.

Si in Romania s-a observat in ultimele luni o crestere a preocuparii pentru sanatate, asigurarile dedicate fiind pe un trend ascendent, in conditiile in care si jucatorii din domeniu au venit cu solutii adaptate nevoilor consumatorilor de asigurari private de sanatate.