1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Romania are nevoie de solutii pentru situatiile critice si de o strategie pe 10+ ani

Tara noastra are nevoie de o serie de solutii pentru situatiile critice si de o strategie pe o perioada de peste 10 ani care sa duca la rezolvarea a doua probleme grave - cea demografica si dezvoltarea antreprenoriatului romanesc -, sustin specialistii Coface Romania..

"Daca ne uitam la economia globala, incertitudinile sunt la un nivel maxim in ultimii ani. Incetinirea cresterii economiei globale se va produce si in acest an, la 2,4%, de la 2,5% in 2019 si 3,2% in 2018, fiind influentata si de incetinirea comertului global. Estimarea Coface pentru acest an, de 2,4% poate fi influentata de evenimentele care vedem ca se produc in acest moment si care inca nu si-au aratat efectele. Avem o serie de factori de stres, precum: deciziile politice - care au un impact permanent asupra a ceea ce se intampla; protectionismul economic; schimbari climatice - care incep sa fie extrem de relevante in activitatea zilnica; indatorarea globala aflata la maxime istorice. Toate aceste elemente sunt deja parte din mediul economic si produc incertitudini", a declarat Eugen ANICESCU, Country Manager, Coface Romania.

"La acestea vedem ca apar si evenimente care au efecte la scara globala. Printre acestea se numara Coronavirusul, care are un impact pe care inca nu il resimtim (in Romania), dar efectele de pe lantul de productie si aprovizionare incep sa vina si catre regiunea noastra. Tot aici intra si escaladarea unor conflicte geopolitice", a adaugat el.

Solutii pentru situatiile critice

"Revenind la Romania, ne intrebam ce solutii are sau ar trebui sa aiba pentru situatiile critice. Cand traiesti intr-un mediu incert, ar trebui sa fii in permanenta pregatit pentru a reactiona, altfel impactul va fi unul extrem de dur asupra economiei. Si care sunt masurile pe care le poti utiliza intr-un asemenea mediu pentru a reactiona? Acestea ar putea fi:

- Masuri de stimulare a economiei - cresterea cheltuielilor publice, investitii, stimulente fiscale etc

- Masuri de politica monetara - stimularea creditarii, inflatie etc

- Mediu de afaceri performant si diversificat - practic, impactul asupra unui segment de companii sa nu aiba un efect de contagiune asupra restului economiei

- Emiterea de datorie - cresti datoria pentru a lua masuri", a precizat Eugen ANICESCU.

"Dar... vedem ca ne confruntam deja cu dezechilibre macroeconomice majore (deficite gemene) - politica prociclica ne-a facut sa cheltuim atunci cand ar fi trebuit sa fim prudenti si sa ne facem rezerve; cheltuielile bugetare sunt mari si spatiu fiscal inexistent; costul datoriei publice este mult peste media tarilor UE - daca ne-am indatora am avea costuri extrem de ridicate; investitiile sunt la nivel minim si nu avem suficiente proiecte mari pentru a lua masuri pe termen scurt; mediul de business este, din nefericire, insuficient de divers si consolidat; forta de munca este deja insuficienta - este ieftina comparativ cu alte tari din UE, dar ramane insuficienta", a mai spus acesta,

In ceea ce priveste deficitul fiscal, vedem ca este la un maxim istoric. In 2019, deficitul fiscal a fost de aproape 49 miliarde de lei, respectiv 4,8% din PIB, cel mai mare dezechilibru din ultimii 30 de ani suma absoluta ) si al doilea cel mai mare prin raportare la PIB. Romania inregistreaza cel mai mare deficit fiscal din UE in primul semestru 2019, de aproape 5 ori peste media UE(28).

In opinia lui Eugen ANICESCU, problema Romaniei cea mai mare este in zona de cheltuieli, pentru ca avem cheltuieli de 106% din venituri. "Am revenit la nivelul din 2010, deci ne-am intors in urma cu 10 ani, doar ca atunci eram in prima perioada de dupa ce incepuse criza economica, economia era in picaj si nu afusesem timp sa ne repozitionam. De asemenea, daca ne uitam cum am ajuns la cheltuielile astea, observam ca nu cheltuim pentru viitor prin investitii (acestea sunt la 11% din totalul cheltuielilor publice si la 2,9% din PIB)", a explicat el.

"Costurile ar fi problema prioritara, dar nici veniturile nu arata bine. Veniturile publice sunt subdimensionate, la 30,8% din PIB, la cel mai mic nivel din UE si sub media europeana de 45,1%. In mod evident, veniturile bugetare nu sustin politica noastra de cheltuieli bugetare. Ne confruntam cu o slaba colectare a TVA, doar 6,4% din PIB reprezinta incasarile efective de TVA. Avem un potential de neincasare destul de ridicat, de 35%, in timp ce media europeana este de 11%", a mai spus specialistul.

In ceea ce priveste inflatia, reprezentantii Coface arata ca Romania a inregistrat o inflatie medie anuala de 3,9% in 2019, cea mare mare din UE. Inflatia este influentata de mai multi factori - de cresterea consumului, productia interna este insuficienta si este tot mai tensionata pentru ca forta de munca este greu de gasit, importuri mari, iar din partea companiilor, ele se confrunta cu costuri din ce in ce mai mari care le afecteaza marjele, deoarece costurile cu personalul cresc foarte rapid, costurile cu materiile prime sunt in crestere, mai avem costurile cu finantarea. Toate aceste elemente pun presiune pe costurile companiilor si o parte din presiuni merg in pretul final si alimenteaza inflatia.

La randul sau, Iancu GUDA, Services Director, Coface Romania, a mentionat ca perceptia cetatenilor este diferentiata in ceea ce priveste inflatia, in functie de mediul in care locuiesc. "Jumatate dintre cetateni traiesc in mediul rural si la ei nu se observa nicio schimbare cu privire la perceptia asupra inflatiei, deoarece traiesc din sau din barter (troc). Doar jumatate din populatie, aceea aflata in mediul urban, resimte costurile inflatiei atunci cand vede la raft cresterea preturilor sau cand plateste la casele de market. Procentul referitor la inflatie publicat de Banca Nationala a Romaniei este dat de medierea a doua realitati privind perceptia cetatenilor asupra inflatiei. Probabil ca in mediul urban perceptia nostra este ca ea depaseste 10%, in timp ce in mediul rural tinde catre zero", a spus el.

Sunt necesare masuri de corectie!

"Trebuie sa ne gandim ce este de facut, pentru ca uitandu-ne la dezechilibrele care s-au creat si la incertitudinea globala cu care ne confruntam, din punctul meu de vedere nu este posibil sa stai cu mainile legate si sa nu ai nicio solutie in momentul in care se poate produce o incetinire economica mai brusca sau o recesiune. Este clar ca sunt necesare masuri de corectie si acestea trebuie sa fie luate cat mai devreme pentru a nu risca sa ne suprapunem cu o recesiune globala. Este esential ca lucrurile sa fie facute mai devreme decat mai tarziu", a declarat Eugen ANICESCU.

In opinia acestuia, trebuie discutat despre un mixt de masuri pragmatice, cu efecte echilibrate in timp. Pe termen scurt vorbim de: cheltuieli bugetare responsabile; urgentarea investitiilor; masuri legislative si proiecte favorabile mediului de afaceri; utilizarea fondurilor europene si a planurilor de stimulare (ex. Green Deal). Pe termen mediu avem: cresterea veniturilor bugetare prin colectare imbunatatita; abordarea si corectarea dezechilibrelor structurale; strategii sustenabile de dezvoltare durabila.

Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca numarul companiilor insolvente in anul 2019 a fost de 6.384 firme, mai putin cu 22% fata de nivelul inregistrat in anul anterior. Datele indica si o scadere graduala a companiilor insolvente care inregistreaza venituri peste 0,5 milioane EUR (companii medii si mari). Astfel, numarul acestora din urma s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani

"In continuare avem mai multe companii care ies din piata fata de cele noi care intra in mediul economic. Cu alte cuvinte, la fiecare companie nou inregistrata anul trecut s-au inregistrat aproape 1,8 companii care si-au intrerupt activitatea, comparativ cu raportul OUT : IN de 1,6 din 2018. Avem o situatie macroeconomica instabila, dificila, dar mediul economic nu este suficient de divers si de consolidat", a mai aratat managerul Coface.

Solutii vizionare, pe 10+ ani

"Avem nevoie de solutii vizionare, pe o perioada de peste 10 ani, asumate ca proiecte de tara pentru a salva doua elemente esentiale ale unei economii: populatia si antreprenoriatul. O tara fara companii si oameni care sa munceasca in ele, nu poate sa produca valoare adaugata", a spus Iancu GUDA, Services Director, Coface Romania.

Potrivit acestuia, avem cele mai multe insolvente la o mie de companii din UE (36 de insolvente la 1000 de companii active) si ne situam pe al doilea loc in regiune, dupa Serbia, si cel mai slab dezvoltat antreprenoriat la populatia existenta - doar 25 de firme la 1000 de locuitori.

El a spus ca, in acest moment, mediul de afaceri din tara noastra este embrionar, tanar si concentrat la varf, iar o recesiune economica ar duce la inchiderea mai multor companii care nu existau in timpul crizei din perioada 2008-2010.

Totodata, Iancu GUDA a dat ca exemplu o serie de masuri care pot ajuta companiile din tara noastra sa depaseasca usor perioada de recesiune economica pe care o anticipeaza expertii de la nivel global. Astfel, companiile trebuie sa reduca riscul sistemic, sa diversifice productia in componentul de clientela, sa reduca cheltuielile fixe prin externalizarea serviciilor non-core, sa vanda activele non-core inainte de intrarea in recesiune, sa isi dezvolte mecanisme de fidelizare a angajatilor prin infiintarea si cotizarea la bugetul Pilonului IV de pensii sau prin acordarea de actiuni, sa reinvesteasca profitul si sa constituie buffere, sa diversifice pietele de export.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Mediul de afaceri din Romania: La o companie infiintata, alte aproape 2 isi intrerup activitatea