1asig.ro
1asig.ro
SONDAJ: Obiceiurile gresite si ...

SONDAJ: Obiceiurile gresite si comportamentele riscante din trafic. Ce spun soferii si pietonii?

5 min. / 1.540 cuvinte

Obiceiurile gresite si comportamentele riscante din trafic - tema principala a editiei din acest an a campaniei nationale de siguranta si preventie FII TREAZ LA VOLAN! - stau, din pacate, la baza accidentelor rutiere inregistrate in tara noastra. 4 din 10 soferi romani nu semnalizeaza toate manevrele pe care le fac in trafic, iar 1 pieton din 2 considera ca este semnificativ mai riscant sa foloseasca o trecere ascunsa de masini parcate sunt doar doua dintre concluziile sondajului realizat in cadrul campaniei.

In contextul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulatie, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor releva rezultatele unui sondaj online, desfasurat in cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, la care au participat peste 11.000 de respondenti, din care peste 10.500 de soferi, ce a urmarit sa analizeze o parte dintre obiceiurile conducatorilor auto si ale pietonilor.

Conform acestuia, atat soferii, cat si pietonii, sunt constienti de riscul la care se expun prin anumite comportamente si atitudini, dar nu urmaresc intotdeauna sau nu considera ca au intotdeauna posibilitatea sa elimine astfel de obiceiuri periculoase.

Semnalizarea

80% dintre soferii care au participat la sondajul desfasurat in cadrul campaniei "FII TREAZ LA VOLAN!" considera ca semnalizarea este extrem de importanta in trafic pentru siguranta rutiera, iar 18%, "destul de importanta".

Mai mult decat atat, 67% dintre soferi considera ca, daca nu semnalizeaza, le creste semnificativ riscul de a fi implicat intr-un accident din vina altui sofer, iar 18% - ca un astfel de risc creste moderat. De asemenea, 68% considera ca le creste riscul de a provoca ei un accident, iar 20% - ca le creste moderat riscul de a provoca un accident.

Cu toate acestea, nesemnalizarea este un fenomen intalnit des pe sosele si chiar o actiune pe care o parte din ei o intreprind in timp ce conduc. Astfel, 55% dintre respondenti declara ca semnalizeaza fiecare manevra pe care o fac in trafic, in timp ce 40% semnalizeaza "majoritatea manevrelor".

De asemenea, intrebati cat de des intalnesc in trafic soferi care nu semnalizeaza, 44% au declarat ca acest lucru se intampla de fiecare data cand circula cu masina, iar 50%, destul de des.

Parcarea intr-un loc nepermis

Doar 1 sofer din 5 (21%) declara ca nu opreste niciodata intr-un loc nepermis. 60% dintre conducatorii auto fac acest lucru rar, incercand sa evite cat de mult pot astfel de situatii, 16% - din cand in cand, doar cand nu gasesc loc in alta parte, iar 3% - aproape de fiecare data cand parcheaza in oras.

Intrebati de ce parcheaza/ opresc masina intr-un loc nepermis, atunci cand fac acest lucru, 43% declara ca opresc doar pentru o perioada scurta de timp, 23%, deoarece nu au gasit loc permis in zona in care aveau nevoie in momentul respectiv, 16% - fiindca nu exista niciun loc permis de parare in zona in care aveau nevoie sa opreasca, in timp ce 18% motiveaza ca e un loc care nu incurca, oricum, circulatia.

Cu toate acestea, majoritatea respondentilor sunt de acord ca masinile parcate neregulamentar ingreuneaza circulatia: 48% apreciaza ca acestea ingreuneaza "foarte mult traficul", iar alti 43% - destul de mult.

De asemenea, in cadrul sondajului, respondentii au fost intrebati ce atitudine ar avea fata de situatia "un sofer stationeaza, pe avarii, blocand banda 1 de circulatie". 37% dintre conducatorii auto sunt de parere ca este o situatie foarte grava si ar trebui luate masuri. Pe de alta parte, 34% sunt de parere ca este o situatie deranjanta, dar nu sunt necesare masuri, 16% considera ca nu e o problema grava, chiar daca ei evita sa faca acest lucru, iar alti aproape 9% considera ca nu e o problema grava, deoarece fac si ei acelasi lucru ocazional.

Centura de siguranta

Aproape 83% dintre conducatorii auto care au participat la sondaj sunt de acord ca centura de siguranta este un dispozitiv care ii protejeaza semnificativ in caz de accident, iar alti 13% considera ca ofera o protectie medie. Cu toate acestea, aproape 60% dintre soferi nu le cer pasagerilor lor de pe locurile din spate sa poarte centura de siguranta.

Pietonii

Obiceiurile gresite ale pietonilor sunt o alta problema care conduce la victime pe sosele. Asadar, este extrem de important ca acestia sa constientizeze ca un comportament gresit in trafic ii poate pune in pericol. Conform sondajului desfasurat in cadrul campaniei "FII TREAZ LA VOLAN!", doar 46% dintre pietoni considera ca exista "obiceiuri gresite" care le pot creste intr-o mare mare masura riscul de a fi implicat in accident rutier, in timp ce alti 46% considera ca obiceiurile gresite le pot creste acest risc doar intr-o mica masura. 8% dintre pietoni sunt de parere ca nu exista obiceiuri gresite care le pot creste riscul de accident rutier.

Intrebati cat de riscant li se pare sa traverseze prin locuri nepermise, 36% declara ca este "foarte riscant", si de aceea nu fac acest lucru. Pe de alta parte, 63% nu considera ca aceasta activitate este una atat de periculoasa si traverseaza neregulamentar: 37% dintre pietoni considera ca traversarea prin locuri nepermise este un obicei destul de riscant, de aceea fac acest lucru cu atentie, dupa ce s-au asigurat, 17% il considera doar usor riscant, iar 9% sunt de parere ca aceasta activitate nu este deloc riscanta, tocmai pentru ca fac acest lucru cu atentie, dupa ce s-au asigurat.

Cat de riscant li se pare pietonilor sa traverseze pe la o trecere de pietoni ascunsa de masini parcate? Pentru peste jumatate din ei (53%) riscul este semnificativ mai mare fata de o trecere cu vizibilitate, 22% sunt de parere ca riscul este usor mai mare fata de o trecere ascunsa, in timp ce 22% considera ca riscul este acelasi cu cel de la o trecere cu vizibilitate.

In ceea ce priveste purtarea centurii de siguranta, 75% considera ca purtarea acesteia ii protejeaza semnificativ in caz de accident rutier, iar 56% poarta centura de siguranta doar atunci cand stau pe locul din fata dreapta al masinii, atat in oras, cat si in afara localitatii. Doar 22% dintre pietoni poarta centura de siguranta si cand stau pe locurile din fata, si cand stau pe locurile din spate, atat in oras, cat si in afara localitatii.

Esantion

La sondajul desfasurat online in perioada 9 - 20 septembrie 2021 au participat, in total, 11.298 de respondenti, dintre care 10.562 de soferi - 74% conduc zilnic, iar 19%, de cateva ori pe saptamana. Majoritatea participantilor (92%) este formata din persoane cu varste intre 18 si 55 de ani: 43% se incadreaza in grupa de varsta 18-25 ani, 28% au intre 35 si 55 de ani, iar 21%, intre 26-34 ani. 70% dintre participantii la sondaj sunt barbati, iar 30% femei.

Despre proiect

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si in 2021 s-a derulat cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, editia din acest an a campaniei a fost realizata cu sprijinul Partenerilor OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, EUROINS Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GOTHAER Asigurari-Reasigurari, FUNK International Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ASISOFT, INTER Broker, ECLAIMS, AON Romania, MILLENIUM Insurance Broker, FABRICA de Asigurari, GARANTA Asigurari, DAW Management Broker, GLOBASIG Broker si LION Broker.

Proiectul s-a desfasurat cu sprijinul Asociatiei motoADN, Rebel in Romania si TATUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro si AutoStiri.ro.

Comunitatea online #treazlavolan - lansata cu prilejul campaniei nationale de educatie si preventie FII TREAZ LA VOLAN!, reunita in jurul paginii de Facebook care a depasit 27.000 de fani, precum si a grupului #treazlavolan, cu peste 13.000 de membri - continua sa ramana activa pe tot parcursul anului, transmitand mai departe mesaje de siguranta rutiera si de preventie in trafic. Daca nu esti inca parte din comunitatea #treazlavolan, alatura-te cu un Like! paginii de Facebook, dar si un Join pe grupul dedicat si un Follow paginii de Instagram.

Ziua Mondiala de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulatie (World Day of Remembrance - WDoR) este comemorata anual, incepand din 2005, in a treia duminica a lunii noiembrie. In 2021, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulatie este 21 noiembrie.

 

 

 

1.173 accesari