1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

SCOR considera ca riscul de pandemie este neasigurabil

Reasiguratorul global SCOR sustine ca pandemiile sunt neasigurabile, arata Reinsurance News. Iar asta, prin prisma faptului ca asiguratorii nu au capacitatea de a absorbi o astfel de acumulare de pierderi. Acest element serial, puncteaza sursa citata, este accentuat si mai mult de natura globala a riscului de pandemie.

In plus, diversificarea geografica a portofoliilor de risc este ineficienta si, de fapt, agraveaza acumularea de pierderi pentru re/asiguratorii globali, avertizeaza SCOR.

Totodata, reasiguratorul considera ca, mai degraba decat a respecta "legile naturii", riscul de intrerupere a afacerii legat de o pandemie este, in mare parte, endogen. Depinde foarte mult de masurile specifice puse in aplicare de guverne pentru a stopa raspandirea virusului. Pierderile operationale suferite de catre companii sunt generate, in principal, de aceste masuri, care, intr-un final, au limitat sau oprit activitatea comerciala, subliniaza SCOR.

SCOR noteaza ca aceasta insecuritate drastica si intratabila face imposibila atat evaluarea riscului, cat si calcularea primelor de asigurare. Un alt motiv pentru care pandemia a fost considerata neasigurabila este reprezentat, potrivit SCOR, de legaturile riscului cu potentiale aspecte de selectie adversa si pericol moral. Doar companiile din sectoarele cele mai afectate ar cumpara protectie, daca aceasta nu este obligatorie, ceea ce ar ridica probleme de acceptabilitate. Asigurarea obligatorie, sustine SCOR, ar pune intr-o pozitie nedreapta companiile din sectoare care au fost scutite, cum ar fi comertul electronic, intrucat acestea nu ar beneficia neaparat de pe urma contractarii unei asigurari.

In acest caz, acoperirea costurilor carantinei de catre terti (asiguratori) ar crea o problema evidenta de pericol moral pentru guverne, care nu si-ar mai asuma costurile economice ale deciziilor pe care le iau, chiar daca ele sunt cele care decid caile si mijloacele de a raspunde crizei de sanatate publica si, in cele din urma, sunt responsabile de gestionarea acesteia. SCOR considera ca e responsabilitatea guvernelor de a acoperi costurile impactului economic al unei astfel de crize majore, prin mecanisme de redistribuire care directioneaza costul asupra tuturor agentilor economici si chiar asupra mai multor generatii.