1asig.ro
1asig.ro

Romania va primi 79,9 miliarde euro de la UE pentru proiecte europene

5 min. / 1.540 cuvinte
Romania va beneficia de 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene de refacere a infrastructurii, constructia de spitale, scoli si modernizarea marilor sisteme publice, in timp ce o parte din suma va fi alocata relansarii economiei, a precizat presedintele Klaus IOHANNIS dupa incheierea Summitului Consiliului Europei.

PROMO


"Vom folosi aceasta suma de 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura in Romania, pentru a construi spitale, scoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. De asemenea, o parte semnificativa din acesti bani vor fi folositi pentru relansarea economiei", a declarat Klaus IOHANNIS.

"Asadar, cei 80 de miliarde de euro vor fi dolositi pe de o parte pentru a pune in practica bugetul miltianual 2021-2027, un plan la care lucram impreuna cu Guvernul din ianuarie si care in curand va fi finalizat, iar pe de alta parte, lucram deja de ceva timp la planul de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene pentru primirea fondurilor de relansare economica", a adaugat seful statului.

La final, presedintele a precizat ca "este o zi importanta pentru Romania, pentru proiectul european si vom merge mai departe, fiindca acesti bani trebuie folositi pentru reconstructia Romaniei", a punctat el.

Intreaga declaratie a presedintelui poate fi vizualizata aici.

Fondurile ar putea oferi un impuls economiei doar daca sunt utilizate intr-o maniera eficienta

O analiza XTB Romania, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume arata ca fondurile de 79,9 miliarde de euro (din care 63,1 miliarde euro in fonduri nerambursabile si 16,7 miliarde de euro in credite) ar putea oferi un impuls puternic economiei afectate de pandemie. Totusi, acest scenariu poate deveni realitate doar daca fondurile vor fi utilizate intr-o maniera eficienta si in domenii care pot asigura o dezvoltare durabila si pe termen lung.

Conform documentului transmis, Summitul Uniunii Europene reprezinta un eveniment cheie pentru perspectiva de redresare economica europeana, dar si pentru dinamica increderii investitorilor. In centrul negocierilor se afla pachetul propus ce se ridica la 1.820 miliarde de euro, care se divizeaza in bugetul comunitar pe 7 ani si planul de redresare economica al UE.

"In total, volumul angajarii bugetare ar ajunge la aproximativ 13% din PIB-ul UE din 2019 (si un procentaj superior raportat la cifra din 2020, avand in vedere scaderile estimate). Desi cifra alocarilor nerambursabile nu a fost inca stabilita definitiv, o valoare de putin sub 400 de mld. Euro, mai redusa decat dorintele unor state mai ales din zona de "miazazi" a continentului, reprezinta totusi un compromis rezonabil, dificil de intrezarit acum chiar si numai o jumatate de an, si mai ales in afara unui catalizator precum situatia neobisnuita a acestei perioade. Deschiderea aratata de Germania si disponibilitatea spre negociere a grupului "frugal" indreptatesc sperante ale unui progres, fara indoiala, de natura istorica", explica Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania

"In pofida faptului ca este cea mai lunga negociere din istoria Uniunii, aceasta caracteristica nu reprezinta neaparat un punct negativ, ci indica faptul ca, desi exista numeroase puncte de neintelegere, oficialii statelor sunt deschisi sa ajunga la un acord, constientizand importanta unui astfel de pachet complex de stimulente pentru redresarea economica a celor mai afectate state europene. Astfel, o recuperare rapida va alimenta si performanta agregata la nivel comunitar", subliniaza Radu PUIU, analist in cadrul XTB Romania.

Cele 4 zile si 4 nopti de discutii aprinse nu au fost in zadar, consensul fiind atins cu o distributie de 390 de miliarde sub forma de granturi si 360 de miliarde sub forma de imprumuturi cu dobanda scazuta. Pentru a accesa aceste fonduri, statele membre vor trebui, de asemenea, sa elaboreze planuri care sa descrie modul in care vor investi resursele. Asa-numitele planuri de reforma si recuperare vor trebui sa fie aprobate de restul statelor europene, cu o majoritate calificata si nu cu unanimitate, asa cum au insistat reprezentantii Olandei.

426 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO