1asig.ro
1asig.ro

SUA: Dezastrele meteorologice inregistrate in primele noua luni ale anului au generat pierderi de miliarde de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte

Statele Unite ale Americii s-au confruntat, in primele 9 luni ale anului in curs, cu un numar fara precedent de dezastre climatice si meteorologice distincte - 18 -, informeaza oamenii de stiinta din cadrul NOAA (the National Oceanic and Atmospheric Administration). Septembrie 2021 nu numai ca a fost desul de calda, ci a si adus cu sine si efecte devastatoare in urma a 4 din cele 18 dezastre de anul acesta: inundatiile de pe urma uraganului Ida, urganul Nicholas, precum si seceta continua si incendiile de vegetatie care au facut ravagii in vest.

PROMO


Temperatura medie a lunii septembrie, noteaza NOAA, a fost mai mare decat media aferenta secolului XX, ceea ce a transformat septembrie 2021 in cea de-a cincea cea mai calduroasa luna septembrie din istoria de 127 de ani a inregistrarilor meteorologice. Rhode Island si Colorado au avut parte de o luna septembrie care s-a clasat pe locul al treilea in topul celor mai calde luni de septembrie, in vreme ce California, Massachusetts, New Mexico, Utah si Wyoming s-au confruntat cu a cincea cea mai calduroasa luna septembrie din istorie.

In perioada ianuarie - septembrie 2021, in SUA s-au inregistrat 18 dezastre meteorologice si climatice, cu pierderi de peste 1 miliard USD pentru fiecare astfel de eveniment. Potrivit NOAA, evenimentele au fost: noua furtuni puternice, patru cicloane tropicale, doua inundatii, un episod de seceta si un val de caldura combinate, un incendiu de vegetatie si, combinate, o furtuna de iarna si un episod de frig aprig.

Pierderile de vieti omenesti provocate de aceste dezastre sunt uluitoare: 538 de oameni au murit, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul numarului de decese cauzate de toate dezastrele din 2020 care au adus si pagube de peste 1 miliard USD fiecare. Primele 9 luni ale lui 2021 au contabilizat cel mai mare numar de dezastre dintr-un an calendaristic, pana acum, 2021 situandu-se, in prezent, pe locul al doilea, dupa 2020.

Per ansamblu, subliniaza NOAA, pierderile pe segmentele de property si infrastructura au ajuns, pana in prezent, la 104,8 miliarde USD, depasind nivelul de 100,2 miliarde USD din 2020. De asemenea, acesta e cel de-al saptelea an consecutiv record in care SUA au inregistrat cel putin 10 dezastre cu pierderi mai mari de 1 miliard USD fiecare.

Alte constatari ale raportului NOAA:

  • Uraganul Ida conduce in topul celor mai costisitoare dezastre de anul acesta, depasind pragul de 60 milioane USD. Ida se numara deja printre primele 5 cele mai costisitoare uragane care au fost inregistrate in SUA in ultimii 41 de ani, iar nivelul total al pierderilor va continua sa creasca, cel mai probabil, pe masura ce pagubele continua sa se acumuleze.
  • Sezonul 2021 al uraganelor din bazinul Atlanticului a inregistrat 20 de furtuni, pana la sfarsitul lunii septembrie. Numai in luna septembrie, s-au format noua furtuni noi: Larry, Mindy, Nicholas, Odette, Peter, Rose, Sam, Teresa si Victor.
  • Incendiile de vegetatie din vestul SUA mistuit cel putin sase milioane de hectare.

Raportul NOAA este disponibil AICI.

 

346 accesari