Romania si Turcia sunt singurele tari din Europa care au un sistem de asigurari obligatorii de calamitate bazat pe existenta unui Pool de Asigurare. Cutremurul devastator din Turcia ne aminteste cat de vulnerabili suntem, chiar si atunci cand ne numaram printre cei norocosi care scapa cu viata si nevatamati.
Peste 10.000 de victime intr-un scenariu optimist, peste 20.000 intr-o proiectie moderata si intre 50.000 si 100.000, in cel mai prost scenariu posibil. Asa arata dezastrul provocat de cutremurele repetate din Turcia, rezumat in cifrele seci ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Institutului american de geofizica USGS. Dincolo de aceste aspecte tragice, exista inca o parte foarte serioasa. Este vorba despre felul in care decurge viata celor mai multi, adica cei care au supravietuit nevatamati, dar si-au pierdut locuintele ori au suferit pagube majore. Pentru acestia din urma exista o solutie care, in Romania, presupune costuri suportabile, conform unei analize realizate de studiifinanciare.ro.
Alaturi de Turcia, Romania este singura tara din zona europeana unde asigurarea de calamitate (inclusiv cutremur) este obligatorie si este emisa de un Pool de Asigurare dedicat. Spre deosebire de Turcia, insa, unde una din doua cladiri este asigurata la calamitate ca rezultat al introducerii obligativitatii, in Romania abia daca se asigura doua din zece locuinte.
Mai grav, statistica asigurarilor de locuinta pe zone arata ca regiuni expuse semnificativ la cutremur, in principal Moldova, au un grad foarte redus de asigurare si ca gradul de cuprindere in asigurare (circa 20%) este dat mai degraba de o parte a oraselor mari, in principal Bucuresti si cele din Ardeal, media pe restul tarii fiind undeva intre 10 si 15%. Este, de altfel, cel mai mic grad de asigurare din Europa, in conditiile in care un studiu EIOPA releva ca media UE este undeva la 63% locuinte asigurate.
Altfel spus, suntem total expusi la pierderi financiare masive, in caz de dezastru. Mult mai expusi decat Turcia, unde pierderile din evenimentele recente sunt evaluate la circa 20 de miliarde de dolari, la prima vedere.
Sub 2 de euro pe luna pentru asigurare obligatorie de calamitate si maximum 10-15 euro pentru asigurarea completa, care iti garanteaza toata valoarea locuintei si bunurilor
Conform analizei citate, sistemul din Romania presupune ca toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa se asigure impotriva dezastrelor. Pentru ca nimeni nu aplica si amenzile stabilite prin lege, insa, cuprinderea in asigurare ramane cea mai mica din Europa. Palierul de asigurare obligatoriu presupune achizitionarea unei polite emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), o entitate creata prin lege, dar controlata de actionari privati, societati de asigurare. Polita PAD, emisa de PAID, poate fi cumparata de la oricare dintre actionarii companiei, de la societatile care au acorduri cu PAID sau chiar de la PAID direct.
Aceasta costa 20 de euro pe an pentru locuintele din materiale moderne si 10 euro pe an pentru cele din chirpici si alte materiale mai putin rezistente. Ar insemna , asadar, sub 2 euro pe luna. Pentru acesti bani primiti protectie pentru daunele provocate de cutremur, inundatie (fenomenul natural, nu cele de conducta) si alunecari de teren, in limita unor daune de 10.000 de euro pentru casele din chirpici si 20.000 de euro pentru locuintele din materiale moderne.
Aproape intreg portofoliul PAID- potentialele daune aferente unui numar de 1,8 milioane - 2 milioane de polite, in functie de moment- este reasigurat. Aceasta inseamna ca, in cazul unui eveniment major, sarcina pentru plata daunelor va reveni unor companii gigant, care se ocupa cu reasigurarea riscurilor de catastrofa la nivel global. In prezent, contractul de reasigurare semnat de PAID cuprinde daune de pana la 1 miliard de euro si cel mai probabil va mai creste la urmatoarea reinnoire trimestriala.
Totusi, asa cum este construita in prezent, polita PAD este prea putin acoperitoare, mai ales pentru locuintele din orasele mari, unde preturile imobiliarelor depasesc cu mult limita asigurata prin PAD. Mai mult, PAD nu acopera si valoarea bunurilor din locuinta, care in unele cazuri ajunge la sume substantiale.
Solutia pentru o protectie completa sta in al doilea palier de asigurare, politele facultative. Acestea pot fi achizitionate de la orice societate autorizata sa vanda asigurari generale in Romania. Conditiile de asigurare sunt diferite de la firma la firma, insa, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acopera o suma apropiata de intreaga valoare a locuintei, asa cum reiese din evaluarile de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperita de PAD este suplimentata pana la o valoare care sa permita pagubitului sa isi refaca locuinta, in caz ca se mai poate face ceva, sau sa isi cumpere una similara sau aproape similara.
Costul unei astfel de asigurari este, in general, undeva intre 0,1 si 0,2% din valoarea asigurata. Pentru o locuinta din Bucuresti, de exemplu, evaluata la un pret de 100.000 de euro, asigurarea facultativa costa intre 100 si 150 de euro pe an, adica in jur de 10 euro pe luna. Acest cost este pentru o polita care acopera si bunurile din locuinta, intr-o anumita limita, facilitate care nu exista in cazul politei obligatorii, se mai precizeaza in analiza citata.
In afara de riscurile catastrofale acoperite si de PAID, la care se pot adauga si furtuna sau grindina, politele facultative acopera si alte cauze relativ frecvente de dauna cum ar fi incendiul sau iniundatia de conducta si poate include si o clauza de raspundere fata de terti, in cazul in care proprietarul provoaca daune vecinilor, de exemplu.
Doar 1 din 4 romani are un kit de prim ajutor in caz de cutremur
Desi mai mult de 80% dintre romani sustin ca stiu ce trebuie sa faca pentru a se proteja in cazul producerii unui seism, doar 28% detin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arata cea mai recenta cercetare sociologica realizata de UNSAR impreuna cu IRES.
Potrivit sondajului, cutremurul reprezinta unul dintre principalele riscuri pe care romanii le percep drept posibile in cazul locuintelor lor. Astfel, intr-un clasament al riscurilor de care populatia se teme cel mai mult, incendiile se situeaza pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtuna/vijelie (35%), explozie (27%), inundatii (24%), furt din locuinte (20%) si alunecari de teren (14%). Toate aceste riscuri pot fi acoperite de catre asigurarile facultative de locuinte. Tocmai de aceea este in interesul oricarui proprietar sa-si protejeze caminul si familia, alegand cele mai potrivite solutii de asigurare.
"Romania este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. In contextul in care luna viitoare se implinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs in Romania moderna, 10 noiembrie 1940, este cu atat mai important pentru fiecare dintre noi sa stie cum poate fi mai bine protejat financiar, incheind o polita de asigurare a locuintei", a declarat anul trecut Alexandru Ciuncan, Presedinte si Director General al UNSAR.
In mod paradoxal, desi suntem tara europeana cu cei mai multi proprietari de locuinte, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acopera cele trei riscuri catastrofale: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Totodata, doar 17% din locuintele din Romania sunt asigurate facultativ. Aceste polite protejeaza impotriva mai multor riscuri, suplimentar fata de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, caderi de corpuri, vandalism, inundatii de la vecini etc.
In urma cu aproape 46 de ani, pe 4 martie 1977, in mai putin de un minut, aproape 1.600 de oameni si-au pierdut vietile si circa 35.000 de locuinte au fost distruse ca urmare a unui cutremur devastator. Chiar si acum, scenariul unui eveniment de magnitudinea celui din 1977 ar pune in dificultate multe familii, in contextul in care gradul de vulnerabilitate seismica din tara noastra nu este deloc de neglijat. De altfel, Romania este considerata de specialisti ca fiind una dintre tarile europene cele mai expuse riscului seismic.
Un seism poate afecta atat populatia, bunurile, cat si cladirile, infrastructura de transport, retele de alimentare, comunicatii si tehnologia informatiei, mediul natural sau activitatile social-economice. Insa unul dintre cele mai importante sectoare care necesita o atentie speciala si o abordare coordonata a masurilor si actiunilor de reducere a riscului este sectorul cladirilor.
Astfel, conform evaluarilor efectuate de IGSU in cadrul programului RO-RISK, peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate in cazul unui cutremur cu interval mediu de recurenta de 100 de ani. Intr-un astfel de scenariu, pierderile economice probabile in cazul locuintelor pot depasi 7 miliarde de euro, circa 210.000 cladiri putand fi avariate.
CITITI PE ACEEASI TEMA:• Asigurarile de locuinte au crescut cu 9% in T3 2022