1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Sanatatea este o investitie in ...

Sanatatea este o investitie in dezvoltarea prezenta si viitoare a Romaniei

AmCham Romania a pledat pentru cresterea investitiilor in sanatate, o nevoie reconfirmata de concluziile raportului "Sanatatea ca investitie pe termen lung", care evidentiaza principalele politici publice necesare pentru eficientizarea sistemului, pentru optimizarea costurilor precum si optiuni de finantare a sistemului de sanatate.

Raportul realizat pentru AmCham Romania de IQVIA analizeaza situatia actuala a finantarii sistemului de sanatate, identifica domenii de imbunatatit, bune practici si optiuni de finantare care pot reduce decalajul inregistrat de Romania fata de media Europeana in ce priveste cheltuielile pentru ingrijirea medicala, si pentru a facilita accesul pacientilor romani la servicii medicale de calitate si tratamente inovative.

"Sanatatea ca investitie" este de mult timp pe agenda prioritatilor AmCham Romania si am folosit fiecare ocazie pentru a promova beneficiile unei astfel de paradigme pentru fiecare cetatean, pentru comunitatii si pentru societate in ansamblu. Avem incredere ca raportul pe care il lansam azi va fi un instrument valoros pentru decidenti in demersul lor de a evalua starea de fapt a sistemului de sanatate din Romania in comparatie cu statele membre UE. Folosim aceasta ocazie pentru a reitera apelul nostru pentru masuri coerente si sustenabile, pentru folosirea tehnologiei si finantarii disponibile pentru a imbunatatii sistemul pe care pacientii romani au nevoie sa se bazeze pentru sanatatea lor, si chiar pentru viata lor, a declarat Roberto MUSNECI, Presedinte al grupului de lucru AmCham dedicat sistemului de sanatate.

Analiza identifica trei tipuri majore de masuri pe care AmCham le recomanda pentru abordarea principalelor probleme si ineficiente din parcursul pacientului si pot debloca factori critici din domeniul sanatatii.

Un prim set de masuri se refera la politici de eficientizare, intre care investitii in Preventie si Screening, pentru a reduce factorii de risc si rata mortalitatii din cauze prevenibile si tratabile, stabilizarea dinamicii fortei de

Munca prin programe de motivare a medicilor tinerii medici sa ramana in Romania si pentru a adresa

disparitatile intre regiuni, focusarea pe rezultate, prin trecerea la modele de plata care recompenseaza rezultatele la asistenta medicala bazata pe valoare, contribuind la imbunatatirea aderentei pacientilor.

Romania are in prezent un decalaj urias in ceea ce priveste screening-ul in comparatie cu nivelul UE, cauza fiind lipsa unui program de screening la nivel national, desfasurat la scara larga si gradul limitat de constientizare in randul populatiei. Decalajul poate fi redus prin optimizarea capacitatii de a gestiona si implementa programele de screening existente, prin dezvoltarea de noi programe pentru a asigura teste de diagnosticare adecvate, si prin acordarea de stimulente pentru performanta de screening si masurarea rezultatului.

Intre masurile avansate de raport se regaseste si lipsa personalului medical. Intre 1.500 - 2.000 de medici parasesc Romania anual din cauza salariilor mici, a lipsei de recunoastere a rezultatelor muncii lor, in conditiile in care procentul medicilor raportat la 1.000 de locuitor este mai mic decat media UE, si caracterizat de o distributie inegala pe teritoriul tarii. Mai mult, o distributie inegala a medicilor pe specialitati si grupe de varsta creeaza presiuni si provocari suplimentare si va afecta capacitatea sistemului de a oferi ingrijire adecvata si de a construi un sistem de preventie functional.

Un alt set de masuri se refera la nevoia de optimizare a costurilor, care potrivit cercetarii poate fi realizata prin dezvoltarea serviciilor de ambulatoriu, prin reinvestirea economiilor rezultate din pierderea exclusivitatii si prin reducerea timpului de acces la terapii inovatoare, implementarea de solutii digitale in sanatate, pe baza unei viziuni clare a unui calendar de prioritati si a unui parcurs stabilit pana in anul 2025, precum si prin programe de sprijin a accesului pacientilor la dispozitive medicale.

Cu un scor de maturitate digitala semnificativ mai scazut decat media UE, o tara care se pozitioneaza ca un hub IT, spre deosebire de alte tari din UE, Romania nu are politici in ceea ce priveste digitalizarea in sanatate, ID-ul electronic de sanatate, interoperabilitatea sau fisele medicale electronice. Digitalizarea la scara larga necesita un mediu cultural, politic, economic si legislativ puternic pentru a stabili un cadru stabil si sustenabil.

Intrucat numarul de dispozitive medicale din spitalele romanesti este pe de o parte cel mai scazut din UE si, pe de alta parte, foarte sub utilizat, este esential sa fie prioritizate acele initiative care contribuie la un acces mai bun la dispozitivele medicale si utilizarea acestora pentru a optimiza traseul pacientului de la diagnostic la monitorizare.

In ceea ce priveste optiunile de finantare, raportul indica mai multe fluxuri principale care trebuie prioritizate. Acestea includ fondurile UE - redresare si rezilienta, fonduri EU4Health, infiintarea unui Fond de inovare dedicat pentru a stimula accesul timpuriu la medicamente si terapii inovatoare, similar tarilor din Europa in care un astfel de fond a fost introdus cu succes in ultimii ani.

Romania va avea la dispozitie mai multe surse de fonduri UE in urmatorii 5 ani, care trebuie valorificate pentru a debloca finantare pentru inovare si reforme structurale, dar pentru a le accesa cu succes, este nevoie de cresterea capacitatii prin instruire, acces la expertiza si masurarea si stimularea performantei.

Pentru a da curs apelurilor la actiune incluse in raport este nevoie de un parteneriat solid intre industrie si decidenti, care trebuie sa colaboreze pentru a progresa in ce priveste sanatate. Numai prin eforturile combinate ale tuturor partilor interesate, publice si private vor putea fi implementate cu succes proiectele inovatoare in domeniul sanatatii, reformele si strategiile.

AmCham Romania si membrii sai care activeaza in domeniul sanatatii vor continua sa promoveze recomandarile identificate de analiza "Sanatatea ca investitie pe termen lung" ramanand angajati intr-un dialog constructiv menit sa transforme viziunea in realitate pentru Romania.

Raportul poate fi accesat aici:

Sanatatea ca investitie pe termen lung - Sumar executiv

Sanatatea ca investitie pe termen lung - Integral