1asig.ro
1asig.ro
Romania, pe pozitia a doua in UE ...

Romania, pe pozitia a doua in UE dupa ponderea cheltuielilor pentru protectia impotriva incendiilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Statele membre ale Uniunii Europene au alocat, in anul 2019, suma de 30,90 de miliarde de euro pentru servicii de protectie impotriva incendiilor, echivalentul a 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale. Tarile in care aceste servicii au cea mai mare pondere sunt Bulgaria - 0,9% si Romania - 0,8%, la fel ca in anul anterior, potrivit datelor anuntate de Eurostat - Oficiul European de Statistica.

PROMO


La polul opus, cheltuielile pentru servicii de protectie impotriva incendiilor au o pondere de doar 0,1% din totalul cheltuielilor guvernamentale in Danemarca, 0,2% in Malta si 0,3% in Austria si Slovenia.

Pe ansamblu, cheltuielile publice pentru servicii de protectie impotriva incendiilor au ramas stabile la 0,4 - 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale de la inceputul publicarii datelor statistice cu privire la acest indicator, in 2001.

Romania a alocat in 2019 o suma de 634,6 milioane de euro pentru servicii de protectie impotriva incendiilor (fata de 584,4 milioane de euro in 2018), echivalentul a 0,3% din Produsul Intern Brut si a 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale.


Eurostat arata ca in 2020 erau aproximativ 262.200 de persoane angajate ca pompieri in cele 22 de state membre UE pentru care exista date disponibile, reprezentand 0,1% din totalul persoanelor ocupate in UE. Majoritatea celor angajati ca pompieri sunt barbati (97%) si aproape jumatate au varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani (47%).

In randul statelor membre UE, Romania si Estonia au cea mai mare pondere a pompierilor in randul fortelor de munca (ambele cu 0,4% din totalul persoanelor ocupate).

Comunitatea internationala celebreaza anual, la 4 mai, Ziua internationala a pompierilor, cu scopul de a recunoaste si onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitatile lor.

Incendiul, risc asigurat

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Conform unui sondaj de opinie realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, 6 din 10 romani sunt ingrijorati de incendiile care le pot afecta locuintele. Astfel ca, 59% dintre romani declara ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult, inclusive in privinta propriilor locuinte. Alte riscuri de care se tem romanii sunt cutremurul (54%), furtuna si vijelia (40%), furtul (31%), inundatiile (28%), explozia (24%) si alunecarile de teren (16%), potrivit aceleiasi cercetari sociologice.

In 2020 s-au inregistrat, la nivel national, 33.883 de incendii, 6.775 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (20% din numarul total de incendii), arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, la solicitarea 1asig.ro.. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 17,4% mai mic fata de cel inregistrat in 2019, cand fusesera raportate 41.040 de cazuri.

Cu toate acestea, 2020 este pe locul al doilea in topul anilor in care s-au inregistrat cele mai multe incendii de pe teritoriul tarii noastre, din ultimii 7 ani, dupa anul 2019, releva analiza 1asig.ro, realizata pe baza datelor IGSU.

1.199 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO