1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

S&P: Pierderile globale cauzate industriei de asigurari de razboiul dintre Rusia si Ucraina ar putea fi cuprinse intre 16 si 35 miliarde USD

Pierderile globale provocate industriei de asigurari de razboiul dintre Rusia si Ucraina ar putea fi cuprinse intre 16 si 35 miliarde USD, urmand ca reasiguratorii sa isi asume 50% din aceste daune, arata Insurance Journal, citand un raport realizat de S&P Global Ratings.

In timp ce articole recente din mass-media s-au concentrat pe expunerea industriei aviatiei la avioanele inchiriate care au fost confiscate si imobilizate in Rusia, alte linii de specialitate sunt, la randul lor, expuse - cum ar fi creditul comercial, riscul politic (frustrare de contracte, agricultura si marfuri), cyber, violenta politica si razboiul corpurilor maritime, noteaza sursa citata.

"Impartasim punctul de vedere al principalilor jucatori de pe piata, conform caruia conflictul in curs de desfasurare va reprezenta, in 2022, o sursa majora de cereri de desagubire. Consideram ca liniile de specialitate vor fi cele mai expuse, iar aviatia va fi cea mai afectata", precizeaza S&P, in raportul "Russia - Ukraine Conflict Adds to a Bumpy Start to 2022 for Global Reinsurers".

Saptamana trecuta, de exemplu, AerCap Holdings, cu sediul la Dublin, cel mai mare locator de aeronave din lume, a anuntat ca a inaintat catre asiguratorii sai o cerere de despagubire de 3,5 miliarde USD.

Pe cont propriu, pierderile din aviatie ar putea fi cuprinse intre 6 - 15 miliarde USD din totalul potentialelor despagubiri de 16 - 35 miliarde USD, care vor necesita lungi dispute juridice in instante si multi ani pentru a fi solutionate, se arata in raport. Pentru comparatie, S&P a citat exemplul unei instante din New Jersey care, la inceputul acestui an, a dat castig de cauza companiei farmaceutice americane Merck & Co, pentru o cerere de despagubire de 1,4 miliarde USD impotriva asiguratorilor sai, in baza politei sale de asigurare de bunuri pentru toate riscurile, in urma atacului cibernetic NotPetya, din 2017.

Oricare ar fi pretul final al razboiului dintre Rusia si Ucraina, este probabil ca reasiguratorii globali sa isi asume aproximativ jumatate din pierderile potentiale ale asigurarilor de specialitate.

Pentru a-si elabora estimarile, S&P a analizat trei scenarii.

Scenariul 1

In cadrul Scenariului 1, S&P calculeaza o pierdere totala de 16 miliarde USD, care presupune pierderi globale asigurate in domeniul aviatiei de 6 miliarde USD si 10 miliarde USD din partea celorlalte linii de specialitate. (Primii 21 de reasiguratori la nivel mondial vor suporta, probabil, 50% din aceasta suma, a precizat S&P. A se vedea mai jos lista S&P a primilor 21 de reasiguratori.)

Aprofundand calculele sale privind pierderile din aviatie, S&P a declarat ca aceasta ipoteza de baza din Scenariul 1 reflecta rapoartele din industrie, conform carora doar 78 de aeronave din cele 515 aeronave inchiriate companiilor aeriene rusesti au fost recuperate in siguranta.

"Din discutiile cu participantii din piata, intelegem ca valoarea asigurata estimata a tuturor celor 515 aeronave este de aproximativ 12 miliarde USD", spune S&P, mentionand, totusi, ca pierderea asigurata este probabil sa fie mai mica din cauza celor 78 de aeronave recuperate. "Presupunem, de asemenea, ca o parte din acoperire a fost anulata si ca unele potentiale decizii judecatoresti nu prevad cele mai mari sume asigurate si acoperiri."

Scenariul 2

In cadrul Scenariului 2, S&P calculeaza un nivel mai mare pentru pierderile din aviatie si din liniile de specialitate, in valoare totala de 27 miliarde USD, cuprinzand 12 miliarde USD si, respectiv, 15 miliarde USD. (Din nou, este probabil ca primii 21 de reasiguratori la nivel mondial sa suporte 50% din aceasta suma.)

Calculul S&P pentru daunele din aviatie reflecta, in linii mari, "valoarea asigurata estimata a celor 515 aeronave, faptul ca cele mai multe polite nu sunt anulabile, dar si ca cele mai multe potentiale decizii ale instantelor de judecata sunt in favoarea locatorilor fata de asiguratori, in ceea ce priveste sumele aflate in risc", a continuat S&P.

Scenariul 3

In cadrul Scenariului 3, pierderile totale pentru aviatie si liniile de specialitate ajung la 35 miliarde USD, ceea ce presupune pierderi asigurate pentru aviatie de 15 miliarde USD si pierderi de aproximativ 20 miliarde USD pentru liniile de specialitate. (Primii 21 de reasiguratori la nivel global ar putea acoperi 50% din aceasta suma.)

Detaliind ipoteza sa pentru aviatie, S&P a declarat ca aceasta reflecta "pierderi si mai mari in comparatie cu valoarea asigurata evaluata".

"Aceasta reflecta potentialele incertitudini legate de valoarea asigurata exacta, ipoteza ca cele mai multe polite nu pot fi anulate si ca cele mai multe potentiale cazuri judiciare se pronunta in favoarea locatorilor, cu cele mai mari sume asigurate posibile aflate in pericol (daca, de exemplu, evenimentul asigurat este clasificat drept furt, in loc de act de razboi)", se mai arata in raport.

Incertitudini semnificative

Aceste trei scenarii comporta "incertitudini semnificative", dar ofera "o indicatie a expunerilor potentiale pentru industria globala a asigurarilor si a cotei care ar putea fi asumata de primii 21 de reasiguratori la nivel mondial", subliniaza raportul S&P.

Cu toate acestea, evidentiaza S&P Global Ratings, profitul anual preconizat al sectorului de reasigurare inainte de impozitare, de aproximativ 22,5 miliarde USD, impreuna cu bugetul pentru catastrofe naturale, de aproximativ 13 miliarde USD, ar trebui sa ofere o plasa suficienta pentru a absorbi aceste pierderi.

"Cu toate acestea, credem ca, pentru cativa reasiguratori cu o cota mare de piata in domeniul aviatiei sau pentru pierderile din aviatie in combinatie cu alte pierderi ce decurg din conflictul dintre Rusia si Ucraina, ar putea deveni un eveniment de capital."

Lista S&P a celor 21 de reasiguratori globali este urmatoarea:

 • Hannover Rueck SE
 • Lloyd's
 • Munich Reinsurance Co.
 • SCOR SE
 • Swiss Reinsurance Co. Ltd.
 • Alleghany Corp.
 • AXIS Capital Holdings Ltd.
 • Everest Re Group Ltd.
 • Fairfax Financial Holdings Ltd.
 • PartnerRe Ltd.
 • RenaissanceRe Holdings Ltd.
 • Arch Capital Group Ltd.
 • Ascot Group Ltd.
 • Aspen Insurance Holdings Ltd.
 • China Reinsurance (Group) Corp.
 • Fidelis Insurance Holdings Ltd.
 • Hiscox Insurance Co. Ltd.
 • Lancashire Holdings Ltd.
 • Markel Corp.
 • Qatar Insurance Co.
 • SiriusPoint Ltd.