1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
SONDAJ: Utilizatorii de trotinete, ...

SONDAJ: Utilizatorii de trotinete, considerati mai periculosi in trafic decat biciclistii sau motociclistii, atat de soferi, cat si de pietoni

Desi fiecare persoana poate indeplini mai multe roluri in trafic, comportamentul acesteia se schimba in functie de ipostaza in care se regaseste, ceea ce poate conduce la comportament iresponsabil si neatent in trafic, determinand accidente rutiere. Asadar, cu prilejul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulatie, am analizat rezultatele sondajului organizat in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, la care au raspuns peste 3.300 de participanti la trafic, dintre care peste 2.800 de soferi.

Ziua Mondiala de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulatie (World Day of Remembrance - WDoR) este marcata, in fiecare an, in a treia duminica a lunii noiembrie. In 2022, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulatie este duminica, 20 noiembrie.

Rolul sondajului a fost sa compare perceptiile pe care le au fata de ceilalti participanti la trafic soferii (persoanele care au carnet de conducere), pe de o parte, respectiv pietonii (persoanele fara carnet de conducere), pe de alta parte. De asemenea, sondajul a revelat si ce roluri joaca in trafic fiecare dintre aceste doua categorii.

Principalele concluzii ale sondajului - cum difera perceptiile soferilor fata de cele ale persoanelor fara carnet (pietoni)?

Interactiunile dintre soferi si pietoni sunt unele dintre cele mai riscante din trafic. Tocmai de aceea, prin intermediul sondajului s-au urmarit atat diferentele de perceptie dintre aceste doua categorii de participanti la traficul rutier, cat si eventualele asemanari.

De exemplu, atat soferii, cat si pietonii par sa perceapa utilizatorii de trotineta drept mai periculosi decat biciclistii sau motociclistii. Astfel, intrebati daca sunt de parere ca utilizatorii de trotinete pot fi un pericol in trafic, aproape 6 din 10 soferi (57,89%) au declarat ca da, mai mult ca alti participanti la trafic. Prin comparatie, biciclistii sunt perceputi drept mai periculosi decat alti participanti la trafic de catre 33,45% dintre soferi, pietonii - de catre 34% dintre soferi, iar motociclistii - de catre 27% dintre conducatorii auto.

De cealalta parte, aproape 28% dintre pietoni (persoanele fara carnet de conducere) considera ca utilizatorii de trotineta ii pot pune in pericol intr-o mare masura. Prin comparatie, doar 15% considera ca biciclistii ii pot pune in pericol intr-o mare masura.

Per ansamblu, conducatorii auto se autoevalueaza drept mai informati in ceea ce priveste legislatia rutiera pentru biciclete si trotinete, fata de persoanele fara carnet: dintre soferii care sunt si utilizatori de trotinete, aproape 44% declara ca stiu foarte bine legislatia rutiera necesara ca utilizator de trotineta, fata de 35% dintre persoanele fara carnet de conducere care circula cu acest mijloc de transport. De asemenea, 51,3% dintre soferii care merg cu bicicleta declara ca stiu foarte bine legislatia rutiera necesara ca biciclist, fata de 38,5% dintre persoanele fara carnet de conducere care circula cu acest mijloc de transport.

Diferente apar si in ceea ce priveste un alt aspect deosebit de important: respectarea drepturilor pietonilor in trafic. Atunci cand se afla in ipostaza de pietoni, 59% dintre conducatorii auto care au participat la sondaj considera ca soferii le respecta drepturile in trafic in majoritatea cazurilor. Prin comparatie, doar 40% dintre persoanele fara carnet de conducere considera acelasi lucru.

Regasiti mai jos rezultatele integrale ale sondajului, segmentate pe cele doua mari categorii de participanti: conducatori auto vs. persoane fara carnet.

I. Perceptiile soferilor
Soferi versus utilizatori de trotinete si... ca utilizatori de trotinete
Circa 60% dintre soferii care au participat la sondajul desfasurat in cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN! au declarat ca intalnesc aproape in fiecare zi utilizatori de trotinete in trafic, iar circa 35% - din cand in cand. 
Intrebati daca sunt de parere ca utilizatorii de trotinete pot fi un pericol in trafic, aproape 6 din 10 soferi (57,89%) au declarat ca da, mai mult ca alti participanti la trafic, in timp ce 40% nu ii percep drept un pericol mai mare ca alti participanti la trafic.

74,5% dintre soferii participanti la sondaj au declarat ca nu circula cu trotineta electrica, 12,8% o folosesc doar in parc sau in alte locuri, nu pe drumurile publice, 10,2% merg rar cu ea, in timp ce doar 2,4% dintre soferi au declarat ca merg des sau destul de des cu trotineta electrica pe drumurile publice.
Dintre soferii care sunt si utilizatori de trotinete, aproape 44% declara ca stiu foarte bine legislatia rutiera necesara ca utilizator de trotineta, in timp ce 28,5% o cunosc intr-o oarecare masura. Aproape 9% declara ca o stiu doar in mica masura, iar alti 9% nu pot estima.
7 din 10 dintre soferii care merg cu trotineta electrica (72,3%) stiu ca este obligatorie casca de protectie atunci cand se deplaseaza cu acest mijloc de transport.

Soferi versus biciclisti si... ca biciclisti
78% dintre conducatorii auto participanti la sondaj au declarat ca intalnesc aproape in fiecare zi biciclisti in trafic, iar 21,46%, din cand in cand. Considera acestia ca biciclistii pot fi un pericol in trafic? Aproape 65% sunt de parere ca nu mai mult decat alti participanti la trafic, in timp ce 33,45% - mai mult ca alti participanti la trafic.


25,7% dintre soferii participanti la sondaj au declarat ca nu merg cu bicicleta. In schimb, aproape 17% merg des sau destul de des cu ea pe drumurile publice, 41,6% merg rar cu ea pe drumurile publice, iar aproape 16% merg cu bicicleta in parc sau in alte zone din afara drumurilor publice.
51,3% dintre soferii care merg cu bicicleta declara ca stiu foarte bine legislatia rutiera necesara ca biciclist, in timp ce 31,8% o cunosc intr-o oarecare masura, iar 7,3%, intr-o mica masura.
Cu toate acestea, 72,7% sunt de acord cu afirmatia "este obligatorie casca de protectie atunci cand circuli cu bicicleta in trafic/ pe drumurile publice", in timp ce doar 21,1% au declarat ca nu. Pentru biciclisti, casca de protectie este o importanta recomandare de siguranta, insa aceasta nu este obligatorie prin lege.

Soferi versus motociclisti si... ca motociclisti
Circa 59% dintre conducatorii auto participanti la sondaj au declarat ca intalnesc aproape in fiecare zi motociclisti in trafic, iar 39%, din cand in cand. 71% dintre respondenti ii considera pe acestia nu mai periculosi decat alti participanti la trafic, in timp ce aproape 27% considera ca acestia sunt mai periculosi decat alti participanti la trafic.

Doar 13% dintre conducatorii auto merg (si) cu motocicleta - aproape 7% merg rar, 4%, destul de des, iar 2% doar pe circuit sau in alte locuri, nu pe drumurile publice.
Dintre soferii care merg cu motocicleta, doar 64% declara ca respecta legislatia rutiera de fiecare data cand circula pe doua roti, iar 20,4% fac acest lucru "intr-o mare masura". 4% o respecta doar intr-o oarecare masura, iar 11,4% nu pot estima.
Peste 9 din 10 (95%) dintre soferii care merg cu motocicleta stiu ca purtarea castii de protectie este obligatorie atunci cand circula cu acest mijloc de transport.

Soferi versus pietoni si... ca pietoni
63,7% dintre soferi considera ca pietonii nu sunt un pericol mai mare decat alti participanti la trafic, in timp ce aproape 34% ii percep drept un pericol mai mare decat alti participanti la trafic.

Intrebati cat de des se regasesc in ipostaza de pietoni, 59% dintre conducatorii auto participanti la sondaj au declarat ca aproape zilnic, 28% - de cateva ori pe saptamana, iar 7%, de cateva ori pe luna. 
Din ipostaza de pietoni, 59% dintre conducatorii auto considera ca soferii le respecta drepturile in trafic in majoritatea cazurilor, iar alti aproape 6% - de fiecare data, in timp ce 22,5% considera ca doar din cand in cand, iar aproape 11% - rar.

De asemenea, in calitate de pietoni, 69% declara ca respecta legisatia rutiera de fiecare data, 26% - intr-o mare masura, iar 4% - intr-o oarecare masura.

II. Perceptiile pietonilor (persoane fara carnet de conducere) si ale altor participanti la trafic

A doua parte a sondajului a fost dedicata persoanelor care nu au carnet de conducere si participa la trafic in ipostaze de pietoni, dar nu numai.

Dintre persoanele fara carnet de conducere care au participat la sondaj, doar 30% se deplaseaza cu trotineta. Aproape 35% dintre acestea considera ca stiu foarte bine legislatia rutiera necesara unui utilizator de trotineta, in timp ce aproape 34% o cunosc intr-o oarecare masura, 12% - intr-o mica masura, iar 11,4% nu pot estima. Per ansamblu, 79% dintre ei stiu ca este obligatorie casca de protectie atunci cand circuli cu trotineta electrica in trafic/ pe drumurile publice.

Bicicleta ramane un mijloc de deplasare mai popular decat trotineta: circa 69% dintre persoanele fara carnet de conducere care au participat la sondaj declara ca o folosesc - 32,5% des sau destul de des pe drumurile publice, iar 26%, rar. Dintre acesti biciclisti, 38,5% declara ca stiu foarte bine legislatia rutiera, iar aproape 37% o cunosc intr-o oarecare masura. Cu toate acestea, 76% afirma ca este obligatorie prin lege casca de protectie atunci cand de deplasezi cu bicicleta.

Doar 40% dintre pietonii care au participat la sondajul FII TREAZ LA VOLAN! considera ca soferii le respecta drepturile in trafic in majoritatea cazurilor. Aproape 31% noteaza ca acest lucru se intampla doar din cand in cand, iar 18% rar. Doar 7% isi percep drepturile respectate de fiecare data.

Intrebati daca respecta legislatia rutiera, aproape 64% dintre pietoni au declarat ca fac acest lucru de fiecare data, iar 31%, intr-o mare masura.

Aproape 28% dintre pietoni considera ca utilizatorii de trotineta ii pot pune in pericol intr-o mare masura, circa 41% - intr-o oarecare masura, iar aproape 17%, intr-o mica masura. Doar 11,6% au declarat ca nu considera ca utilizatorii de trotineta ii pot pune in pericol.

Situatia este diferita atunci cand vine vorba de biciclisti: aproape 21% dintre pietoni nu considera ca biciclistii ii pot pune in pericol. Doar 15% (aproape jumatate fata de cei care au ales aceasta optiune pentru utilizatorii de trotinete) considera ca biciclistii ii pot pune in pericol intr-o mare masura, aproape 32% - intr-o oarecare masura, iar circa 29% - intr-o mica masura.

Esantion

La sondajul desfasurat online intre 16 septembrie si 2 octombrie 2022 au raspuns 3.341 de participanti la trafic, dintre care 52% barbati si 48% femei, cu varste cuprinse intre: 35 - 55 de ani (43%), 18 - 25 de ani (24%), 26 - 34 de ani (19%), peste 55 de ani (13%). Dintre respondenti, 86,26% (2.882) sunt soferi - 65% conduc zilnic, iar 24% - de cateva ori pe saptamana.

Despre campanie

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, iar editia din acest an s-a derulat cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

De asemenea, campania a fost realizata cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, LIFE IS HARD, CHIRIC & CHIRIC, ASIROM VIG, DESTINE Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GENERALI Romania, AUDATEX, IDEA Broker, INTER Broker, CAMPION Broker, MILLENIUM Insurance Broker, GLOBASIG Broker, DAW Management Broker, FABRICA de Asigurari, eClaims Assistance, ASISOFT, ROM Insurance, PRESTIGE Broker, MAXYGO Broker, DAUNE.expert, GARANTA Asigurari, HOBBIT Broker si FIVEPLUS.

Proiectul s-a desfasurat, de asemenea, cu sprijinul Asociatiei motoADN, Rebel in Romania si TATUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro si AutoStiri.ro.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro. Vrei sa te alaturi campaniei? Da-ne follow pe social media:

- Facebook: Facebook.com/treazlavolan si Grupul Treazlavolan

- Instagram: Instagram.com/treazlavolan

- TikTok: https://www.tiktok.com/@treazlavolan